Logan's Run (1977-1978)

Gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks en bioscoopfilm.

Samenvatting

In de 23e eeuw wonen de overlevenden van een nucleaire oorlog in een afgesloten stad onder een koepel. Om het utopische leven in de stad in stand te kunnen houden, moeten alle inwoners na het bereiken van een bepaalde leeftijd - 30 - hun leven laten beëindigen. Men gelooft hierdoor herboren te zullen worden in een nieuw lichaam, zonder zich te realiseren dat dit slechts een mythe is om de bevolking onder controle te houden.

De meeste mensen accepteren hun lot zonder morren, maar er zijn ook mensen die zich aan het systeem onttrekken. Zij worden "Runners" genoemd. De zogenaamde "Sandmen" (een soort politieagenten) hebben de opdracht om de Runners op te pakken en hen alsnog te doden.  

Het verhaal gaat over Logan, een zandman die begint te twijfelen aan de wereld waarin hij leeft. Op een dag ontmoet hij Jessica. Deze jonge vrouw blijkt contacten te hebben met een ondergrondse Runner beweging. Logan (nu zelf een Runner geworden) besluit met Jessica de stad te ontvluchten. Vervolgens gaan ze op zoek naar een schuilplaats. Al snel komen ze ook de androïde Rem tegen, die zich bij hen aansluit. Ondertussen wordt het drietal achterna gezeten door de zandman Francis.

Serie Algemeen

Logan's Run is een Amerikaanse serie. Het gaat om een spin-off van de gelijknamige film uit 1976. De film was weer losjes gebaseerd op het boek Logan's Run uit 1967 van de auteurs William F. Nolan en George Clayton Johnson. (Later werden nog een aantal vervolgboeken uitgebracht.)

De bioscoopverfilming bleek destijds redelijk succesvol te zijn. Dit was voor de zender CBS aanleiding om ook een Logan's Run tv-serie te maken, met nieuwe acteurs in de hoofdrol. William F. Nolan (auteur van de boeken) schreef mee aan het scenario.

Om de productiekosten laag te houden werden allerlei kostuums, rekwisieten en zelfs scènes uit de film hergebruikt. Uiteindelijk flopte het tv project. Er werden slechts 14 afleveringen gemaakt, die van september 1977 t/m februari 1978 op de Amerikaanse televisie werden uitgezonden. Wegens tegenvallende kijkcijfers volgde hierna de stopzetting.

Dvd

De complete tv-serie werd in 2012 in Noord-Amerika (Regio 1) op dvd uitgebracht.

Links