Halfway Across the Galaxy and Turn Left (1994)

Samenvatting

Het verhaal begint op de verre planeet Zyrgon. Het leven hier is totaal anders. Zo heeft iedereen bijzondere krachten en wordt van kinderen verwacht dat ze voor hun ouders zorgen, in plaats van andersom. De planeet wordt geregeerd door de Law-Enforcers, een strenge politiemacht.

Centraal staat X, een super slim 12-jarig meisje. Haar vader blijkt de loterij te hebben gemanipuleerd. Hierdoor heeft hij 27 keer achter elkaar de jackpot gewonnen. Op deze misdaad staat echter een zware straf.

Daarom besluit het hele gezin (bestaande uit vader, moeder en drie kinderen) Zyrgon te ontvluchten. Vervolgens komen ze terecht op een primitieve planeet genaamd aarde, waar ze in het plaatsje Bellwood een nieuw leven beginnen. Ondertussen moet X, die op de aarde gewoon Charlotte heet, haar nogal vreemde familie in het gareel proberen te houden. Al snel blijkt ook de chef van de Law-Enforcers het gezin achterna te zitten.

Serie Algemeen

Halfway Across the Galaxy and Turn Left is een Australische jeugdreeks. Het verhaal was gebaseerd op een gelijknamige roman uit 1985 van auteur Robin Klein.

De serie telde in totaal 28 afleveringen, die in 1994 op de Australische televisie werden uitgezonden. De opnames vonden overigens al veel eerder plaats, namelijk in 1991/1992. Later volgden ook uitzendingen in verschillende Europese landen.

Het oorspronkelijke boek werd alleen tijdens de eerste helft van de tv-serie als leidraad aangehouden. Voor de rest van de serie bedachten de scenarioschrijvers een eigen verhaal. Robin Klein verwerkte deze plotelementen later in een nieuwe roman, Turn Right for Zyrgon, een direct vervolg op haar eerste boek. Op een aantal punten zijn er echter wel verschillen tussen de boeken en de tv-versie.

Dvd

De tv-serie is helaas nooit op dvd uitgebracht. (In Groot-Brittannië waren in de jaren 90 wel enkele afleveringen op VHS verkrijgbaar.) Op YouTube zijn tegenwoordig echter nog een aantal afleveringen te vinden.

Links