Masters of Science Fiction (2007)

“From the very beginning, we have wondered how life began, what our purpose is and where we are headed. We have struggled to understand time, matter, the infinite universe, who we are and if we are alone. Great minds have imagined the most wonderful and the most terrifying answers to these questions. We invite you to join us on this great expedition.”

- Prof. Stephen Hawking

Samenvatting

De serie is een anthologie. Dit betekent dat in iedere aflevering een ander verhaal wordt verteld, met steeds nieuwe personages in het middelpunt.

In elke aflevering wordt een kort SF verhaal van een gerespecteerde sciencefiction auteur verfilmd, zoals Robert A. Heinlein en Harlan Ellison.

Serie Algemeen

Masters of Science Fiction is een Amerikaanse anthologie. (Later ook uitgezonden onder de naam: Stephen Hawking's Sci-Fi Masters.) De producenten van de reeks maakten in dezelfde periode ook een gelijksoortige serie genaamd Masters of Horror. Het concept van beide series is dan ook bijna identiek.

In totaal werden zes afleveringen gemaakt, die in augustus 2007 in première gingen bij de zender ABC. De kijkcijfers vielen echter tegen, waardoor de serie na slechts vier afleveringen van de buis werd gehaald. De overige afleveringen werden hierna niet meer op de Amerikaanse tv uitgezonden (maar later wel op de Canadese tv).

De kijkersreacties op Masters of Science Fiction waren niet bijzonder positief. Dit komt misschien doordat de verhalen vrijwel geen actie bevatten, maar juist meer filosofisch van aard zijn. Er kwamen overigens 400 korte verhalen in aanmerking om verfilmd te worden. Het was voor de producenten een hele klus om hieruit een keuze te maken. Hun uiteindelijke keuze was vooral afhankelijk van het criterium of het betreffende verhaal met een beperkt budget (2 tot 3 miljoen dollar per aflevering) verfilmd kon worden.

Aan het project werkten veel bekende film en televisie acteurs mee. Opvallend is ook deelname van de Britse natuurkundige Stephen Hawking. Door middel van voice-overs verleende hij in iedere aflevering zijn stem aan korte overdenkingen die de moraal van het verhaal duidelijk moeten maken.

Dvd

Een dvd box met daarop alle afleveringen (ook de afleveringen die niet op tv werden uitgezonden) is sinds 2008 in Groot-Brittannië verkrijgbaar.

Links