Futurama (1999-2013)

Samenvatting

Op 1 januari 2000, kort na middernacht, moet pizzakoerier Philip J. Fry een pizza bezorgen bij het Cryonics Laboratorium in New York City. Aldaar valt hij per ongeluk in een cryo-buis en wordt hij ingevroren. Wanneer Fry later automatisch ontdooid wordt blijken er 1000 jaar te zijn verstreken - en ziet de wereld er op alle fronten heel anders uit.

Fry wordt opgemerkt en krijgt volgens de geldende regulaties van het jaar 2999 een 'carrière chip' geïmplanteerd. Daarop staat vermeld staat dat hij pizzakoerier is, wat tevens betekent dat hij permanent aan deze baan vast zit. Fry weigert en vlucht weg, met in de achtervolging Turanga Leela, een beveiligingsbeambte. Zij moet er op toezien dat Fry het voor hem uitgezochte carrièrepad volgt.

In New New York (gebouwd op de ruïnes van het oude New York) gaat Fry gedesoriënteerd op zoek naar een verre verre achterneef van hem, ene Professor Hubert Farnsworth. Tijdens deze zoektocht komt hij de suïcidale robot Bender Bending Rodríguez tegen, tevens kleptomaan, waarmee hij een soort van vriendschap sluit. Uiteindelijk besluit ook Leela haar voorgeschreven baan achter zich te laten en sluit ze zich aan bij Fry en Bender.

Gelukkig weten ze Professor Farnsworth snel te vinden. Deze blijkt oprichter te zijn van de intergalactische koeriersdienst Planet Express. Farnsworth huurt het trio in voor zijn koeriers(ruimte)schip, waarbij Leela gepromoveerd wordt tot scheepskapitein. Gaandeweg leren Fry, Bender en Leela tijdens de meest idiote avonturen de overige bemanningsleden kennen, die zo allemaal hun eigenaardigheden hebben.

Te midden van dit alles krijgt Fry, als gewone jongen uit de 20ste eeuw, te maken met de ene na de andere cultuurschok. Zo is het in de 30ste eeuw gewoon om de hoofden van overleden beroemdheden en politici in grote glazen potten te bewaren, levend. Op het Internet is alleen nog maar porno te vinden en robots drinken alcohol als brandstof. En de bureaucratie blijkt in al die eeuwen nog erger te zijn geworden dan het al was.

Serie Algemeen

De animatieserie Futurama werd bedacht door Matt Groening (bedenker van The Simpsons) en David X. Cohen (schrijver van The Simpsons). Het is dan ook geen verrassing dat er tussen beiden series veel overeenkomsten zijn: de personages zijn bijvoorbeeld op ongeveer dezelfde manier getekend. Futurama is overigens vernoemd naar een onderdeel van de wereld tentoonstelling van 1939 in New York, dat een beeld probeerde te geven van hoe het leven er in de toekomst uit zou zien.

Futurama is gericht op een volwassen doelgroep. Humor en (sciencefiction) parodieën spelen een belangrijke rol in de serie. Zo worden vaak andere series en films op de hak genomen. Ook worden problemen van vandaag (bijv. drankmisbruik, trage bureaucratie en milieuproblemen) enorm uitvergroot, met een inslag alsof deze in de toekomst allemaal doodnormaal zijn.

De eerste aflevering werd op 28 maart 1999 uitgezonden door FOX. Na 72 afleveringen en 4 seizoenen eindigde de serie in 2003 nogal abrupt. Officieel werd Futurama niet stopgezet, maar koos FOX er simpelweg voor om geen vijfde seizoen meer te kopen. Volgens de geruchten omdat men bij FOX geen fan was van de serie. De zwakke kijkcijfers zullen echter ook een rol gespeeld hebben. Daarentegen was de verkoop van Futurama dvd's wel zeer succesvol.

Groenig en Cohen gaven hierna aan een vervolg op de serie te willen maken. En inderdaad: in 2006 werd aangekondigd dat er vier dvd films geproduceerd zouden worden.

De films werden in de periode van 2007 t/m 2009 op dvd uitgebracht. In dezelfde periode werden de films in de V.S. ook als 'vijfde seizoen' door de zender Comedy Central uitgezonden.

De dvd films (en de tv uitzendingen daarvan) bleken zo succesvol te zijn, dat er in juni 2009 werd aangekondigd dat Futurama opnieuw een vervolg zou krijgen.

Dit keer in de vorm van een geheel nieuw zesde seizoen van 26 afleveringen, die in 2010 en 2011 op Comedy Central werden uitgezonden. Een zevende seizoen van nogmaals 26 afleveringen volgde, die in 2012 en 2013 werden uitgezonden. Comedy Central maakte hierna bekend geen achtste seizoen meer te zullen bestellen. Uiteindelijk telde de serie in totaal zeven seizoenen en 140 afleveringen. De allerlaatste aflevering werd in september 2013 uitgezonden.

Tot slot: sinds 2000 bestaat er een Futurama comic serie, waarvan tot op heden nog altijd nieuwe delen uitkomen. Verder werd er in 2014 op de Amerikaanse televisie een heuse crossover tussen het Simpsons en het Futurama universum uitgezonden. In de aflevering Simpsorama reizen Homer en zijn familie naar het jaar 3014 en komen daar een aantal bekende personages tegen.

Dvd

Het eerste seizoen van de tv-serie en de latere vier dvd films zijn met Nederlandstalige ondertiteling verkrijgbaar. De overige seizoenen zijn in Regio 2 alleen verkrijgbaar via UK import.

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (2 stemmen)