Jericho (2006-2008)

Een post-nucleair drama, dat de inwoners van een Amerikaans dorpje volgt in de nasleep van een nucleaire ramp.

Samenvatting

Wat zou er gebeuren als een dorp tijdens een nucleair conflict afgesloten raakt van de buitenwereld? Zonder stroom, communicatie of informatie, niet wetende wat er aan de hand is? Hoe zal het de inwoners vergaan als de angst opspeelt, in combinatie met het idee dat ze misschien wel één van de weinige overlevenden zijn?

Vlak voor de ramp keert de 32-jarige Jake Green na lange afwezigheid terug naar zijn geboorteplaats Jericho in de staat Kansas. Het is een afgelegen dorpje op het platteland, gelegen te midden van droge en stoffige vlaktes. De inwoners van Jericho zijn behoorlijk verbaasd over Jake’s terugkeer. Hij heeft immers sinds zijn plotselinge vertrek, vijf jaar geleden, nooit meer wat van zich laten horen.

Al snel wordt de ware reden voor Jake’s terugkeer duidelijk: de erfenis van zijn onlangs overleden grootvader. Jake’s vader, de burgemeester Johnston Green, weigert hem echter dit geld, waarna Jake nog dezelfde dag stil en berooid weer vertrekt.

Op het moment dat Jake het dorp verlaat vindt er een ongekende ramp plaats: tegen de horizon reist traag een paddenstoelvormige wolk op - uit de richting waar zich de stad Denver bevindt. Als daarna ook nog eens alle radio, tv en telefoon verbindingen uitvallen dringt de ernst van de situatie door bij de dorpelingen. Jericho is ineens afgesloten van de buitenwereld, zonder dat er enige informatie beschikbaar is over welke ramp zich daar heeft afgespeeld.

De verbazing maakt al snel plaats voor paniek en frustratie. Het dwingt de burgemeester zijn burgers persoonlijk en tactvol te kalmeren. Zijn ‘concurrent’ probeert ondertussen water op het vuur te gooien, dit met het oog op de komende verkiezingen voor het burgemeesterschap. Als bekend wordt dat de lokale schoolbus niet is teruggekeerd van een schoolreisje groeit de onrust.

De gebeurtenissen stapelen zich daarna op: de elektriciteit valt uit, inwoners maken ruzie bij het hamsteren van benzine, enkele politiemensen worden vermoord en ontsnapte gevangenen maken de regio onveilig. Kortom: anarchie is niet ver weg. Aan het einde van de eerste dag is de meeste chaos grotendeels weer onder controle, maar de onzekere toekomst blijft.

Zo blijken er op diezelfde dag tientallen grote Amerikaanse steden te zijn getroffen door nucleaire explosies, wat doet vermoeden dat het om een grootschalige aanval gaat. De oorzaak van de ontploffingen blijft voorlopig echter onbekend, nu het dorpje compleet geïsoleerd is geraakt. Oorlog? Terrorisme? Of iets anders?

De serie legt sterk de nadruk op de lotgevallen van de inwoners na de aanval en dat uiteraard met een dikke vleug drama. Jake wordt door de ramp gedwongen om terug te keren naar Jericho. Zijn mysterieuze verleden en zijn familie spelen een centrale rol in het verhaal. Jake ontwikkelt zich, net als zijn vader, tot een doortastende leider, die graag wil ontdekken dat er buiten het dorp allemaal gaande is. Niemand heeft in de gaten dat ook zich binnen het dorp vreemde dingen voordoen. Wie is bijvoorbeeld Robert Hawkins, die pas onlangs in het dorp is komen wonen, maar die wel veel meer over de ramp weet dan hij wil loslaten?

Serie Algemeen

Jericho was een productie van de Amerikaanse zender CBS. De eerste aflevering werd in september 2006 uitgezonden. Van november 2006 t/m februari 2007 was er vervolgens een winterstop. Toen de serie daarna op de buis terugkeerde waren de kijkcijfers zo’n 25% lager dan voor de winterstop. De laatste aflevering van het eerste seizoen werd in mei 2007 uitgezonden. Deze aflevering eindigde met een flinke cliffhanger.

Hoewel de producenten van Jericho er in eerste instantie van overtuigd waren dat ze een tweede seizoen zouden krijgen, werd de serie door CBS toch stopgezet. De fans waren hier uiteraard niet blij mee en begonnen onmiddellijk een enorme campagne voor een vervolg. En met succes: CBS was onder de indruk van de vasthoudendheid van de fans en maakte in juni 2007 bekend dat er een tweede seizoen zou gaan komen. Dit tweede seizoen bestond uit slechts 7 nieuwe afleveringen. Het idee hierachter was dat men bij goede kijkcijfers de optie zou hebben om het aantal afleveringen verder uit te bouwen.

Het tweede seizoen werd uitgezonden in februari en maart 2008. Helaas waren de kijkcijfers nog slechter geworden, waarna CBS besloot de serie definitief stop te zetten. In de laatste aflevering worden veel verhaallijnen afgerond. Er werden namelijk twee versies van de laatste aflevering gefilmd (één met een cliffhanger en één met een min of meer gesloten einde). Dit om te voorkomen dat het verhaal in geval van stopzetting weer met een cliffhanger zou eindigen.

In 2009 werd door de producenten van de serie nog een heuse Jericho bioscoopfilm aangekondigd, maar sindsdien is er niets meer van dit project vernomen.

Wel werden na het einde van de tv-serie nog een aantal comics uitgebracht, waarin het verhaal van de serie wordt voortgezet.

Tijdschrift scans

Klik op de plaatjes voor een vergroting.

Boven: een artikel uit de Metro. Onder: een artikel uit de TROS kompas.

Dvd

De serie is met Nederlandse ondertitels op dvd verkrijgbaar, zowel los als ook als verzamelbox.

Links

3 1 1 1 1 1 3.00 (1 stem)