Jericho (2006-2008)

Samenvatting

Het verhaal gaat over de 32-jarige Jake Green. Op een dag keert hij na jarenlange afwezigheid terug naar zijn geboorteplaats Jericho, een afgelegen dorp in de staat Kansas. Precies op dat moment vindt er een ongekende ramp plaats: tegen de horizon reist traag een paddenstoelvormige wolk op, uit de richting van de stad Denver.

Wanneer daarna ook nog eens alle media en communicatieverbindingen uitvallen dringt de ernst van de situatie door bij de dorpelingen. Jericho is ineens afgesloten van de buitenwereld, zonder dat er enige informatie beschikbaar is over welke ramp zich heeft afgespeeld. De gebeurtenissen stapelen zich daarna op: de elektriciteit valt uit, inwoners maken ruzie bij het hamsteren van benzine, enkele politiemensen worden vermoord en ontsnapte gevangenen maken de regio onveilig.

Op diezelfde dag blijken er tientallen grote Amerikaanse steden te zijn getroffen door nucleaire explosies, wat doet vermoeden dat het om een goed gecoördineerde, grootschalige aanval gaat. De precieze oorzaak van de ontploffingen is voorlopig echter onbekend, zeker nu het dorpje compleet geïsoleerd is geraakt. Is er sprake van een nieuwe oorlog? Terrorisme? Of iets anders?

De serie legt sterk de nadruk op de lotgevallen van de dorpelingen na de aanval. Jake ontwikkelt zich al snel tot een doortastende leider, die graag wil ontdekken dat er buiten het dorp allemaal gaande is. Ondertussen heeft niemand in de gaten dat zich ook binnen het dorp vreemde dingen voordoen. Wie is bijvoorbeeld Robert Hawkins, die pas onlangs in het dorp is komen wonen, maar die wel veel meer over de ramp weet dan hij wil loslaten?

Serie Algemeen

Jericho is een Amerikaanse post-apocalytische serie. Het eerste seizoen ging in september 2006 in première bij de zender CBS. De kijkcijfers vielen echter tegen, waarna de serie in het voorjaar van 2007 alweer werd stopgezet. De fans waren uiteraard boos en begonnen onmiddellijk een campagne om de serie te redden. En met succes: al snel maakte de zender bekend dat er toch een tweede seizoen zou gaan komen.

Het tweede seizoen werd vervolgens begin 2008 uitgezonden. Helaas daalden de kijkcijfers nog verder, waarna CBS besloot de serie definitief te beëindigen. In de laatste aflevering worden veel verhaallijnen min of meer afgerond. Er werden namelijk twee versies van de laatste aflevering gefilmd (één met cliffhanger en één zonder). Dit om te voorkomen dat de fans bij een eventuele stopzetting opnieuw teleurgesteld zouden worden.

Na het einde van de serie werd het verhaal voorgezet in de vorm van een comicreeks. Het verhaal daarvan werd bedacht door de schrijvers van de tv-serie.

Dvd

De serie is met Nederlandse ondertitels op dvd verkrijgbaar, zowel los als ook als verzamelbox.

Links