First Wave (1998-2001)

Samenvatting

Cade Foster lijkt het perfecte leven te hebben: hij heeft een goede baan en een mooie vrouw. Totdat hij op een dag alles kwijtraakt wat hij lief heeft en zijn leven verandert in een nachtmerrie.

Cade ontdekt namelijk dat hij deel uitmaakt van een buitenaards experiment om het menselijke gedrag te bestuderen. Voor de aliens is hij niets meer dan testpersoon nummer 117. Stap voor stap wordt zijn leven kapot gemaakt. Zo raakt hij zijn baan kwijt en ook wordt zijn vrouw vermoord. Het ergste is dat juist Cade als dader wordt aangewezen.

De buitenaardse Gua blijken hiervoor verantwoordelijk te zijn. Deze aliens willen de mensheid vernietigen en zijn van plan dit in drie golven te doen. De 'eerste golf' (First Wave – de titel van de serie) is infiltratie: de aardbevolking ongemerkt tot slaaf maken. De volgende stappen zijn een invasie van de aarde en uiteindelijk de totale vernietiging van het menselijke ras.

Cade weet echter te ontsnappen en slaat op de vlucht. Terwijl hij achterna wordt gezeten door de autoriteiten doet Cade een bijzondere ontdekking. De Franse ziener Nostradamus blijkt namelijk al in 1564 de vernietiging van de aarde in drie golven te hebben voorspeld – precies zoals nu gebeurd.

Cade besluit daarom onderzoek te doen naar gebeurtenissen die te maken kunnen hebben met Nostradamus' voorspellingen. Hij hoopt hiermee de Gua te kunnen stoppen. Cade wordt daarbij geholpen door de hacker Crazy Eddie. Ook is er hulp uit onverwachte hoek: één alien genaamd Joshua keert zich tegen de plannen van zijn volk. In het geheim werkt hij samen met Cade en Eddie om de invasie te voorkomen.

Serie Algemeen

First Wave is een Canadese serie. Het verhaal werd bedacht door Chris Brancato (Species II). Hollywood-icoon Francis Ford Coppola was één van de producenten.

Het eerste seizoen ging in september 1998 in première op de Canadese televisie. In de VS werd de serie later door het Sci-Fi Channel uitgezonden. Uiteindelijk werden er drie seizoenen (in totaal 66 afleveringen) gemaakt. Wegens tegenvallende kijkcijfers volgde hierna de stopzetting. De laatste aflevering was in februari 2001 te zien.

In het laatste seizoen worden de meeste verhaallijnen overigens netjes afgerond. Zo komt het o.a. tot een ultieme confrontatie tussen Cade en de Gua. Ook interessant is de onthulling dat Nostradamus eigenlijk een helderziende alien was, die de mensheid met zijn voorspellingen probeerde te waarschuwen.

Links