Ghost in the Shell (2002-2005)

Ghost in the Shell is een van oorsprong Japanse franchise.

Samenvatting

Het verhaal speelt in het jaar 2030. De techniek heeft zich ver door ontwikkelt. Elektronica is vrijwel overal aanwezig. De grens tussen mens en machine is vaag: cyborglichamen, herseninterfaces en kunstmatige intelligentie vloeien door elkaar heen en zijn vrijwel gemeengoed. Het internet is gigantisch gegroeid en kan zelfs gekoppeld worden aan iemands geest. Voor sommigen roept dit de pijnlijke vraag op wat het eigenlijk nog betekent mens te zijn.

Het zijn vooral de bedrijven, het leger en de rijken die de nieuwe technologieën gretig omarmen. Met als grootste mededinger misschien nog wel de misdaad en de politiek. Vooral deze laatste twee partijen zijn verantwoordelijk voor allerlei problemen waar de normale politie moeite mee heeft, zoals terrorisme, cybermisdaad en spionage. Hier komt de speciale eenheid Public Security Section 9 in beeld.

Section 9 heeft als taak alle grootschalige of ingewikkelde vormen van terrorisme, corruptie of cybermisdaad tegen te gaan. Voorzien van ervaren leden en de beste technologieën opereert de eenheid onafhankelijk en in het diepste geheim. Het team bestaat uit een aantal ex-militaire cyborgs. De groep is een creatie van de oudere Chief Aramaki. Zijn vele politieke connecties vergemakkelijken het werk aanzienlijk. Voor Section 9 rekruteerde hij de beste mensen.

Leider van het team is Majoor Kusanagi Motoko. Zij heeft uitzonderlijke vaardigheden. Haar rechterhand is Batou, een bulk van een cyborg met een peinzend karakter. Beiden verzorgen het grootste deel van de actie en het verhaal. Hoewel ze cyborgs zijn maakt dit hen echter niet onverwoestbaar.

Op de achtergrond werken de overige teamleden, die per film of serie verschillend in de schijnwerpers staan. Ishakawa (netwerkexpert), Borma (springstofexpert), Paz (onderwereld connecties) en Saito (scherpschutter). Nieuw lid is de jonge ex-politieagent Togusa. Aanvullende ondersteuning krijgt het team door spinachtige robottanks.

In de verschillende incarnaties van het verhaal wordt het team steeds gevolgd bij hun zaken. De manga en eerste film zijn qua verhaal grotendeels gelijk, de tv-serie en de overige films gaan hun eigen weg.

Serie Algemeen

Ghost in the Shell is een van oorsprong Japanse manga die in 1989 werd gepubliceerd. (Sindsdien werden nog meerdere vervolgdelen uitgebracht.) In het originele verhaal stond vooral de zaak tegen een gevaarlijke cybervijand centraal: The Puppeteer.

In 1995 werd een eerste animefilm gemaakt. Ook dit verhaal ging vooral over de strijd tegen The Puppet Master, zoals hij nu werd genoemd. In 2002 volgde er een sequel, Ghost in the Shell 2: Innocence. Het verhaal hiervan was niet meer gebaseerd op de manga.

In oktober 2002 ging een animeserie in première, genaamd Ghost in the Shell: Stand Alone Complex. Vergeleken met de manga volgde de tv-serie echter een eigen verhaallijn. Zo werden er nieuwe tegenstanders geïntroduceerd. Een tweede seizoen, Ghost in the Shell: S.A.C. 2nd, volgde in 2004. In totaal werden er 52 afleveringen van de anime gemaakt. In het verlengde van de anime werd in 2006 ook nog een vervolgfilm gemaakt, Ghost in the Shell: S.A.C. Solid State Society.

Overigens loopt de sfeer van de verschillende Ghost in the Shell incarnaties sterk uiteen. De originele manga is speelser - bijna frivool te noemen - en gaat alle kanten op. De films zijn daarentegen grimmig en serieus, maar toch vooral diepgaand en filosofisch van opzet.

De tv-serie combineert het beste van manga en films. Het is een volwassen serie met een realistisch toekomstbeeld en veel nadruk op cybernetica en cyberspace. Qua sfeer komt het verhaal uit de cyberpunk hoek, al is de serie niet zo donker en negatief als het doorsnee materiaal van dit genre. Politieke en filosofische discussies (bijvoorbeeld over de ethische problemen rond kunstmatige intelligentie en cyborgs) worden niet geschuwd, maar toch is ook een flinke dosis humor aanwezig.

Reboot

In 2013 werd de franchise nieuw leven ingeblazen met een anime genaamd Ghost in the Shell: Arise (2013-2015). Ook werd er een nieuwe gelijknamige manga uitgebracht.

Verder werd in 2017 voor het eerst een live-action film uitgebracht. Scarlett Johansson speelt hierin de rol van Motoko.

Dvd

De films en de tv-serie zijn met Nederlandse ondertiteling op dvd uitgebracht.

Links