Transformers (filmreeks)

 

Algemeen

Amerikaanse filmfranchise over de buitenaardse Transformers. Dit zijn geavanceerde robots afkomstig van de planeet Cybertron. Op aarde kunnen zij moeiteloos transformeren in allerlei soorten voertuigen. Er zijn twee soorten Transformers: de goede Autobots (aangevoerd door Optimus Prime) en de slechte Decepticons (onder leiding van Megatron). Beide partijen zijn verwikkeld in een oorlog, die voor een deel op de aarde wordt uitgevochten.

De Transformers franchise vond zijn oorsprong in het gelijknamige speelgoed uit de jaren 80. Parallel aan dit speelgoed werden ook comics uitgebracht. Gebaseerd op de hieruit ontstane verhaallijnen werden verder tekenfilmseries gemaakt. Hierdoor nam de populariteit van de franchise steeds verder toe.

In 2007 werd voor het eerst een live-action Transformers uitgebracht, die een enorm succes bleek te zijn. Dit was een begin van een hele nieuwe filmreeks. Hoewel de recensenten over het algemeen weinig waardering hebben voor de films, kan het publiek duidelijk geen genoeg krijgen van de Transformers.

Films

Inhoud

Sam Witwicky krijgt van zijn vader een tweedehands auto cadeau. Het gaat om een gele Camaro, op het eerste gezicht een doodnormale auto. Al snel blijkt deze auto in werkelijkheid een buitenaardse robot te zijn: Bumblebee. Hij is een zogenaamde Autobot, afkomstig van een verre planeet.

De Autobots hebben echter ook gevaarlijke vijanden: de Decepticons onder leiding van Megatron. Dit zijn slechte robots die de “All Spark” in hun bezit willen krijgen, een energiebron van de Transformers. Vervolgens wordt de aarde ongewild het middelpunt van de strijd tussen de robots.

Het is nu aan de Autobots en Sam Witwicky om de mensheid te redden van de ondergang.

Opmerkingen

Producent Steven Spielberg had al heel lang de wens om de Transformers op het witte doek te brengen. In de oorspronkelijke tekenfilms staan eigenlijk vooral de robots centraal, dus om de verfilming voor het publiek wat leuker te maken werden er allerlei nieuwe personages aan het verhaal toegevoegd, zoals Sam Witwicky. Michael Bay werd ingehuurd als regisseur.

GM Motors leverde de wagens voor de film. Dit is inclusief alle auto’s (in totaal maar liefst 200) die naar wens vernietigd mochten worden voor de vele actiescènes. Bumblebee werd een Camaro in plaats van een Volkswagen Kever, Jazz veranderde van een Porsche 911 in een Pontiac Solstice. Alle Decepticons werden militaire voertuigen. Het Amerikaanse leger werkte, net als bij alle voorgaande films van Bay, graag mee.

De fans waren verdeeld over alle veranderingen in het verhaal. Toch was de film een groot succes. De film vormde daarna het begin van een nieuwe filmfranchise.

Verwacht overigens geen diepgaande filosofische filmmomenten, maar gewoon puur amusement en spektakel. De film zal je dit ruimschoots geven. Natuurlijk is het allemaal pure onzin wat er gebeurd, maar de vele speciale effecten zien er indrukwekkend uit en het spel van met name Shia Lebeouf is leuk om naar te kijken.

 • Regisseur: Michael Bay
 • Première: 12 juni 2007 (Australië)
 • Duur: 143 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt twee jaar na de gebeurtenissen uit de eerste film. Nadat Megatron werd verslagen hebben de Autobots zich aangesloten bij het Amerikaanse leger. Het gevaar is namelijk nog niet geweken.

Een aantal Decepticons blijkt zich nog steeds op de aarde te bevinden. Ze hebben hun duistere plannen nog niet opgegeven. Al snel wordt Megatron dan ook weer terug tot leven gebracht. Hierdoor raken Sam en zijn vriendin Mikaela ongewild opnieuw betrokken bij de strijd tussen de Autobots en de gevaarlijke Decepticons.

Opmerkingen

Na het succes van de eerste Transformers film kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Michael Bay keerde voor deel twee terug als regisseur en ook dezelfde schrijvers werden opnieuw ingehuurd. De recensenten oordeelden echter negatief. Visueel ziet het de film er weliswaar prachtig uit, maar de diepgang in het verhaal ontbreekt en de film duurt eigenlijk veel te lang. Ook de overdaad aan luidruchtige actiescènes kreeg weinig waardering.

Overigens weerhield deze kritiek het enthousiaste publiek er niet van om toch naar de bioscoop te gaan.

 • Regisseur: Michael Bay
 • Première: 24 juni 2009 (USA)
 • Duur: 150 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

In 1961 stortte er een ruimteschip neer op de maan, dat afkomstig was van Cybertron (de thuisplaneet van alle Transformers). Het schip, genaamd de Ark, had een bijzondere uitvinding aan boord. Dit zijn een soort pilaren waarmee over grote afstanden een ruimtebrug kan worden gecreëerd.

Wanneer de Autobots in het heden ontdekken dat het wrak van de Ark nog altijd op de maan ligt, is dit het begin van een nieuwe strijd. De Decepticons hebben de Ark namelijk al geplunderd en blijken een groot aantal van de pilaren te hebben gestolen. Ze maken vervolgens plannen voor een enorme invasie van de aarde. Bovendien willen de Decepticons het menselijke ras tot hun slaven maken.

Ondertussen worden de Autobots van de aarde verjaagd, waardoor de mensheid er dit keer alleen voor lijkt te staan. Zal men de Deceptions nog kunnen verslaan?

Opmerkingen

In dit derde deel is Shia LaBeouf opnieuw te zien als Sam Witwicky. Zijn vriendin Mikaela, gespeeld door Megan Fox, keerde echter niet meer terug. De actrice werd ontslagen nadat ze regisseur Michael Bay in een interview vergeleek met Adolf Hitler. Ter vervanging werd een nieuw personage geïntroduceerd: Carly, het volgende liefje van Sam. Leuk voor de Star Trek fans: Spock-acteur Leonard Nimoy leende in deze film zijn stem aan het personage Sentinel Prime, de vroegere leider van de Autobots.

De film bracht uiteindelijk maar liefst $1,1 miljard op, een nieuw record binnen het Transformers universum. Dit was ook de eerste film uit de reeks die in 3D werd uitgebracht.

 • Regisseur: Michael Bay
 • Première: 29 juni 2011 (USA)
 • Duur: 154 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Vijf jaar na de gebeurtenissen uit de vorige film moet men op de aarde niets meer hebben van de Transformers. Zelfs de goede Autobots worden nu als een gevaar gezien.

Ondertussen vinden twee vrienden, de uitvinder Cade en de monteur Lucas, op een dag een oude truck. Ze willen de truck opknappen. De mannen ontdekken uiteraard dat dit geen gewone auto is, maar een Transformer. Hierna begint alles opnieuw. Zo blijkt al snel ook het gevaar van de Decepticons nog niet te zijn geweken.

Opmerkingen

Deel vier introduceert veel vernieuwingen in het Transformers universum. Hoofdrolspeler Shia LaBeouf had geen interesse meer en dus komt zijn personage Sam in deze film niet meer voor. Ter vervanging wordt een heel leger aan nieuwe personages opgevoerd, met Mark Wahlberg als nieuwe hoofdrolspeler. Verder worden er allerlei zogenaamde Dinobots geïntroduceerd.

Overigens liet ook Michael Bay in eerste instantie weten niet terug te willen keren voor dit vervolg. Later veranderde hij echter van gedachten en regisseerde hij dit vierde deel alsnog. Ondanks alle veranderingen qua personages en verhaal bleef het publiek de reeks trouw. De opbrengt was namelijk opnieuw zo'n $1,1 miljard.

 • Regisseur: Michael Bay
 • Première: 27 juni 2014 (USA)
 • Duur: 165 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt vijf jaar na de gebeurtenissen uit de vorige film. Optimus Prime heeft de aarde verlaten om op zoek te gaan naar zijn mysterieuze schepper. Ondertussen zijn alle Transformers (de goede én de slechte) niet meer welkom op de aarde. Cade Yeager (uit de vorige film) is op de vlucht geslagen, maar doet een bijzondere ontdekking.

Het blijkt namelijk dat de Transformers lang geleden ook al contacten hadden met de mensheid. Dan keert Optimus plotseling terug naar de aarde. Hij blijkt te zijn gehersenspoeld door een nieuwe vijand. Om de toekomst van de mensheid veilig te stellen, moet men graven in de geheimen van het verleden.

Opmerkingen

Mark Wahlberg keert in deze film weer terug in zijn rol uit deel vier. Verder is er een gastrol voor Anthony Hopkins.

The Last Knight bracht wereldwijd 'slechts' $605 miljoen op, bijna een halvering ten opzichte van de vorige film. Ook de recensenten waren unaniem in hun oordeel dat dit het slechtste deel uit de filmreeks is.

 • Regisseur: Michael Bay
 • Première: 21 juni 2017 (USA)
 • Duur: 154 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt zich af in 1987, zo’n 20 jaar voor de gebeurtenissen uit de eerste film. Centraal staat het personage Bumblebee, die zwaar beschadigd zijn toevlucht heeft gezocht in een dorpje in Californië. Hier wordt hij in de gedaante van een VW Kever gevonden door het tienermeisje Charlie Watson, die hem nietsvermoedend liefdevol weer opknapt. Al snel duiken ook de gevaarlijke Decepticons weer op.

Opmerkingen

Dit is de eerste Transformers film die niet werd geregisseerd door Michael Bay. In tegenstelling met het vorige deel werd deze film echter wel zeer positief ontvangen door recensenten en fans.

 • Regisseur: Travis Knight
 • Première: 21 december 2018
 • Duur: 114 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt in 1994. Centraal staan een aantal nieuwe personages: de ex-militair Noah en de museummedewerkster Elena raken ongewild betrokken bij het conflict tussen verschillende Transformer facties. Op dat moment duikt een nog grotere tegenstander genaamd Unicron op, die aarde wil vernietigen.

Opmerkingen

 • Regisseur: Steven Caple Jr.
 • Première: 9 juni 2023
 • Duur: 127 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt dit keer op Cybertron, de thuisplaneet van de Autobots en de Decepticons. De relatie tussen Optimus Prime en Megatron staat in het middelpunt. Ooit waren ze bondgenoten, maar later werden ze elkaars gezworen vijanden.

Opmerkingen

Prequel animatiefilm, waarin meer over het verleden en de herkomst van de Transformers wordt onthuld. Volgens Amerikaanse mediaberichten is dit het eerste deel van een geplande animatie-filmtrilogie. 

 • Regisseur: Josh Cooley
 • Première: 13 september 2024
 • Duur: ?? minuten
 • www.imdb.com

Toekomst

In de komende jaren kunnen de fans waarschijnlijk meerdere nieuwe Transformers films verwachten. Volgens Amerikaanse mediaberichten zijn er nog plannen voor allerlei sequels en spin-offs.

Verzamelbox

Alle films zijn met Nederlandse ondertitels op Blu-ray en dvd verkrijgbaar.

Fansites