The Jetsons (1962-1963, 1985-1987)

Samenvatting

De serie speelt in het jaar 2062. (Ten tijde van de originele uitzending was dit 100 jaar in de toekomst.) Centraal staan de belevenissen van de familie Jetson, bestaande uit vader George, moeder Jane, dochter Judy, zoon Elroy en hond Astro. De Jetsons wonen in het futuristische Orbit City, een zwevende stad waar iedereen gebruik maakt van allerlei geavanceerde technologieën. Vliegende auto's en verre ruimtereizen zijn heel normaal.

In de toekomst blijken vrijwel alle werkzaamheden te zijn geautomatiseerd. Zo hoeft vader George slechts enkele uren per week naar zijn werk, terwijl huisvrouw Jane het huishouden heeft uitbesteed aan de robothulp Rosie. Ondanks alle gemakken beklagen de personages zich constant dat ze zo vreselijk hard moeten werken.

Opmerkelijk is dat veel van de futuristische technologieën uit de serie inmiddels werkelijkheid zijn geworden. Enkele voorbeelden hiervan zijn platte beeldschermen, smartwatches, digitale kranten en videobellen.

Serie Algemeen

The Jetsons is een luchtige Amerikaanse animatieserie. Het verhaal werd bedacht als futuristische tegenhanger van The Flintstones, waarin een prehistorische familie centraal stond. Oorspronkelijk bestond de serie uit één seizoen van 24 afleveringen, die in de periode van september 1962 t/m maart 1963 werden uitgezonden door de zender ABC. Wegens tegenvallend succes volgde hierna de stopzetting.

Pas later werden werden The Jetsons alsnog populair door talloze herhalingen op de Amerikaanse televisie. Dit resulteerde twintig jaar later zelfs in de productie van twee nieuwe seizoenen. Hierin werd het verhaal voortgezet. De nieuwe afleveringen gingen in september 1985 in première. Hoewel dezelfde stemacteurs weer werden ingehuurd, waren er verder wel een aantal verschillen ten opzichte van de oorspronkelijke afleveringen. Zo was het verhaal dit keer gericht op een jonger publiek. Uiteindelijk werden er drie seizoenen gemaakt, in totaal 75 afleveringen.

Na het einde van de serie in 1987 werden er nog enkele tekenfilms gemaakt, zoals de crossover film The Jetsons Meet the Flintstones. Hierin reizen de Jetsons met hun tijdmachine naar de prehistorie, waar ze kennismaken met de familie Flintstone.

Overigens werd het programma in 1965 en 1966 ook in Nederland uitgezonden door de NTS. In de jaren 80 volgden herhalingen bij Veronica.

Openingstitel

 

Links