Day Break (2006-2007)

“My name is Detective Brett Hopper and this is the day that changes everything.
I will be framed for murder.
My girlfriend Rita will be in danger.
I know all this because I am living the same day over and over again.
Every day I get another chance …”

Samenvatting

Rechercheur Brett Hopper van de politie van L.A. wordt op een dag gearresteerd voor een moord die hij niet begaan heeft. De nacht ervoor werd Alberto Garza, een assistent-officier van justitie, om het leven gebracht. Hopper heeft een alibi: hij heeft samen met zijn vriendin Rita de nacht doorgebracht in haar appartement. Toch wordt hij door de politie niet geloofd, want in zijn eigen huis is inmiddels het moordwapen opgedoken met daarop zijn vingerafdrukken. Rita kan het alibi van haar vriend niet bevestigen, want ze is ineens spoorloos verdwenen.

Hopper belandt in de cel, maar wordt diezelfde avond door mysterieuze mannen uit het Huis van Bewaring ontvoerd. Hij wordt naar een steengroeve gebracht, waar de mannen eisen dat hij de moord op Garza bekent. Daarna wordt hem een video getoond waarin te zien is hoe Rita wordt doodgeschoten. De mannen dreigen ook Hoppers zus Jennifer te vermoorden, mocht hij blijven ontkennen iets met Garza te maken te hebben. Uiteindelijk krijgt Hopper van zijn ontvoerders een injectie. Net voordat hij het bewustzijn verliest, wordt hem verteld dat elke beslissing grote consequenties zal hebben.

De volgende dag wordt Hopper om 6.17 uur wakker in Rita's bed en beleeft hij exact dezelfde momenten als op de dag ervoor. Hij realiseert zich dat hij de slechtste dag uit zijn leven opnieuw beleeft. Gewapend met zijn kennis van ‘gisteren’ besluit hij meteen naar zijn huis te gaan om het moordwapen te laten verdwijnen. Hopper gooit het wapen in zee en belt zijn zus met de opdracht de stad zo snel mogelijk te verlaten. Ook gaat hij langs bij het ziekenhuis waar Rita als verpleegster werkt, maar hij moet vaststellen zijn vriendin ineens onverwacht met vakantie is gegaan.

Verder blijkt dat Interne Zaken Hoppers politiepartner Andrea Battle ervan verdenkt corrupt te zijn. Battle heeft echter een deal gesloten met IZ om haar partner voor moord te kunnen pakken. En niet te vergeten: Hopper wordt overal gevolgd door twee onbekenden. Hij slaat op de vlucht, maar wordt alweer ontvoerd door de mysterieuze mannen, die hem in een steengroeve het filmpje van Rita’s dood laten zien en hem een injectie geven.

Vanaf dat moment beleeft Hopper dezelfde dag steeds weer opnieuw. Hoe zeer hij ook probeert zijn lot in eigen handen te nemen, de vicieuze cirkel blijkt niet te doorbreken te zijn. Elke ochtend wordt hij om 6.17 uur wakker in bed met Rita en regelmatig eindigt hij de dag in de steengroeve. Enig pluspunt is dat Hopper zijn kennis van de vorige dag behoudt en op die manier langzaam meer inzicht krijgt over wat er aan de hand is. Behalve zijn herinneringen behoudt hij ook zijn verwondingen van ‘gisteren’, waardoor hij regelmatig onder het bloed of met blauwe plekken wakker wordt.

Iemand probeert Hopper te laten opdraaien voor iets dat hij niet gedaan heeft. Zijn collega’s, net als enkele bendes, advocaten en gemeenteraadsleden, hebben op de één of andere manier met dit complot te maken. Vooral Hoppers familie en vrienden lopen hierdoor gevaar, maar in hoeverre zijn zij eigenlijk te vertrouwen? Elke dag krijgt hij een nieuwe kans om de moord op Garza op te lossen en om zichzelf van alle blaam te zuiveren. Hij gebruikt daarom elke dag een andere strategie (vluchten, de moord bekennen etc), maar het eindresultaat blijft hetzelfde, tot grote frustratie van Hopper. Bijkomende complicatie is dat iedere strategie op een bepaalde manier grote consequenties heeft. Dit resulteert niet zelden in de dood van iemand.

Zal er voor Hopper ooit nog een nieuwe dag aanbreken?

Serie Algemeen

Day Break is een serie van 13 afleveringen, geproduceerd door de zender ABC. De eerste aflevering werd in november 2006 uitgezonden. Omdat men niet tevreden was over de dalende kijkcijfers, werden de uitzendingen al na zes afleveringen stop gezet. De overige zeven afleveringen waren daarna alleen online op de website van ABC te bekijken. De laatste aflevering kwam op 2 maart 2007 uit. Pas in 2008 werden deze zeven overige afleveringen alsnog door een andere zender op de Amerikaanse tv uitgezonden.

Positief is echter dat Day Break van begin af aan gepland was als een 13-delige serie van één seizoen. In de laatste aflevering worden de meeste verhaallijnen daarom tot een (min of meer) goed einde gebracht. Van een grote cliffhanger is hier dus geen sprake.

Alle afleveringen van Day Break werden in Nederland in zomer van 2007 door de zender Veronica uitgezonden.

Dvd

De complete serie werd in 2008 in Regio 1 op dvd uitgebracht. Over een eventuele uitgave in Regio 2 is niets bekend.

Link

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)