Invader Zim (2001-2002)

Samenvatting

Het verhaal gaat over Zim, een soldaat van een krijgshaftig buitenaards ras genaamd Irkin. Deze kleine groene wezentjes veroverden reeds grote delen van het universum. Hun werkwijze is simpel: hun beste soldaten, de zogeheten Invaders, infiltreren op een planeet om daarna de zwakke punten van deze wereld te benutten voor een grootschalige invasie. Menig planeet werd zo onderworpen aan het Irkin imperium.

Voor Zim is zo’n functie als Invader het hoogste dat hij in zijn leven wil bereiken. Helaas is Zim een nogal speciaal geval en daarmee duidelijk ongeschikt voor deze rol. Allereerst is hij te kort (wat een lage status betekent), maar toch vooral zo overambitieus en egoïstisch dat hij nauwelijks oog heeft voor de realiteit. Toch is Zim er heilig van overtuigd dat hij een Invader kan zijn en doet dan ook alles om zichzelf te bewijzen. Tijdens een recente operatie ging dat behoorlijk verkeerd: hij viel doldwaas de eerste de beste wereld aan die hij tegenkwam - wat net zijn eigen thuiswereld Irk bleek te zijn.

Verbanning was zijn straf, maar het deert Zim niet - Zim moet en zal zichzelf bewijzen! De Irkin leiders, de Almighty Tallest, zitten daarom met Zim in hun maag. Om voorgoed van hem af te komen sturen ze hem op een missie naar een willekeurig gekozen, zo ver mogelijk gelegen planeet. Zim neemt de missie bloedserieus aan en vertrekt subiet met de grootste plannen. Als laatste steek krijgt hij nog de defecte gevechtsrobot G.I.R. mee, in de hoop dat zijn missie daarmee voorgoed strand.

De aan Zim ‘toegewezen’ planeet blijkt de Aarde te zijn. Zijn infiltratie begint in een Amerikaanse stad, waar zijn schip in luttele seconden een huis voor hem bouwt. Het huis poogt normaal te lijken maar is allesbehalve dat: gewapende tuinkabouters, een ruimteschip op zolder en uiteraard een groot ondergronds laboratorium. Zims invasie van de Aardse kan nu beginnen. Op een lokale basisschool infiltreert hij als de nieuwste jongen in de klas.

Ondanks alle absurditeiten en fouten valt het niemand op dat Zim een alien is. In deze ziekelijk ogende (alternatieve) Aarde valt Zim namelijk nauwelijks uit de toon. Alleen zijn klasgenoot Dib ziet Zim voor wie hij werkelijk is. Als zoon van een briljante wetenschapper en een buitenbeentje pur sang, houdt Dib zich vooral bezig met paranormale onderzoeken.

In Zim ziet Dib nu zowel het bewijs voor buitenaardse complottheorieën als ook het grootste gevaar voor de Aarde. Dibs probleem is alleen dat niemand hem gelooft. Dib probeert Zim daarom publiekelijk te ontmaskeren, wat geen gemakkelijke taak blijkt te zijn. De hoofdrol in deze serie is duidelijk een gedeelde, waarbij we beide karakters volgen.

Ondanks de geavanceerde technieken die Zim tot zijn beschikking heeft verloopt zijn missie moeizaam. Dibs bemoeienissen daargelaten is het duidelijk dat Zim zijn eigen grootse vijand is. Ook de prettig gestoorde G.I.R. verstoort steeds zijn plannen, terwijl zijn mede-Irkin hem totaal niet serieus nemen. Niet dat Zim zich daar iets van aantrekt. Zijn missie is duidelijk: Zim moet en zal de Aarde onderwerpen!

Serie Algemeen

Invader Zim is een Amerikaanse animatieserie, gericht op (oudere) kinderen. Het programma is een creatie van de striptekenaar Jhonen Vasquez. De serie valt niet alleen op door de bijzondere tekenstijl van Vasquez, maar ook door zijn nogal donkere humor.

Het eerste seizoen ging in maart 2001 in première bij de zender Nickelodeon. Helaas bleken de kijkcijfers tegen te vallen. Bij oudere tieners en volwassenen was de serie weliswaar erg populair, maar dat was niet de beoogde doelgroep (kinderen t/m 12 jaar) van de zender. Ook had men te maken met hoge productiekosten. Uiteindelijk werd de serie tijdens het tweede seizoen stopgezet. De laatste aflevering werd in december 2002 uitgezonden.

Een aantal afleveringen van het tweede seizoen (die op dat moment wel voltooid waren, maar die door de stopzetting op de plank bleven liggen) werden pas in 2006 alsnog op de Amerikaanse televisie uitgezonden.  In totaal werden er 27 afleveringen gemaakt.

Ondanks de tegenvallende kijkcijfers werd de serie door recensenten positief ontvangen. Zo won het programma later nog een Emmy Award. Toch nam de kwaliteit van de verhalen halverwege de serie licht af, mede doordat afleveringen gehaast werden opgeleverd. Verder vond er een poging plaats om de serie een nieuwe richting te geven. Dit resulteerde in enkele afwijkende afleveringen, die duidelijk teleurstellen.

Tot slot een paar opmerkingen voor wie zich wil wagen aan de serie: de eerste afleveringen zijn vrij rechttoe rechtaan. Aanvankelijk lijkt de strijd tussen Zim en Dib alles te zijn wat het verhaal te bieden heeft. Gelukkig begint men na een aantal afleveringen uit een ander vaatje te tappen en wordt de serie stukken losser. De locatie verplaatst zich dan ook regelmatig en het verhaal wordt creatiever.

Tegenwoordig heeft de serie cultstatus. In 2019 werd op Netflix zelfs nog een nieuwe animatiefilm uitgebracht, genaamd Invader Zim: Enter the Florpus.

Dvd

In Noord-Amerika is de serie op dvd verkrijgbaar. Hierop staan ook de afleveringen van het tweede seizoen die pas in 2006 op tv werden uitgezonden.

Links