Foundation (2021-heden)

Samenvatting

De serie speelt in een verre toekomst waarin de ruimte is gekoloniseerd door mensen. Het verhaal gaat over de ondergang van een enorm galactisch imperium, dat zo groot is als het hele Melkwegstelsel en dat miljoenen planeten omvat.

Centraal staat de wiskundige Hari Seldon, die als enige voorziet dat dit imperium na een lange heerschappij binnenkort uiteen zal vallen. Seldon voorziet verder dat het einde van het imperium zal leiden tot een duistere periode vol barbarij en anarchie. Seldon doet zijn voorspellingen aan de hand van de zogenaamde psychohistorie. Dit is een door hem ontwikkelde wetenschap die in grote lijnen de toekomst kan voorspellen met behulp van wiskundige formules en statistische berekeningen.

Seldons voorspellingen vallen echter niet goed bij de machthebbers, waarna hij wordt verbannen. Ondertussen beseft Seldon dat hij de val van het imperium niet kan tegenhouden, maar dat hij wel enige invloed kan uitoefenen op de gebeurtenissen die daarna zullen volgen. Dit leidt tot de oprichting van de Foundation, een gigantisch project dat de basis moet vormen voor een nieuwe beschaving gebaseerd op wetenschap en kennis.

Serie Algemeen

Foundation is een Amerikaanse serie. Het eerste seizoen ging in september 2021 in première bij de streamingdienst Apple TV+. Seizoen twee volgde in juli 2023. Inmiddels is ook groen licht gegeven voor een derde seizoen, dat ergens in 2024 wordt verwacht.

Het verhaal is gebaseerd op de bekende Foundation boekenreeks van de schrijver Isaac Asimov. Er werden eerder al meerdere pogingen gedaan om een verfilming te maken, die echter allemaal op niets uitliepen. De oorspronkelijke boeken zijn qua verhaallijn behoorlijk complex te noemen. Het verhaal speelt bijvoorbeeld over een periode van duizend jaar. De reeks werd daarom lange tijd als onverfilmbaar gezien.

De hoofdrol wordt gespeeld door Jared Harris (Chernobyl, The Terror). Robyn Asimov (de dochter van Isaac Asimov) werkt mee aan het project als producent.

Trailer

 

Links