G.I. Joe (franchise)

Amerikaanse franchise gebaseerd op het actiefiguur G.I. Joe.

 1. G.I. Joe als actie figuur
 2. G.I. Joe als comic
 3. G.I. Joe als tekenfilmserie
 4. G.I. Joe als film
 5. G.I. Joe als videospel
 6. G.I. Joe: de populairste personages

1. G.I. Joe als actie figuur

G.I. Joe werd bedacht in 1963. Stan Weston kwam met het idee voor een militaire speelgoedpop speciaal voor jongens, als tegenhanger van de Barbie pop voor meisjes. Weston benaderde speelgoedfabrikant Hasbro, die in dit idee een groot potentieel zag. Vervolgens werd er een naam bedacht: G.I. Joe, naar de bijnaam voor Amerikaanse militairen.

De beweegbare G.I. Joe poppen lagen vanaf februari 1964 in de winkel. Omdat men er destijds van overtuigd was dat jongens niet met een ‘pop’ zouden willen spelen, werden ze als ‘actie figuren’ verkocht. (De G.I. Joe stond hiermee aan de wieg van de actie figuren zoals we die vandaag nog kennen.)

G.I. Joe werd al snel erg populair. Het figuurtje werd namelijk geleverd met verschillende uitrustingen (een duikerspak, een pilotenpak etc.) en verwisselbare uniformen. In de daaropvolgende jaren werden er regelmatig nieuwe versies van de G.I. Joe gemaakt, steeds met nieuwe accessoires en een ander uiterlijk. Zo werden er o.a. ook een zwarte G.I. Joe en een astronauten pop met eigen ruimte capsule op de markt gebracht.

De Vietnam oorlog zorgde ervoor dat de fabrikant minder nadruk wilde leggen op de militaire achtergrond van de pop. Het ‘Adventure Team’ werd geïntroduceerd: G.I. Joe veranderde van een soldaat in een avonturier. Hoewel hij in eerste instantie geen team had, kreeg hij vanaf 1975 steeds meer collega poppen, die ieder bijzondere vaardigheden hadden. Kort daarna werden voor het eerst ook vijanden uitgebracht: Intruders, supersterke aliens die de aarde wilden veroveren. Deze actie figuren zagen er uit als holbewoners.

Terwijl men in het buitenland ook eigen versies van G.I. Joe begon te produceren, ging in de V.S. een nieuwe productlijn van start: Super Joe. Dit figuur nam het samen met zijn team op tegen intergalactisch gespuis en maakte daarbij gebruik van superkrachten. Ook bij deze actie figuren werden weer allerlei voertuigen en accessoires geleverd. Deze productlijn werd in 1978 stopgezet.

In de jaren ’80 wakkerde de populariteit van G.I. Joe opnieuw aan met een nieuwe productlijn genaamd A Real American Hero. De nadruk lag dit keer op een militair eliteteam genaamd G.I. Joe, dat het moest opnemen tegen de terroristengroep Cobra. Er volgden hierna nog vele andere productlijnen. Sommige daarvan waren succesvol, anderen werden na een tijdje weer stopgezet.

Tot op heden worden jaarlijks nog steeds nieuwe figuren uitgebracht. In totaal zijn er sinds 1964 al honderden verschillende G.I. Joe actie figuren op de markt gekomen. Deze franchise is nog altijd populair en beperkt zich niet alleen tot de actie figuren, maar omvat ook comics, animatieseries, videospellen en films.

2. G.I. Joe als comic

De eerste comic werd al in 1967 uitgebracht. Deze stripverhalen haakten helemaal in op het G.I. Joe speelgoed. In de comics beleefden de personages allerlei avonturen, die men dan zelf thuis kon naspelen met de eigen actie figuren.

Parallel aan iedere nieuwe lijn van actie figuren die daarna op de markt kwam, werd er ook weer een nieuwe bijbehorende comic uitgegeven. Er vonden zelfs meerdere crossovers plaats met bijvoorbeeld de Transformers.

Hoewel er door de jaren heen enkele korte onderbrekingen waren, worden er in de V.S. tot op heden nog steeds nieuwe G.I. Joe comics geproduceerd. (Eind jaren ’80 werden in Nederland en Vlaanderen overigens ook Nederlandstalige nummers van de comic verkocht.)

3. G.I. Joe als tekenfilmserie

Er zijn in totaal zes G.I. Joe animatieseries op televisie geweest. Deze series volgen vaak een ander verhaal dan de comics, waardoor de verhaallijnen in de vele series, comics en films elkaar na verloop van tijd gingen tegenspreken.

 • G.I. Joe: A Real American Hero (1985-1986)

  Het verhaal ging over het militaire eliteteam G.I. Joe, dat het wekelijks opnam tegen de terroristengroep Cobra. Daarbij werd gebruikt gemaakt van allerlei futuristische technologieën. Vaak kwamen de personages terecht op exotische locaties, zoals een ruimtestation of de Noordpool.

 • G.I. Joe: A Real American Hero (1989-1991)

  Vervolg op de serie uit 1985. De opzet van het verhaal was grotendeels gelijk aan de vorige serie, maar introduceerde ook vele nieuwe personages.

 • G.I. Joe Extreme (1995-1997)

  Het verhaal speelde in het jaar 2006. Het team moest het dit keer opnemen tegen de terroristengroep SKAR. G.I. Joe Extreme haalde nooit de populariteit van zijn voorganger A Real American Hero. De hele G.I. Joe Extreme productlijn (actie figuren, comic en serie) werd daarom stop gezet.

 • G.I. Joe: Sigma 6 (2005-2007)

  Getekend in anime stijl. Werd gemaakt in Japan, maar uitgezonden in de V.S. In het verhaal is Sigma 6 de codenaam van een nieuw G.I. Joe team. Ze hebben speciale krachten en nemen het weer op tegen de organisatie Cobra. G.I. Joe: Sigma 6 haalde het niet bij de populariteit van zijn voorgangers. Ook deze productlijn (actie figuren, comic en serie) werd stopgezet.

 • G.I. Joe: Resolute (2009)

  Tekenfilmserie, maar gemaakt voor een volwassen publiek. In het verhaal is Cobra nog steeds de grote vijand. De serie werd goed ontvangen, hoewel iedere aflevering slechts zo’n 5 min. duurt. De finale duurde 10 min. Samen kunnen de 11 afleveringen achter elkaar bekeken worden als een lange aflevering van één uur.

 • G.I. Joe: Renegades (2010-2011)

  Kindervriendelijke serie. Dit keer wordt het G.I. Joe team beschuldigd van een misdaad die ze niet hebben gepleegd. Nu moet het team niet alleen zijn onschuld proberen te bewijzen, ook moet men het weer opnemen tegen Cobra.

4. G.I. Joe als film

Tot op heden zijn er vijf G.I. Joe films gemaakt:

 • G.I. Joe: The Movie (1987)

  Direct op video animatiefilm. Duur: 93 min. Het verhaal was een vervolg op de G.I. Joe: A Real American Hero tv-serie uit 1985.

 • G.I. Joe: Spy Troops (2003)

  Direct op video CGI animatiefilm. Duur: 45 min. Ook dit verhaal speelt zich af in het G.I. Joe: A Real American Hero universum.

 • G.I. Joe: Valor vs. Venom (2004)

  Direct op video CGI animatiefilm. Duur: 80 min. Het verhaal is een vervolg op G.I. Joe: Spy Troops.

 • G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009)

  Live-action bioscoopfilm met een budget van $170 miljoen. Het verhaal is een nieuwe interpretatie van G.I. Joe: A Real American Hero.

 • G.I. Joe: Retaliation (2013)

  Vervolgfilm op het verhaal uit 2009, dit keer met Dwayne Johnson en Bruce Willis in de hoofdrol. Werd in de bioscoop zowel in 3D als ook in IMAX 3D vertoond. Budget: $130 miljoen.

5. G.I. Joe als videospel

Sinds 1983 zijn er meerdere G.I. Joe videogames op de markt gebracht. De vroegere spellen konden voornamelijk op de Commodore 64 of de Nintendo worden gespeeld. De meest recente game heet G.I. Joe: The Rise of Cobra en kwam uit in 2009. Dit spel speelt zich af vlak na de gelijknamige bioscoopfilm.

6. G.I. Joe: de populairste personages

De G.I. Joe franchise bestaat in totaal uit honderden personages. Hieronder een overzicht van de bekendste en belangrijkste.

De goeden:

 • General Hawk, staat aan het hoofd van de G.I. Joe organisatie.
 • Duke, teamleider.
 • Snake Eyes, gaat altijd gekleed in een strak zwart pak met bijbehorende gezichtsbedekking. Hij zegt nooit een woord, maar is een expert in allerlei vechtsporten.
 • Scarlett, inlichtingen specialiste. Is ook erg bedreven in vechtsport.
 • Breaker, computer en communicatie specialist.
 • Heavy Duty, wapen specialist.
 • Ripcord, paratroeper en piloot.

De slechten:

 • Cobra Commander, staat aan het hoofd van de terroristenorganisatie Cobra. Wil de gehele aarde aan zich onderwerpen.
 • Destro, een gewetenloze wapenhandelaar. Hij levert wapens aan Cobra.
 • Baroness, een sensuele maar uiterst gevaarlijke vrouw. Inlichtingen specialiste en zeer handig met vuurwapens.
 • Storm Shadow, expert in vechtsport en de grote rivaal van Snake Eyes. Voert regelmatig moordopdrachten uit.
 • Zartan, een moordenaar die ongemerkt de identiteit van zijn slachtoffers kan aannemen.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)