M.A.N.T.I.S. (1994-1995)

“This is the scientific journal of Dr. Miles Hawkins, to be published in the event of my death. I know when the truth is known, people will wonder why I felt it necessary to create the M.A.N.T.I.S. The reality – I never did. The M.A.N.T.I.S. asked his own creation and I could not refuse him.”

Samenvatting

De briljante wetenschapper Dr. Miles Hawkins heeft het goed voor elkaar: hij staat aan het hoofd van een eigen onderzoekslaboratorium, heeft een leuk gezin, is zeer intelligent en ook nog eens steenrijk. Zijn leven wordt op een dag compleet overhoop gegooid als hij het slachtoffer wordt van een moordaanslag, uitgevoerd door een corrupte politieagent. Hawkins raakt zwaargewond, maar overleeft de aanslag en komt met een dwarslaesie in een rolstoel terecht. Ondanks deze traumatische gebeurtenis besluit hij om toch het beste uit de situatie te halen.

Een collega en vriend van Hawkins, John Stonebrake, komt namelijk met een revolutionaire wetenschappelijke ontdekking. Beschadigde zenuwen in het lichaam van een dwarslaesie patiënt kunnen worden omgaan door de bevelen van de hersenen direct naar bepaalde ledematen over te brengen. Hier is echter wel een zogenaamd exo-skelet voor nodig: een speciaal pak met bijbehorende helm, dat hersensignalen naar de spieren doorstuurt.

Hawkins laat door zijn bedrijf zo’n exo-skelet ontwerpen. Wanneer het pak, genaamd M.A.N.T.I.S. (‘Mechanical Augmented Neuro Transmitter Interactive System’), klaar is, blijken bij gebruik ervan onvoorziene, maar handige bijwerkingen op te treden. Niet alleen kan Hawkins door middel van het pak weer normaal lopen en bewegen, ook komt bij het gebruik van de M.A.N.T.I.S. zoveel bio-elektrische energie vrij, dat de drager ervan bovennatuurlijke krachten krijgt. Ineens heeft Hawkins, door het exo-skelet onherkenbaar voor de buitenwereld, de mogelijkheid om enorm sterk, supersnel en ongelofelijk lenig te zijn.

Hawkins is van mening dat hij met zijn nieuwe ‘superkrachten’ iets positiefs moet doen en hij besluit de strijd op te nemen tegen de criminaliteit die zijn stad teistert. Ocean City is vervallen aan de misdaad: bendes en corrupte politieagenten maken de dienst uit en terroriseren samen de bewoners van de stad. Hawkins trekt vanaf dat moment waar nodig vastbesloten zijn pak aan om achter criminelen aan te gaan die de politie niet wil of kan pakken. Daardoor veranderd hij voor de inwoners van Ocean City al snel in gevierde mythische superheld, aangezien maar weinigen op de hoogte zijn van de ware identiteit van de mysterieuze figuur die schuilgaat achter de naam Mantis.

Om zijn activiteiten als Mantis te ondersteunen laat Hawkins een high tech auto genaamd ‘Chrysalis’ bouwen, een afgedaan prototype van een geplande nieuwe politieauto. Deze wagen kan behalve gewoon rijden o.a. ook vliegen, varen en duiken. Verder heeft Hawkins een geheime onderwater basis tot zijn beschikking, van waaruit de Mantis zijn activiteiten plant.

Uiteraard duurt het niet lang voordat de politie achter de Mantis aankomt. Hawkins’ identiteit wordt ontdekt door de agente Leora Maxwell, maar in plaats van Hawkins aan te geven, neemt Maxwell het besluit om met de Mantis samen te werken in de naam van de gerechtigheid. Helaas heeft Maxwell behalve Stonebrake en Maxwall maar weinig andere handlangers, want zijn vijanden loeren overal. De media wil koste wat het kost zijn ware identiteit ontrafelen, de onderwereld wil hem voorgoed uit de weg ruimen en tenslotte wil de politie hem zo snel mogelijk oppakken, omdat de Mantis in zijn eentje alle agenten voor schut laat staan.

Serie Algemeen

M.A.N.T.I.S. vond zijn oorsprong als een tv-film, die in januari 1994 door de zender FOX werd uitgezonden. Oorspronkelijk waren er geen plannen voor een wekelijkse vervolgserie, maar korte tijd later werd alsnog besloten een tv-serie te produceren. Naar verluidt zou een Afro-Amerikaanse lobbygroep hierop hebben aangedrongen. M.A.N.T.I.S. is dan ook gedenkwaardig als één van de weinige series waarin een gekleurde actieheld als een positief rolmodel wordt geportretteerd.

Er zijn grote verschillen tussen de film en de serie. Alleen hoofdrolspeler Carl Lumbly bleef hetzelfde, verder werden alle overige acteurs in de serie vervangen. Ook verdwenen er personages en werden daarvoor in de plaats nieuwe personages toegevoegd. De opnamen vonden in Vancouver (Canada) plaats. Eigenlijk had de serie gewoon Mantis moeten heten, maar FOX ontdekte dat er al een Marvel comic met dezelfde naam was, waarna de serienaam in M.A.N.T.I.S. werd veranderd.

De eerste afleveringen werd in augustus 1994 uitgezonden. Na slechts één seizoen van 22 afleveringen werd M.A.N.T.I.S. alweer stopgezet. Reden waren de lage kijkcijfers. De laatste aflevering was in maart 1995 te zien. Opvallend is dat de laatste twee afleveringen van de serie in eerste instantie door FOX werden achtergehouden. Pas twee jaar later, in september 1997, konden de fans op het SciFi Channel bekijken hoe hun serie afliep.

Halverwege het eerste seizoen had FOX al in de gaten gekregen dat de kijkcijfers minder werden. Men begon flink aan de serie te sleutelen in de hoop de kijkcijfers op te krikken, maar dit kwam de kwaliteit niet ten goede. Zo werden er meer fantasy en avontuur elementen aan het concept toegevoegd (monsters, parallelle universums), werd de verhaalboog (die in het eerste deel van het seizoen wel aanwezig was) in het tweede deel van het seizoen geschrapt en veranderde de serie in een standaard actiehelden serie, met elke week een ander avontuur.

Opmerkelijk is dat deze serie niet met een grote cliffhanger eindigt, zoals meestal bij voortijdige stopzettingen het geval is. De laatste aflevering kent een heel definitief einde: Hawkins en Leora Maxwell sterven beiden na het op te hebben genomen tegen een onzichtbare T-Rex. De fans waren uiteraard niet blij met dit einde en voelden zich beledigd.

Acteur Carl Lumbly kreeg later alsnog veel bekendheid door zijn rol in de hitserie Alias. Zijn personage Miles Hawkins in M.A.N.T.I.S. werd overigens vernoemd naar de bekende natuurkundige Stephen Hawking.

Dvd

De complete serie is in Regio 1 (Noord-Amerika) op dvd uitgebracht.

Link

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)