Masters of Science Fiction (2007)

Land van oorsprong: USA
Zender: ABC
Verhaal gaat over: Aliens, Klonen, Robots & kunstmatige intelligenties, Toekomst
Subgenre: Anthologie

“From the very beginning, we have wondered how life began, what our purpose is and where we are headed. We have struggled to understand time, matter, the infinite universe, who we are and if we are alone.

Great minds have imagined the most wonderful and the most terrifying answers to these questions. We invite you to join us on this great expedition.”

- Prof. Stephen Hawking

Algemeen

Serie Algemeen

Masters of Science Fiction komt van de makers van Masters of Horror. Het concept van beide series is dan ook bijna identiek. Anders dan bij de meeste tv-reeksen, is er geen sprake van een doorlopende verhaallijn. Elke aflevering staat op zich en vertelt een eigen verhaal. Het concept is daarom te omschrijven als een anthologie (‘bloemlezing’), een verzameling van verschillende verhalen.

In Masters of Horror wordt iedere aflevering een horrorverhaal verfilmd door een bekende horrorregisseur. In Masters of Science Fiction wordt (zoals de naam al impliceert) iedere aflevering een kort verhaal van een gerespecteerde sciencefiction auteur verfilmd. Aan het project werkten veel bekende film en televisie acteurs mee.

Masters of Science Fiction werd in 2006 opgenomen, maar was pas een jaar later bij de zender ABC te zien. Uit reacties van ABC is op te maken, dat men niet helemaal tevreden was met de serie en dat men niet goed wist wat men er mee aanmoest.

In totaal werden zes afleveringen gemaakt, waarvan de eerste begin augustus 2007 op de buis kwam. De kijkcijfers waren echter minder goed dan gehoopt, waardoor de serie na slechts vier afleveringen van de buis werd gehaald. De overige afleveringen werden hierna niet meer op de Amerikaanse tv uitgezonden (maar later wel op de Canadese tv).

Hoewel de critici over het algemeen positief waren over de serie, waren de reacties van de kijkers gemixt, wat misschien komt doordat de gekozen verhalen weinig actierijk zijn, maar juist een filosofische inslag hebben. Er kwamen overigens 400 korte verhalen in aanmerking om verfilmd te worden. Het was voor de producenten een hele klus om hieruit een keuze te maken. Hun uiteindelijke keuze was vooral afhankelijk van het criterium of het betreffende verhaal met een beperkt budget (2 tot 3 miljoen dollar per aflevering) verfilmd kon worden.

Hoe dan ook, de serie blijft bijzonder door de vele gerespecteerde beroemdheden die men voor dit SF project heeft weten te strikken. Behalve acteurs werkte namelijk ook Stephen Hawking mee. Door middel van voiceovers leent hij aan het begin en aan het einde van iedere aflevering zijn ‘stem’ aan korte overdenkingen die de moraal van het verhaal duidelijk moeten maken.

Dvd

Een dvd box met daarop alle afleveringen (ook de afleveringen die niet op tv werden uitgezonden) is in Regio 2 (UK import) sinds januari 2008 verkrijbaar.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief