Logan's Run (1977-1978)

Tv-serie gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks en bioscoopfilm.

Samenvatting

In de 23e eeuw wonen de overlevenden van een nucleaire oorlog in een afgesloten stad onder een koepel. Om het utopische leven in de stad in stand te kunnen houden, moeten alle inwoners na het bereiken van een bepaalde leeftijd - 30 - hun leven laten beëindigen. Men gelooft hierdoor herboren te zullen worden in een nieuw lichaam, zonder zich te realiseren dat dit slechts een mythe is om de bevolking onder controle te houden.

De meeste mensen accepteren hun lot zonder morren, maar er zijn ook mensen die zich aan het systeem onttrekken. Zij worden "Runners" genoemd. De zogenaamde "Sandmen" (een soort politieagenten) hebben de opdracht om de Runners op te pakken en hen alsnog te doden.  

Het verhaal gaat over Logan, een zandman die begint te twijfelen aan de wereld waarin hij leeft. Op een dag ontmoet hij Jessica. Deze jonge vrouw blijkt contacten te hebben met een ondergrondse Runner beweging. 

Logan (nu zelf een Runner geworden) besluit met Jessica de stad te ontvluchten. Vervolgens gaan ze op zoek naar een mysterieuze schuilplaats, de Sanctuary. Al snel komen ze ook de androïde Rem tegen, die zich bij hen aansluit. Ondertussen wordt het drietal achterna gezeten door de zandman Francis.

Serie Algemeen

In 1967 werd de roman Logan's Run gepubliceerd, geschreven door William F. Nolan en George Clayton Johnson. Later volgden nog twee sequels, genaamd Logan's World en Logan's Search.

In 1976 werd het eerste boek verfilmd. Hoewel de bioscoopfilm slechts losjes was gebaseerd op het oorspronkelijke verhaal, bleek de film een succes te zijn. Logan's Run won verschillende prijzen, waaronder een Academy Award.

Dit was voor de zender CBS aanleiding om ook een Logan's Run tv-serie te maken. Het ging om een spin-off van de film, met nieuwe acteurs in de hoofdrol. William F. Nolan (de auteur van de boekenreeks) schreef mee aan het scenario. Saul David (die de bioscoopfilm had geproduceerd) werkte ook kort mee aan de tv-serie, maar werd na de eerste aflevering al ontslagen.

Overigens werden allerlei kostuums, rekwisieten en zelfs scènes uit de film hergebruikt in de tv-serie.

Uiteindelijk flopte het tv project. Er werden slechts 14 afleveringen gemaakt, die van september 1977 t/m februari 1978 op de Amerikaanse televisie werden uitgezonden. In eerste instantie waren de kijkcijfers hoog, maar na verloop van tijd nam het aantal kijkers steeds verder af. Hierna volgde de stopzetting.

Remake?

Al sinds de jaren 90 zijn er plannen voor een remake van de film uit 1976. Meerdere malen kondigden allerlei regisseurs en scenarioschrijvers aan bij dit project betrokken te zijn, om zich uiteindelijk steeds weer terug te trekken. Hoewel er de laatste jaren nieuwe geruchten zijn opgedoken, is geen van deze projecten tot op heden gerealiseerd.

Dvd

De complete tv-serie werd in 2012 in Regio 1 (Noord-Amerika) op dvd uitgebracht.

Links

3 1 1 1 1 1 3.00 (1 stem)