Masters of Science Fiction (2007)

“From the very beginning, we have wondered how life began, what our purpose is and where we are headed. We have struggled to understand time, matter, the infinite universe, who we are and if we are alone.

Great minds have imagined the most wonderful and the most terrifying answers to these questions. We invite you to join us on this great expedition.”

- Prof. Stephen Hawking

Serie Algemeen

Masters of Science Fiction komt van de makers van Masters of Horror. Het concept van beide series is dan ook bijna identiek. Anders dan bij de meeste tv-reeksen, is er geen sprake van een doorlopende verhaallijn. Elke aflevering staat op zich en vertelt een eigen verhaal. Het concept is daarom te omschrijven als een anthologie (‘bloemlezing’), een verzameling van verschillende verhalen.

In Masters of Science Fiction wordt in iedere aflevering een kort verhaal van een gerespecteerde sciencefiction auteur verfilmd. Aan het project werkten veel bekende film en televisie acteurs mee.

Masters of Science Fiction werd in 2006 opgenomen, maar was pas een jaar later bij de zender ABC te zien. Uit reacties van ABC is op te maken, dat men niet helemaal tevreden was met de serie en dat men niet goed wist wat men er mee aanmoest.

In totaal werden zes afleveringen gemaakt, waarvan de eerste begin augustus 2007 op de buis kwam. De kijkcijfers waren echter minder goed dan gehoopt, waardoor de serie na slechts vier afleveringen van de buis werd gehaald. De overige afleveringen werden hierna niet meer op de Amerikaanse tv uitgezonden (maar later wel op de Canadese tv).

Hoewel de critici over het algemeen positief waren over de serie, waren de reacties van de kijkers gemixt, wat misschien komt doordat de gekozen verhalen weinig actierijk zijn, maar juist een filosofische inslag hebben. Er kwamen overigens 400 korte verhalen in aanmerking om verfilmd te worden. Het was voor de producenten een hele klus om hieruit een keuze te maken. Hun uiteindelijke keuze was vooral afhankelijk van het criterium of het betreffende verhaal met een beperkt budget (2 tot 3 miljoen dollar per aflevering) verfilmd kon worden.

Hoe dan ook, de serie blijft bijzonder door de vele gerespecteerde beroemdheden die men voor dit SF project heeft weten te strikken. Behalve acteurs werkte namelijk ook Stephen Hawking mee. Door middel van voice-overs leent hij aan het begin en aan het einde van iedere aflevering zijn ‘stem’ aan korte overdenkingen die de moraal van het verhaal duidelijk moeten maken.

Dvd

Een dvd box met daarop alle afleveringen (ook de afleveringen die niet op tv werden uitgezonden) is in Regio 2 (UK import) sinds januari 2008 verkrijgbaar.

Links

Afleveringen

1. A Clean Escape
Gebaseerd op een kort verhaal van John Kessel.

In het jaar 2031 heeft de psychiater Dr. Deanna Evans een wel heel bijzondere patiënt in behandeling. Robert Hovelmann lijdt als gevolg van een traumatische gebeurtenis al 24 jaar aan een extreme vorm van geheugenverlies. Hij kan geen nieuwe herinneringen meer aanmaken en denkt iedere dag dat het nog altijd 2007 is. Verder is hij ervan overtuigd dat hij 41 jaar oud is en dat hij als technoloog voor het Pentagon werkt.

Al snel wordt duidelijk dat de waarheid helemaal anders ligt. Dr. Evans, die zelf stervende is, denkt dat Hovelmann iedereen voor de gek houdt door te doen alsof. Ze bijt zich vast in de zaak en wil haar patiënt met alle geweld dwingen tot een schokkende bekentenis. Waarom is Evans zo door Hovelmann geobsedeerd?

2. The Awakening
Gebaseerd op een kort verhaal van Howard Fast.

In Irak, ergens in de woestijn, vindt een Amerikaanse soldaat een grote mysterieuze cocon. Het object wordt door het leger naar de V.S. gebracht voor onderzoek, waar men vaststelt dat de cocon waarschijnlijk van buitenaardse afkomst is. Kort daarna duiken er over de hele wereld meer cocons op, wat overal tot flinke paniek leidt.

Opvallend is dat de personen die in direct contact komen met de cocons in een vreemde comateuze toestand terechtkomen, waarna ze niet meer aanspreekbaar zijn. Wel beginnen ze allerlei religieuze boodschappen op te dreunen. Sommigen hoogwaardigheidsbekleders zijn ervan overtuigt dat de boodschappen rechtstreeks van God zelf komen, terwijl anderen paranoïde worden en denken dat er een grote buitenaardse aanval zal gaan plaatsvinden.

3. Jerry Was a Man
Gebaseerd op een kort verhaal van Robert A. Heinlein.

In het jaar 2077 worden genetisch gemanipuleerde menselijke klonen (‘anthropoids’) ingezet om de rijke elite te dienen. Eén van deze klonen is Jerry, een mijnenveger. Hij heeft zijn gevaarlijke werk bij toeval overleefd, maar omdat hij nu geen nut meer heeft voor de samenleving, wil het bedrijf dat Jerry maakte hem doden en tot hondenvoer verwerken.

Martha van Vogel, één van de rijkste vrouwen op aarde, hoort hiervan en besluit in te grijpen. Ze begint een rechtszaak, waarin ze wil bewijzen dat ook Jerry recht op mensrechten heeft. Martha komt hiermee in conflict met de man die Jerry creëerde, Cargrew. Maar hoe menselijk is Jerry eigenlijk?

4. The Discarded
Gebaseerd op een kort verhaal van Harlan Ellison, geregisseerd door Jonathan Frakes (‘Star Trek’).

Lang geleden dook er op de aarde een merkwaardige genetische mutatieziekte op. Wie hieraan ten slachtoffer viel, kwam aan de rand van de samenleving te staan. Uiteindelijk moesten de gezonde aardbewoners helemaal niets meer hebben van de zieken. Ze werden van de aarde verbannen en zwerven sindsdien als eenzame en wanhopige vluchtelingen rond door het heelal op een vervallen ruimteschip.

Op een dag komt er een ambassadeur van de aarde aan boord. Die beweert dat de mutatieziekte zich op de aarde inmiddels flink heeft uitgebreid. Uit het bloed van de verbannen zieken zou een medicijn tegen de mutatie gemaakt kunnen worden. De aarde biedt de vluchtelingen daarom een veilige terugkeer naar huis aan. Er is echter één voorwaarde: eerst moeten ze hun bloed afstaan.

5. Little Brother (niet uitgezonden)
Gebaseerd op een kort verhaal van Walter Mosley.

Ergens in de toekomst wordt een jongeman genaamd Fredon beschuldigd van een misdaad die hij niet begaan heeft. Het valt hem echter niet mee om anderen van zijn onschuld te overtuigen. Het rechtssysteem van de toekomst is namelijk heel anders dan dat we nu gewend zijn. Menselijke rechters en menselijke juryleden zijn er niet meer. Alle rechtsspraak is geautomatiseerd en wordt voltrokken door een starre machine, die rechter, jury en beul in één is. Kan Fredon zichzelf redden?

6. Watchbird (niet uitgezonden)
Gebaseerd op een kort verhaal van Robert Sheckley, met een script van Michael Straczynski (Babylon 5).

De misdaad neemt toe en de steden vervallen steeds verder aan de criminaliteit. Het gevecht hiertegen lijkt zinloos, maar dan komt een bedrijf met een nieuwe uitvinding: ‘Watchbirds’. Dit zijn kleine vliegende robots, die bijvoorbeeld moorden kunnen voorkomen voordat ze plaatsvinden. Er ontstaan echter al snel problemen, want de ingebruikname van deze robots blijkt veel onvoorziene gevolgen te hebben. Is het waard om al onze vrijheden op te geven in naam der veiligheid?

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)
    Tags:
  • 2000-2010
  • verfilming