The Matrix (filmreeks)

Land van oorsprong: Australië, USA
Verhaal gaat over: Hackers, Post-apocalyptische serie, Robots & kunstmatige intelligenties, Toekomst, Virtual reality
Subgenre: Actie

Algemeen

The Matrix is een filmfranchise die werd bedacht, geschreven en geregisseerd door de Wachowski's. (Destijds nog twee broers: Larry en Andy Wachowski. Beiden zijn transgender en gaan nu door het leven als Lana en Lilly Wachowski.)

Het verhaal gaat over de hacker Neo, die op een dag ontdekt dat hij in een virtuele schijnwereld leeft. In werkelijkheid blijkt een groot deel van de mensheid te zijn uitgeroeid door een geavanceerde kunstmatige intelligentie. De aarde is veranderd in een post-apocalyptisch landschap. De enige overlevenden worden gevangen gehouden in The Matrix, waar ze nietsvermoedend hun leven leiden. Slechts een handjevol mensen kent de waarheid. Samen gaan deze laatste ‘vrije’ mensen de strijd aan met de machines. Het verhaal leunt zwaar op allerlei filosofische en religieuze motieven.

De eerste Matrix film werd uitgebracht in 1999. Het publiek was meteen enthousiast. De visuele stijl - die werd geïnspireerd door Japanse anime - is verbluffend. Originele camerastandpunten, schitterende decors en vernieuwende martial arts maakten The Matrix tot een visueel spektakel. (De special effects uit deze film werden hierna zo populair dat een tijdlang bijna iedere actiefilm dezelfde stijl- en filmtechnieken probeerde te imiteren.)

Later werden nog twee vervolgfilms gemaakt. Deze waren weliswaar nog even spectaculair als hun voorganger, maar werden door het publiek toch iets minder enthousiast ontvangen.

Films

Toekomst

De Wachowski's hebben in het verleden laten weten zelf geen interesse te hebben om ooit nog een nieuwe Matrix film te maken. De filmstudio Warner Bros (die de filmrechten in bezit heeft) lijkt hier echter wel interesse in te hebben. Volgens Amerikaanse mediaberichten uit 2017 zijn er serieuze plannen voor een prequel of een complete reboot met een geheel nieuwe cast. De Wachowski's zullen niet aan dit project meewerken.

Links

3 1 1 1 1 1 3.00 (1 stem)

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief