Lexx (1997-2002) a.k.a. Lexx: The Dark Zone

Samenvatting

De serie gaat over de avonturen van de Lexx, een enorm levend ruimteschip. De bemanning bestaat uit Stanley H. Tweedle (die per ongeluk de kapitein van het schip is geworden), Zev/Xev Bellringer (een ontsnapte seksslavin), het verliefde robothoofd 790 en Kai (de laatste van zijn volk, de Brunnen-G). Samen zijn ze gevlucht voor de gevestigde orde in hun universum. Ze zijn nu op zoek naar een nieuwe thuisplaneet.

In het verhaal bestaan er twee verschillende universums: het Light Universe en de Dark Zone. Het Light Universe wordt gedomineerd door His Divine Shadow, heerser van 20.000 planeten, die de Lexx creëerde om het als wapen te gebruiken. Het schip kan namelijk hele planeten moeiteloos vernietigen.

Op een dag vindt er een opstand plaats. Die mislukt weliswaar, maar toch krijgt Stanley Tweedle toevallig de controle over Lexx. Stanley, Xev/Zev en Kai weten te ontsnappen en slaan op de vlucht. De personages hebben echter uiteenlopende karakters, wat voor problemen zorgt. 790 en Stanley zijn verliefd op Xev/Zev, maar zij heeft alleen oog voor Kai, die haar gevoelens helaas niet kan beantwoorden omdat hij eigenlijk dood is.

Op de achtergrond is nog een oorlog gaande tussen de mensheid en een machtig insecten ras. Beiden partijen willen elkaar uitroeien. Volgens een oude voorspelling zal Kai op een dag het laatste insect vernietigen.

De hele serie speelt zich af over een periode van vele duizenden jaren. (Zo verblijft de bemanning op een gegeven moment meer dan 4000 jaar in cryostasis.) Het laatste seizoen speelt zich af op de aarde (die in de Dark Zone blijkt te liggen), rond het jaar 2000.

Serie Algemeen

Lexx is een Canadees-Duitse coproductie. Het eerste seizoen ging in april 1997 in première op de Canadese televisie. Het eerste seizoen bestaat overigens alleen uit vier tv-films. Alle overige seizoenen hadden wel normale afleveringen, hoewel het aantal afleveringen per seizoen verschilt. Uiteindelijk werden er vier seizoenen gemaakt, in totaal 61 afleveringen (incl. de films). De laatste aflevering werd in april 2002 uitgezonden.

De toon en kwaliteit van de individuele seizoenen loopt sterk uiteen. De eerste twee seizoenen bevatten veel zwarte humor, het derde seizoen is serieuzer van aard. In het laatste seizoen, wanneer de bemanning de aarde bereikt, wordt de serie meer een soort klucht, waarin allerlei onderwerpen worden geparodieerd.

De cast bestaat voornamelijk uit Canadese en Duitse acteurs. Het bekendste personage uit de serie zal waarschijnlijk Zev/Xev zijn. Deze rol werd vertolkt door maar liefst drie verschillende actrices. In de eerste aflevering is ze dikke, lelijke vrouw, maar daarna wordt zij getransformeerd in de mooie, dunne Zev (Eva Habermann). Wanneer het personage in het tweede seizoen sterft, wordt ze terug tot leven gebracht in alweer een nieuwe gedaante: Xev (Xenia Seeberg).

Lexx is in vele opzichten een unieke serie, die nadrukkelijk op een volwassen publiek is gericht. Over het algemeen is Lexx te omschrijven als ronduit absurd en bizar, wat overigens niet meteen negatief moet worden uitgelegd. De surrealistische humor en horror in het verhaal zal echter niet alle kijkers aanspreken. Wat voor sommigen een prachtige cultserie is, zal voor anderen eerder bevreemdend zijn.

Opvallend is dat er in Europa en Noord-Amerika verschillende versies van de serie werden uitgezonden. Zo waren er in de Europese uitzendingen (naakt)scènes te zien, die in de Noord-Amerikaanse versie ontbraken. Ook waren bepaalde scènes in een andere volgorde gemonteerd.

Dvd

In Groot-Brittannië werd de complete serie in 2011 in één verzamelbox uitgegeven.

Links