Luna (1983-1984)

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2040. Technologieën zijn inmiddels ver ontwikkeld. Robots hebben veel taken overgenomen. Mensen worden alleen nog kunstmatig gekweekt: iedereen heeft daarom een code in plaats van een normale naam.

Centraal staan de belevenissen van een tienermeisje genaamd 72-batch-19Y, bijnaam Luna. Ze woont in de dystopische stad Efficiecity. Deze stad is geheel afgesloten van de zwaar vervuilde buitenwereld.

Luna woont min of meer gedwongen samen met een aantal andere personages, waaronder de slimme Brat (3G-batch-19Y), de oudere Gramps (WB1889U) en de androïde Andy. Haar medebewoners zijn voor Luna een soort familie, hoewel ze biologisch gezien niet met elkaar verwant zijn. Samen beleven ze allerlei avonturen. Verder krijgt men steeds weer te maken met de strenge bureaucratische regels van de Efficiecity.

Een opvallend element is het taalgebruik. De personages spreken een futuristische vorm van Engels. Zo wonen de personages in een 'habiviron'. School is een 'eduviron'. Kinderen worden 'dimini' genoemd.

Serie Algemeen

Luna is een luchtige jeugdserie van de Britse zender ITV. De opnames vonden plaats in 1982; de première was echter pas in 1983. In 1984 volgde een tweede seizoen. In totaal werden er twaalf afleveringen gemaakt. Opvallend is dat de serie sindsdien nooit meer werd herhaald op de Britse televisie.

Links