Futurama (1999-2013, 2023)

Samenvatting

Op 1 januari 2000, kort na middernacht, moet pizzakoerier Philip J. Fry een pizza bezorgen bij het Cryonics Laboratorium in New York City. Aldaar valt hij per ongeluk in een cryo-buis en wordt hij ingevroren. Wanneer Fry later automatisch wordt ontdooid blijken er inmiddels 1000 jaar te zijn verstreken - en ziet de wereld er op alle fronten heel anders uit.

Fry wordt opgemerkt en krijgt volgens de geldende regulaties van het jaar 2999 een 'carrière chip' geïmplanteerd. Daarop staat vermeld staat dat hij pizzakoerier is, wat tevens betekent dat hij permanent aan deze baan vast zit. Fry weigert en vlucht weg, met in de achtervolging Turanga Leela, een beveiligingsbeambte. Zij moet er op toezien dat Fry het voor hem uitgezochte carrièrepad volgt.

In New New York (gebouwd op de ruïnes van het oude New York) gaat Fry gedesoriënteerd op zoek naar een verre verre achterneef van hem, ene Professor Hubert Farnsworth. Tijdens deze zoektocht komt hij de suïcidale robot Bender Bending Rodríguez tegen, tevens kleptomaan, waarmee hij een soort van vriendschap sluit. Uiteindelijk besluit ook Leela haar voorgeschreven baan achter zich te laten en sluit ze zich aan bij Fry en Bender.

Gelukkig weten ze Professor Farnsworth snel te vinden. Deze blijkt oprichter te zijn van de intergalactische koeriersdienst Planet Express. Farnsworth huurt het trio in voor zijn koeriers(ruimte)schip, waarbij Leela gepromoveerd wordt tot scheepskapitein. Gaandeweg leren Fry, Bender en Leela tijdens de meest idiote avonturen de overige bemanningsleden kennen, die zo allemaal hun eigenaardigheden hebben.

Te midden van dit alles krijgt Fry, als gewone jongen uit de 20e eeuw, te maken met de ene na de andere cultuurschok. Zo is het in de 30e eeuw gewoon om de hoofden van overleden beroemdheden en politici in grote glazen potten te bewaren. Op het Internet is alleen nog maar porno te vinden en robots drinken alcohol als brandstof. En de bureaucratie blijkt in al die eeuwen nog erger te zijn geworden dan het al was.

Serie Algemeen

Futurama is een Amerikaanse animatieserie voor volwassenen. Het verhaal werd bedacht door Matt Groening (bedenker van The Simpsons) en David X. Cohen (schrijver van The Simpsons). Het is dan ook geen verrassing dat er veel overeenkomsten zijn tussen de beide series. De personages zijn bijvoorbeeld op een soortgelijke manier getekend.

Humor en satire spelen een belangrijke rol in het verhaal. Zo worden vaak andere series en films op de hak genomen. Ook worden problemen van vandaag (bijv. drankmisbruik, trage bureaucratie en milieuproblemen) enorm uitvergroot, met een inslag alsof deze in de toekomst allemaal doodnormaal zijn.

Het eerste seizoen ging in maart 1999 in première bij de zender FOX. In 2003 dreigde de serie echter na vier seizoenen vroegtijdig ten einde te komen. Wegens tegenvallende kijkcijfers wilde FOX geen nieuwe afleveringen meer bestellen. Dit betekende gelukkig niet het einde, want het programma werd in 2008 overgenomen door Comedy Central. Hier werden nog een vijfde, zesde en zevende seizoen gemaakt. De voorlopig laatste aflevering werd in 2013 uitgezonden.

Na een lange pauze werd in 2022 bekend gemaakt dat de serie terug zou keren voor een nieuw seizoen. Het achtste seizoen ging vervolgens in juli 2023 in première bij de Amerikaanse streamingdienst Hulu.

Overigens werd van 2000 t/m 2018 ook een Futurama comic uitgegeven. Verder werd er in 2014 op de Amerikaanse televisie nog een heuse crossover tussen The Simpsons en Futurama uitgezonden. In de aflevering Simpsorama reizen Homer en zijn familie naar het jaar 3014. Ze ontmoeten daar allerlei bekende Futurama personages.

Links