Johnny Jupiter (1953-1954)

Samenvatting

In de jaren 1953-1954 werden op de Amerikaanse televisie twee verschillende jeugdseries uitgezonden onder dezelfde naam: Johnny Jupiter. Slechts één verhaalelement was in beide series gelijk: een man maakt contact met de planeet Jupiter door middel van een speciale televisie. Jupiter blijkt te worden bewoond door allerlei aliens en robots, die worden vertolkt door handpoppen.

Eerste serie (1953)

In zwart-wit uitgezonden van maart t/m juni 1953 door DuMont Television. (Deze tv-zender werd enkele jaren later opgeheven.) Omdat de afleveringen live op tv werden uitgezonden (en dus niet op filmband werden opgenomen) zijn er nauwelijks beelden bewaard gebleven van deze eerste Johnny Jupiter serie.

Het verhaal werd bedacht door scenarioschrijver Jerome Coopersmith. Centraal staat een conciërge van middelbare leeftijd, Ernest P. Duckweather. Hij is 's nachts aan het werk in een tv-studio. Hij draait aan de knoppen van een ontvanger en maakt hierdoor ineens een beeldverbinding met Jupiter. De bewoners van deze planeet blijken zelf ook een soort tv te hebben, waarmee ze de aardbewoners in de gaten kunnen houden.

Ernest komt in contact met twee buitenaardse wezens genaamd Johnny Jupiter en diens collega, de robot B-12. Een terugkerend element in het verhaal waren de scènes waarin Ernest aardse gewoonten probeerde uit te leggen aan de aliens.

Tweede serie (1953-1954)

Van september 1953 t/m mei 1954 werd een tweede Johnny Jupiter reeks uitgezonden, dit keer door de zender ABC. Ook deze afleveringen waren in zwart-wit. Jerome Coopersmith was opnieuw bij de productie betrokken, dit keer als producent.

Het verhaal, de personages en de acteurs waren echter anders. Ernest P. Duckweather was in deze versie een enthousiaste jongeman die werkt als uitvinder en tv-reparateur. Verder werden er nieuwe personages geïntroduceerd, zoals de baas van Ernest en diens dochter. Ook waren de afleveringen luchtiger.

Wat hetzelfde bleef, was dat Ernest via een speciale tv kon communiceren met de bewoners van Jupiter. Dit keer was deze televisie echter zijn eigen uitvinding. Hij maakt contact met de buitenaardse Johnny Jupiter en de robots Major Domo en Reject. Vervolgens reist Reject naar de aarde om Ernest te helpen bij allerlei problemen.

Overigens zijn van deze tweede Johnny Jupiter serie wel een aantal afleveringen bewaard gebleven. Ze zijn in Noord-Amerika (Regio 1) verkrijgbaar op dvd. Tegenwoordig zijn ook afleveringen op YouTube te vinden.

Links