Transformers (filmreeks)

 

Algemeen

Amerikaanse filmfranchise over de buitenaardse Transformers. Dit zijn geavanceerde robots afkomstig van de planeet Cybertron. Op aarde kunnen zij moeiteloos transformeren in allerlei soorten voertuigen. Er zijn twee soorten Transformers: de goede Autobots (aangevoerd door Optimus Prime) en de slechte Decepticons (onder leiding van Megatron). Beide partijen zijn verwikkeld in een oorlog, die voor een deel op de aarde wordt uitgevochten.

De Transformers franchise vond zijn oorsprong in het gelijknamige speelgoed uit de jaren 80. Parallel aan dit speelgoed werden ook comics uitgebracht. Gebaseerd op de hieruit ontstane verhaallijnen werden verder meerdere animatie-series en films gemaakt. Hierdoor nam de populariteit van de franchise steeds verder toe.

In 2007 werd voor het eerst een live-action Transformers uitgebracht, die een enorm succes bleek te zijn. Dit was een begin van een hele nieuwe filmreeks. Hoewel de recensenten over het algemeen weinig waardering hebben voor de films, kan het publiek duidelijk geen genoeg krijgen van de Transformers.

Films

Het Transformers universum bestaat momenteel uit de volgende live-action films:

Inhoud

Sam Witwicky krijgt van zijn vader een tweedehands auto cadeau. Het gaat om een gele Camaro, op het eerste gezicht een doodnormale auto. Al snel blijkt deze auto in werkelijkheid een buitenaardse robot te zijn: Bumblebee. Hij is een zogenaamde Autobot, afkomstig van een verre planeet.

De Autobots hebben echter ook gevaarlijke vijanden: de Decepticons onder leiding van Megatron. Dit zijn slechte robots die de “All Spark” in hun bezit willen krijgen, een energiebron van de Transformers. Vervolgens wordt de aarde ongewild het middelpunt van de strijd tussen de robots.

Het is nu aan de Autobots en Sam Witwicky om de mensheid te redden van de ondergang.

Opmerkingen

In de jaren '80 was menig kind in de ban van de Transformers, een tekenfilmserie die vanaf 1984 werd uitgezonden op tv. De van origine Japanse serie werd door de Amerikanen in een nieuw jasje gegoten met een duidelijkere verhaallijn en meer achtergrond. De serie groeide uit tot een grote hit, mede door de slimme marketing. Alle robots waren namelijk ook als speelgoed te koop en vonden gretig aftrek over de hele wereld.

Steven Spielberg had al heel lang de wens om deze Transformers op het witte doek te brengen. Michael Bay werd aangetrokken als regisseur en Spielberg zelf fungeerde als producent van de film. In de tekenfilm draait het eigenlijk alleen maar om de robots zelf, dus om de verfilming voor het publiek wat leuker te maken werden er allerlei nieuwe personages aan het verhaal toegevoegd, waaronder Sam Witwicky.

GM Motors leverde de wagens voor de film. Dit is inclusief alle auto’s (in totaal maar liefst 200) die naar wens vernietigd mochten worden voor de vele actiescènes. Bumblebee werd een Camaro in plaats van een Volkswagen Kever, Jazz veranderde van een Porsche 911 in een Pontiac Solstice. Alle Decepticons werden militaire voertuigen (in plaats van de apparaten uit de tekenfilmserie). Het Amerikaanse leger werkte, net als alle voorgaande films van Bay, graag mee. Zo werd Starscream een hypermoderne F22 en Blackout een MH-53 Helikopter.

De fans waren overigens verdeeld over alle veranderingen in het verhaal. Toch was de film een groot succes: de totale opbrengst was zo'n $709 miljoen. Dit was het begin van een nieuwe Transformers filmreeks.

Verwacht overigens van Bay geen diepgaande filosofische filmmomenten, maar gewoon puur amusement en spektakel. De film zal je dit ruimschoots geven. Natuurlijk is het allemaal pure onzin wat er gebeurd, maar de vele speciale effecten zien er indrukwekkend uit en het spel van met name Shia Lebeouf is leuk om naar te kijken.

 • Regisseur: Michael Bay
 • Première: 12 juni 2007 (Australië)
 • Duur: 143 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt twee jaar na de gebeurtenissen uit de eerste film. Nadat Megatron werd verslagen hebben de Autobots zich aangesloten bij het Amerikaanse leger. Het gevaar is namelijk nog niet geweken.

Een aantal Decepticons blijkt zich nog steeds op de aarde te bevinden. Ze hebben hun duistere plannen nog niet opgegeven. Al snel wordt Megatron dan ook weer terug tot leven gebracht.

Hierdoor raken Sam en zijn vriendin Mikaela ongewild opnieuw betrokken bij de strijd tussen de Autobots en de gevaarlijke Decepticons.

Opmerkingen

Na het succes van de eerste Transformers film kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Michael Bay keerde voor deel twee terug als regisseur en ook dezelfde schrijvers werden opnieuw ingehuurd. De recensenten oordeelden echter negatief. Visueel ziet het de film er weliswaar prachtig uit, maar de diepgang in het verhaal ontbreekt en de film duurt eigenlijk veel te lang. Ook de overdaad aan luidruchtige gevechtsscènes kreeg weinig waardering.

Overigens weerhield deze kritiek het enthousiaste publiek er niet van om toch naar de bioscoop te gaan. Wereldwijd was de film een financieel succes met een totale opbrengt van zo'n $836 miljoen.

 • Regisseur: Michael Bay
 • Première: 24 juni 2009 (USA)
 • Duur: 150 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

In 1961 stortte er een ruimteschip neer op de maan, dat afkomstig was van Cybertron (de thuisplaneet van alle Transformers). Het schip, genaamd de Ark, had een bijzondere uitvinding aan boord. Dit zijn een soort pilaren waarmee over grote afstanden een ruimteburg kan worden gecreëerd.

Wanneer de Autobots in het heden ontdekken dat het wrak van de Ark nog altijd op de maan ligt, is dit het begin van een nieuwe strijd. De Decepticons hebben de Ark namelijk al geplunderd en blijken een groot aantal van de pilaren te hebben gestolen. Ze maken vervolgens plannen voor een enorme invasie van de aarde. Bovendien willen de Decepticons het menselijke ras tot hun slaven maken.

Ondertussen worden de Autobots van de aarde verjaagd, waardoor de mensheid er dit keer alleen voor lijkt te staan. Zal men de Deceptions nog kunnen verslaan?

Opmerkingen

In dit derde deel is Shia LaBeouf opnieuw te zien als Sam Witwicky. Zijn vriendin Mikaela, gespeeld door Megan Fox, keerde echter niet meer terug. De actrice werd ontslagen nadat ze regisseur Michael Bay in een interview vergeleek met Adolf Hitler. Ter vervanging werd een nieuw personage geïntroduceerd: Carly, het volgende liefje van Sam.

Leuk voor de Star Trek fans: Spock-acteur Leonard Nimoy leende in deze film zijn stem aan het personage Sentinel Prime, de vroegere leider van de Autobots.

De film bracht uiteindelijk maar liefst $1,1 miljard op, een nieuw record binnen het Transformers universum. Het verhaal kreeg echter ook dit keer weinig waardering van de recensenten. Wel was men erg positief over het gebruik van 3D. Dit was dan ook de eerste film uit de reeks die in 3D werd uitgebracht.

 • Regisseur: Michael Bay
 • Première: 29 juni 2011 (USA)
 • Duur: 154 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Vijf jaar na de gebeurtenissen uit de vorige film moet men op de aarde niets meer hebben van de Transformers. Zelfs de goede Autobots worden nu als een gevaar gezien.

Ondertussen vinden twee vrienden, de uitvinder Cade en de monteur Lucas, op een dag een oude truck. Ze willen de truck opknappen. De mannen ontdekken uiteraard dat dit geen gewone auto is, maar een Transformer. Hierna begint alles opnieuw. Zo blijkt al snel ook het gevaar van de Decepticons nog niet te zijn geweken.

Opmerkingen

Deel vier introduceert veel vernieuwingen in het Transformers universum. Hoofdrolspeler Shia LaBeouf had geen interesse meer en dus komt zijn personage Sam in deze film niet meer voor. Ter vervanging wordt een heel leger aan nieuwe personages opgevoerd, met Mark Wahlberg als nieuwe hoofdrolspeler. Verder worden er allerlei zogenaamde Dinobots geïntroduceerd.

Overigens liet ook Michael Bay in eerste instantie weten niet terug te willen keren voor dit vervolg. Later veranderde hij echter van gedachten en regisseerde hij dit vierde deel alsnog.

Ondanks alle veranderingen qua personages en verhaal bleef het publiek de reeks trouw. De opbrengt was namelijk opnieuw zo'n $1,1 miljard.

 • Regisseur: Michael Bay
 • Première: 27 juni 2014 (USA)
 • Duur: 165 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt vijf jaar na de gebeurtenissen uit de vorige film. Optimus Prime heeft de aarde verlaten om op zoek te gaan naar zijn mysterieuze schepper. Ondertussen zijn alle Transformers (de goede én de slechte) niet meer welkom op de aarde. Cade Yeager (uit de vorige film) is op de vlucht geslagen, maar doet een bijzondere ontdekking.

Het blijkt namelijk dat de Transformers lang geleden ook al contacten hadden met de mensheid. Dan keert Optimus plotseling terug naar de aarde. Hij blijkt te zijn gehersenspoeld door een nieuwe vijand. Om de toekomst van de mensheid veilig te stellen, moet men graven in de geheimen van het verleden...

Opmerkingen

Mark Wahlberg keert in deze film weer terug in zijn rol uit deel vier. Verder is er een gastrol voor Anthony Hopkins.

The Last Knight bracht wereldwijd 'slechts' $605 miljoen op, bijna een halvering ten opzichte van de vorige film. Ook de recensenten waren unaniem in hun oordeel dat dit het slechtste deel uit de filmreeks is.

 • Regisseur: Michael Bay
 • Première: 21 juni 2017 (USA)
 • Duur: 154 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt zich af in 1987, zo’n 20 jaar voor de gebeurtenissen uit de eerste film. Centraal staat het personage Bumblebee, die zwaar beschadigd zijn toevlucht heeft gezocht in een dorpje in Californië. Hier wordt hij in de gedaante van een VW Kever gevonden door het tienermeisje Charlie Watson, die hem nietsvermoedend liefdevol weer opknapt. Al snel duiken ook de gevaarlijke Decepticons weer op.

Opmerkingen

Dit is de eerste Transformers film die niet werd geregisseerd door Michael Bay. In tegenstelling met het vorige deel werd deze film echter wel zeer positief ontvangen door recensenten en fans. Desondanks bracht Bumblebee wereldwijd 'slechts' $468 miljoen op.

 • Regisseur: Travis Knight
 • Première: 21 december 2018
 • Duur: 114 minuten
 • www.imdb.com

Toekomst

In de komende jaren kunnen de fans waarschijnlijk nieuwe Transformers films verwachten. Volgens Amerikaanse mediaberichten zijn er nog plannen voor o.a. sequels en spin-offs, vergelijkbaar met de laatste film Bumblebee.

Verzamelbox

Alle films zijn met Nederlandse ondertitels op Blu-ray en dvd verkrijgbaar.

Fansites

4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)