Johnny Jupiter (1953-1954)

In de jaren 50 werden op de Amerikaanse televisie twee verschillende jeugdseries uitgezonden onder dezelfde naam: Johnny Jupiter. Slechts één verhaal element was in beide series gelijk: een man maakt contact met de planeet Jupiter door middel van een speciale televisie.

Eerste serie

In zwart-wit uitgezonden van maart t/m juni 1953 door DuMont Television. (Deze tv-zender werd enkele jaren later opgeheven.) Omdat alle afleveringen live op tv werden uitgezonden (en niet werden opgenomen) zijn er nauwelijks beelden bewaard gebleven van deze eerste Johnny Jupiter.

Het verhaal gaat over een conciërge van middelbare leeftijd, Ernest P. Duckweather. Hij is 's nachts aan het werk in een tv-studio. Hij zit aan de knoppen van een ontvanger en maakt hierdoor ineens een beeldverbinding met Jupiter. De bewoners van deze planeet blijken zelf ook een soort tv te hebben, waarmee ze de aardbewoners in de gaten kunnen houden.

Ernest komt in contact met twee buitenaardse wezens genaamd Johnny Jupiter en diens collega, de robot B-12. (Deze personages waren handpoppen.) Een terugkerend element in het verhaal waren de scènes waarin Ernest aardse gewoonten probeerde uit te leggen aan de aliens.

Tweede serie

"This is the story of Ernest P. Duckweather, who invented the strangest television in the world. On this set he could look through endless space, six hundred million miles away, to far-off Jupiter."

Van september 1953 t/m mei 1954 werd een tweede Johnny Jupiter reeks uitgezonden, dit keer door de zender ABC. Ook deze afleveringen waren in zwart-wit.

Het verhaal, de personages en de acteurs waren echter anders. Ernest P. Duckweather was in deze versie een enthousiaste jongeman die werkt als uitvinder en tv-reparateur. Verder werden er nieuwe personages geïntroduceerd, zoals de baas van Ernest en diens dochter.

Wat hetzelfde bleef, was dat Ernest via een speciale tv kon communiceren met de bewoners van Jupiter. (Dit keer was deze tv echter zijn eigen uitvinding.) Hij maakt contact met Johnny Jupiter en de robots Major Domo en Reject. Vervolgens reist Reject naar de aarde om Ernest te helpen bij allerlei problemen.

Overigens zijn van deze tweede Johnny Jupiter serie wel een aantal afleveringen bewaard gebleven. Ze zijn in Noord-Amerika (Regio 1) verkrijgbaar op dvd.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)