Ghost in the Shell (franchise)

Ghost in the Shell is een van oorsprong Japanse manga. Het verhaal werd verfilmd in zowel bioscoopfilms alsook verschillende tv-series.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in Azië rond het jaar 2030. Azië is op dat moment een grootmacht op technologisch en economisch gebied.

De techniek heeft zich ver door ontwikkelt. Elektronica is vrijwel overal aanwezig. De grens tussen mens en machine is vaag: cyborglichamen, herseninterfaces en kunstmatige intelligentie vloeien door elkaar heen en zijn vrijwel gemeengoed. Het internet is gigantisch gegroeid en kan zelfs gekoppeld worden aan iemands geest. Voor sommigen roept dit de pijnlijke vraag op wat het eigenlijk nog betekent mens te zijn.

Het zijn vooral de bedrijven, het leger en de rijken die gretig alle nieuwe technologieën omarmen. Met als grootste mededinger misschien nog wel de misdaad en de politiek. Juist die laatste twee partijen brengen de nodige problemen de wereld in. Problemen waar de bijvoorbeeld de politie maar moeilijk mee om kan gaan: terrorisme, cybercrimes, spionage etc. Hier komt het antiterrorisme en antimisdaad team 'Public Security Section 9' in beeld.

Section 9 heeft als taak alle grootschalige of ingewikkelde vormen van terrorisme, misdaad of cybercrimes tegen te gaan. Voorzien van ervaren leden en de beste technologieën, opereert het team onafhankelijk en in het diepste geheim. Het team bestaat uit een selecte groep ex-militaire cyborgs. De groep is een creatie van de oudere Chief Aramaki. Zijn vele politieke connecties vergemakkelijken daarbij het werk aanzienlijk. Voor Section 9 rekruteerde hij de beste mensen.

Leidster van het team is Majoor Kusanagi Motoko. Zij is vaak ook de hoofdpersoon van het verhaal en heeft uitzonderlijke vaardigheden. Haar rechterhand is Batou, een bulk van een cyborg met een peinzend karakter. Beiden verzorgen het grootste deel van de actie en het verhaal. Hoewel ze cyborgs zijn maakt hen dit echter niet onverwoestbaar.

Op de achtergrond werken de overige teamleden, die per film of serie verschillend in de schijnwerpers staan. Ishakawa (netwerkexpert), Borma (springstofexpert), Paz (onderwereld connecties) en Saito (scherpschutter). Nieuw lid is de jonge ex-politieagent Togusa. Aanvullende ondersteuning krijgt het team door spinachtige robottanks.

In de verschillende incarnaties van het verhaal wordt het team steeds gevolgd bij hun zaken. De manga en eerste film zijn qua verhaal grotendeels gelijk, de tv-serie en de overige films gaan hun eigen weg.

Algemeen

Ghost in the Shell vond zijn oorsprong in een verhaal dat in 1989 werd gepubliceerd in een Japans manga tijdschrift. (Er zijn sindsdien nog meerdere vervolgverhalen uitgebracht.) De manga werd geschreven en getekend door Masamune Shirow. Centraal in het originele verhaal stond grotendeels de zaak tegen een gevaarlijke cybervijand, The Puppeteer.

In 1995 werd er Ghost in the Shell anime bioscoopfilm gemaakt. Ook dit verhaal ging vooral over de strijd tegen The Puppet Master, zoals hij nu genoemd werd. In 2002 volgde er een sequel, Ghost in the Shell 2: Innocence. Het verhaal hiervan was niet meer gebaseerd op de manga.

Er werd vervolgens een anime tv-reeks gemaakt. Het eerste seizoen, Ghost in the Shell: Stand Alone Complex, telde 26 afleveringen en werd in Japan van 2002 t/m 2003 uitgezonden. Het tweede seizoen, Ghost in the Shell: S.A.C. 2nd, telde ook 26 afleveringen en werd van 2004 t/m 2005 uitgezonden. Gebaseerd op de tv-serie kwam er in 2006 ook een eigen tv-film uit, genaamd Ghost in the Shell: S.A.C. Solid State Society.

Vergeleken met de manga volgde de tv-serie een eigen verhaallijn. De zaak tegen The Puppet Master speelde bijvoorbeeld geen rol meer.

Manga vs. films vs. tv-serie

De sfeer van de verschillende Ghost in the Shell incarnaties loopt sterk uiteen. De originele manga is speelser - bijna frivool te noemen - en gaat alle kanten op. De films zijn daarentegen grimmig en serieus, maar toch vooral diepgaand en filosofisch van opzet.

De tv-serie combineert het beste van manga en films. Het is een volwassen serie met een realistisch toekomstbeeld en veel nadruk op cybernetica en cyberspace. Qua sfeer komt het verhaal uit de cyberpunk hoek, al is de serie niet zo donker en negatief als het doorsnee materiaal van dit genre. Politieke en filosofische discussies (bijvoorbeeld over de ethische problemen rond kunstmatige intelligentie en cyborgs) worden niet geschuwd, maar toch is ook een flinke dosis humor aanwezig.

Reboot

In 2013 werd de franchise nieuw leven ingeblazen met een nieuwe animatieserie genaamd Ghost in the Shell: Arise (2013-2015). Ook werd er een nieuwe gelijknamige manga uitgebracht.

Verder werd in 2017 voor het eerst live een action film uitgebracht. Scarlett Johansson speelt hierin de rol van Motoko.

Dvd

De films en de tv-serie zijn met Nederlandse ondertiteling op dvd uitgebracht.

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)