First Wave (1998-2001)

“In 1564 Nostradamus predicted the destruction of Earth in three terrifying waves. The first wave is here. My name is Cade Foster. These are my journals. They killed my wife. Framed me for murder. Now I run, but I don't hide. With the prophecies of Nostradamus as my guide, I seek them ... I hunt them. I will stop the next wave.”

Samenvatting

De beveiligingsspecialist Cade Foster lijkt het perfecte leven te hebben: hij heeft een goede baan, een mooie vrouw en een leuk huis. Totdat hij op een dag alles kwijtraakt wat hij lief heeft en zijn leven in een complete nachtmerrie verandert.

Cade ontdekt namelijk dat hij onderdeel uitmaakt van een groot buitenaards experiment om het menselijke gedrag te bestuderen. Voor de aliens is hij niets meer dan testpersoon nummer 117. Stap voor stap wordt zijn leven kapot gemaakt. Zo wordt er in Cade’s huis ingebroken, wordt hij door zijn baas ontslagen en wordt ook zijn vrouw vermoord. Het ergste is dat alle bewijzen juist Cade als dader aanwijzen.

De buitenaardse Gua blijken hiervoor verantwoordelijk te zijn. Deze aliens willen de gehele mensheid vernietigen en zijn van plan om dit in drie ‘golven’ te doen. De ‘eerste golf’ (First Wave – de titel van de serie) is infiltratie: de aardbevolking ongemerkt tot hun slaven maken. De volgende stappen zijn een invasie van de aarde en uiteindelijk de totale vernietiging van het menselijke ras.

Cade weet echter te ontsnappen en slaat op de vlucht. Terwijl hij wordt achterna gezeten door de politie en een geheimzinnige regeringsorganisatie genaamd Illuminati, doet Cade in een oud boek een bijzondere ontdekking. De Franse ziener Nostradamus blijkt namelijk al in 1564 de vernietiging van de aarde in drie golven te hebben voorspeld – precies zoals nu gebeurd.

Cade besluit daarom onderzoek te gaan doen naar alle vreemde gebeurtenissen die te maken kunnen hebben met Nostradamus' voorspellingen. Hij hoopt dat hij hiermee de plannen van de aliens kan doorgronden en de invasie kan tegenhouden. Cade wordt daarbij geholpen door de hacker Crazy Eddie. Ook is er hulp uit een onverwachte hoek: één Gua genaamd ‘Joshua’ is het niet eens met de plannen van zijn volk. In het geheim werkt de alien samen met Cade en Eddie om de invasie te voorkomen.

Serie Algemeen

First Wave werd bedacht door Chris Brancato (die eerder o.a. de film Species II schreef). Hollywood icoon Francis Ford Coppola was één van de uitvoerende producenten. De van oorsprong Canadese serie werd in 1998 aangeboden aan het Amerikaanse Syfy Channel (toen nog SciFi geheten). De zender gaf meteen opdracht voor 66 afleveringen - zonder er op dat moment ook nog maar één uitgezonden te hebben. De opnamen vonden plaats in en rond Vancouver, Canada.

De eerste aflevering werd in september 1998 uitgezonden. Uiteindelijk telde First Wave drie seizoenen. Omdat de kijkcijfers tegenvielen werd de productie aan het einde van het contract (de eerder genoemde 66 afleveringen) stopgezet. De laatste aflevering was in februari 2001 te zien.

In het derde en laatste seizoen worden de meeste belangrijke verhaallijnen van de serie ten einde gebracht. Zo komt het o.a. tot een ultieme confrontatie tussen Cade en de Gua. Ook interessant is de onthulling dat Nostradamus eigenlijk een helderziende alien was, die de mensheid met zijn voorspellingen probeerde te waarschuwen.

Opmerkelijk is de aanwezigheid van castlid Traci Lords, die in het derde seizoen aan de serie werd toegevoegd als verzetslid Jordan Radcliffe. Traci Lords was namelijk ooit een (minderjarige) porno actrice, die sinds de jaren negentig als 'serieuze' actrice werkzaam is.

First Wave bedenker Chris Brancato schreef overigens ook nog een fictie boek gebaseerd op de serie. (First Wave: Subject 117, uitgegeven in juni 2000).

dvd

Het eerste seizoen van de serie is in 2011 alleen in Regio 1 (Noord-Amerika) op dvd uitgebracht.

Links

4.3333333333333 1 1 1 1 1 4.33 (3 stemmen)