Ergo Proxy (2006)

Samenvatting

Het verhaal speelt in een verre post-apocalytische toekomst. Na een ecologische ramp is de aardoppervlakte grotendeels onbewoonbaar geworden. De weinige overlevenden hebben hun toevlucht gezocht in afgeschermde koepelsteden. Een hiervan is Romdeau, een streng gereguleerde stad waar mensen en hun androïden (de zogenaamde AutoReivs) leven.

Op een dag worden er een aantal moorden gepleegd door AutoReivs. Inspecteur Re-L Mayer en haar partner Iggy (die zelf een AutoReiv is) onderzoeken deze moorden. De AutoReivs blijken te zijn geïnfecteerd met een bijzonder virus waardoor ze zelfbewust zijn geworden. Verder staat Vincent Law centraal, een immigrant met een verborgen verleden. Hij heeft als taak de geïnfecteerde AutoReivs op te sporen.

Tegen deze achtergrond raken de personages verwikkelt in een gevaarlijk complot omtrent mysterieuze wezens genaamd Proxies. Gaandeweg wordt duidelijk dat de Proxies een belangrijke rol spelen in het voortbestaan van de mensheid.

Serie Algemeen

Ergo Proxy is een Japanse animeserie. De eerste aflevering ging in februari 2006 in première. In totaal werden er 23 afleveringen gemaakt. De laatste hiervan werd in augustus 2006 uitgezonden. De complete serie werd later o.a. in Groot-Brittannië en Duitsland met ondertitels op dvd en Blu-ray uitgebracht.

Opmerkelijk is dat deze anime in 2015 door de Chinese overheid op een zwarte lijst van verboden Japanse series werd gezet. Dit omdat het verhaal scènes van "geweld, pornografie, terrorisme en misdaden tegen de openbare zedelijkheid" zou bevatten.

Links