M.A.N.T.I.S. (1994-1995)

Samenvatting

Het verhaal gaat over de briljante Dr. Miles Hawkins, een succesvol wetenschapper. Het leven lacht hem toe, totdat hij op een dag wordt neergeschoten. Hij raakt zwaargewond en komt met een dwarslaesie in een rolstoel terecht. Ondanks deze traumatische gebeurtenis weigert hij op te geven.

Vervolgens ontwerpt Hawkins een geavanceerd exoskelet, waarmee hij weer normaal kan lopen en bewegen. Deze uitvinding, M.A.N.T.I.S. ('Mechanical Augmented Neuro Transmitter Interactive System'), blijkt al snel onvoorziene maar handige bijwerkingen te hebben. Bij gebruik van het exoskelet komt namelijk zoveel energie vrij dat de drager ervan ineens over superkrachten beschikt.

Hawkins beseft dat hij een unieke kans heeft gekregen. Hij besluit hierna in de gedaante van een gemaskerde superheld de strijd aan te gaan met de misdaad in zijn stad. Ter ondersteuning laat hij ook een hightech auto genaamd Chrysalis bouwen. Deze wagen kan behalve rijden ook vliegen, varen en duiken. Verder heeft Hawkins een geheime onderwaterbasis, van waaruit hij zijn activiteiten plant.

Ondertussen moet Hawkins zijn ware identiteit voor de buitenwereld verborgen houden. Hij heeft namelijk vele vijanden. De onderwereld, de politie en ook de media zitten overal achter hem aan. Hawkins heeft slechts enkele bondgenoten, zoals de sympathieke politieagente Leora Maxwell.

Serie Algemeen

M.A.N.T.I.S. is een Amerikaanse serie. Het programma is gedenkwaardig als één van de eerste series met een Afro-Amerikaanse superheld in de hoofdrol. Het project kwam voort uit een tv-film die in januari 1994 door de zender FOX werd uitgezonden. De kijkcijfers waren hoog, waarna werd besloten een vervolgserie te maken. Er zijn wel grote verschillen tussen de film en de serie. Met uitzondering van hoofdrolspeler Carl Lumbly werden namelijk alle castleden ontslagen om plaats te maken voor nieuwe personages.

De eerste aflevering ging in augustus 1994 in première. Al snel bleken de kijkcijfers tegen te vallen. In een poging het tij te keren begon men aan de serie te sleutelen. Zo werden er meer fantasy elementen toegevoegd en werd de bestaande verhaalboog in het tweede helft van het seizoen geschrapt. Hierdoor veranderde M.A.N.T.I.S. meer in een standaard actieheldenserie, met elke week een ander avontuur.

De kijkers moesten echter niets van deze veranderingen hebben. Uiteindelijk werd de serie na één seizoen van 22 afleveringen weer stopgezet. De laatste aflevering werd in maart 1995 uitgezonden. Het personage Miles Hawkins werd overigens vernoemd naar de bekende natuurkundige Stephen Hawking.

Dvd

In 2009 werd de complete serie is in Noord-Amerika (Regio 1) op dvd uitgebracht.

Links