Invasion (2005-2006)

Samenvatting

Het kleine, rustige stadje Homestead in Florida wordt op een dag getroffen door een orkaan. Tijdens de orkaan gebeuren er mysterieuze dingen: sommige bewoners zien onnatuurlijke lichten, die vanuit de lucht in het water vallen. Nog vreemder is dat meerdere bewoners zich erg raar beginnen te gedragen in de nasleep van de orkaan.

Eén van de eersten die op onderzoek uit gaat is de parkopzichter Russell Varon. Zijn dochtertje Rose beweert tijdens de orkaan honderden lichtjes in het water te hebben gezien. De sceptische Russell doet dit eerst af als complete onzin, maar wordt al snel wantrouwig wanneer hij het vermoeden krijgt dat er iets mis is met zijn ex-vrouw Mariel Underlay.

Zij raakte tijdens de orkaan namelijk vermist, maar werd de volgende morgen naakt in het nabijgelegen moeras teruggevonden, zonder dat ze zich kon herinneren aan wat er met haar was gebeurd. Sinds die dag is Mariel niet meer de oude: ze is afstandelijker geworden en zelfs Rose heeft in de gaten dat er iets aan de hand is met haar moeder.

Terwijl de inwoners van Homestead worstelen om hun stadje weer in oude glorie te herbouwen, geeft Sheriff Tom Underlay, Mariels nieuwe echtgenoot, meteen de order om de omgeving rond Homestead onder quarantaine te plaatsen. Net als zijn vrouw gedraagt de Sheriff zich sinds de orkaan anders. Russells schoonbroer Dave is een grote aanhanger van samenzweringstheorieën en ook in dit geval begint Dave meteen naar buitennormale verklaringen te zoeken. Russell en Dave gaan samen op onderzoek uit en langzaamaan wordt duidelijk dat Dave wel eens gelijk kan hebben. Russell ziet, net als zijn dochter, de mysterieuze lichtjes en vindt ook het skelet van een onbekende in het moeras.

In de buurt bevindt zich verder een militaire basis. Zou het leger iets van de zaak afweten? Of gaat het hier om een buitenaardse invasie en was de orkaan slechts een rookgordijn? Wie is te vertrouwen en wie niet? Hoe dan ook, de levens van Russell, Dave en hun familie zal nooit meer hetzelfde zijn…

Serie algemeen

De eerste uitzending van Invasion (geproduceerd door Shaun Cassidy, bekend van o.a. de serie Cold Case) was in september 2005 op de Amerikaanse zender ABC. De kijkcijfers waren hoog: 17 miljoen kijkers. Na 10 afleveringen waren daar echter nog maar 10 miljoen kijkers van over. ABC besloot de serie tijdelijk stop te zetten, om in januari 2006 door middel van een ‘herstart’ nieuwe kijkers te trekken. Dit plan mislukte: de kijkcijfers bleven de rest van het seizoen steken rond de 9 miljoen kijkers, een daling van bijna 50% ten opzichte van de piloot aflevering.

Hierna werd Invasion, na één seizoen van 22 afleveringen, door ABC definitief stopgezet. De laatste aflevering werd in mei 2006 uitgezonden en eindigt met een grote cliffhanger. Onmiddellijk na de stopzetting begonnen de fans met een reddingscampagne, in de hoop dat een andere zender de serie zou willen overnemen. Dit bleef helaas zonder resultaat.

Het verhaal van Invasion kent sterke overeenkomsten met de film Invasion of the Body Snatchers, waarin aliens de lichamen van mensen klonen, deze mensen vervolgens vermoorden en dan hun plaats innemen, met als doel de aarde te onderwerpen. De serie neemt de tijd en komt daardoor wat traag op gang, maar naar mate het seizoen vordert neemt de spanning in het verhaal toe.

Interessant is dat zender ABC, voordat Invasion van start ging, het verhaalelement van de orkaan als voornaamste promotiemiddel in reclamespotjes inzette. Rond dezelfde periode gebeurde echter ook de ramp met de orkaan Katrina, waarna een orkaan als reclamemiddel niet meer verkoopbaar was.

In alle haast werd de nadruk van de Invasion reclames verlegd naar de buitenaardse invasie. Over een orkaan werd in de reclames daarna met geen woord meer gerept. Aan het begin van de eerste aflevering liet de zender wel een waarschuwing zien dat de serie beelden van een orkaan bevatte waardoor kijkers van streek zouden kunnen raken.

dvd

Invasion werd in oktober 2006 op dvd uitgebracht als een Nederlandstalige uitgave.

Links

4.5 1 1 1 1 1 4.50 (2 stemmen)
    Tags:
  • buitenaardse invasie
  • USA
  • 2000-2010