Dark Skies (1996-1997)

“History as we know it, is a lie!”

Serie Algemeen

De Noord-Amerikaanse geschiedenis van de 20ste eeuw zoals wij die kennen is één grote leugen. In 1947 landde in Roswell een ruimteschip met aan boord een groep gevaarlijke aliens, maar de regering zorgde er door middel van een samenzwering voor dat het grote publiek hierover nooit iets te weten kwam.

In 1961 vertrekken John Loengard en zijn vriendin Kimberly Sayers samen naar Washington DC om daar aan een nieuw leven te beginnen. John gaat in het congres voor de regering werken en Kim wordt de secretaresse van de presidentsvrouw Jackie Kennedy. Eén van Johns eerste opdrachten is het schrijven van een rapport over de financiering van het project ‘Blue Book’, een onderzoek naar UFO meldingen. Dit trekt de aandacht van Captain Frank Bach, die aan het hoofd staat van de zogenaamde ‘Majestic-12’. Deze geheime organisatie werd in 1947 opgericht door president Truman om UFO gerelateerde incidenten te onderzoeken en deze verborgen te houden voor de buitenwereld.

John, wiens leven ineens totaal op z’n kop staat, wordt door Bach gerekruteerd om voor de Majestic-12 aan de slag te gaan. Hij wordt er door zijn nieuwe baas op uitgestuurd om op het platteland graancirkels te onderzoeken. Al snel ontdekt John dat zich op aarde buitenaardse parasieten bevinden, die zich vasthechten aan menselijke hersenen en hierdoor bijna ongezien de controle over de mensheid kunnen overnemen. Majestic-12 blijkt hiervan op de hoogte te zijn.

Nadat de aliens, de Grays, destijds op aarde landden nam het leger contact met ze op. Helaas betekent dit weinig goeds voor de mensheid: de aliens eisen de onvoorwaardelijke overgave. Ze zijn van plan om de mensheid tot slaaf te maken en de natuurlijke bronnen van de aarde uit te putten. De invasie van de telepathische aliens bestaat uit het implanteren van parasieten in de menselijke hersens om zo de aardbevolking in willoze marionetten te laten veranderen. Majestic-12 wil dit echter niet zomaar laten gebeuren. Hoofddoel van de organisatie is het dan ook deze buitenaardse invasie te voorkomen. Eén van hun middelen is de totale geheimhouding tegenover de bevolking.

Na een tijdje raakt John vooral over dat laatste behoorlijk gedesillusioneerd. Zeker als ook Kim door de Grays wordt ontvoerd en een parasiet krijgt geïmplanteerd. Majestic-12 weigert John in deze zaak te helpen, waarna hij zich uit de organisatie terugtrekt en er alleen op uit gaat om zijn vriendin te redden, wat gelukkig lukt. Naderhand stelen John en Kim geheime documenten van Majestic-12 om deze aan president Kennedy voor te leggen en hem over de waarheid te informeren. De president raakt inderdaad overtuigt van Johns zaak en belooft zijn steun. De prijs hiervoor is hoog: korte tijd later wordt Kennedy door de aliens in Dallas vermoord.

In de jaren die volgen wordt de kijker een blik geboden in de vastbesloten pogingen van John en Kim om de buitenaardse invasie te stoppen en de bevolking op de hoogte te stellen van de waarheid. Het duo reist daarvoor de hele VS af. Een complicatie hierbij is uiteraard de aanwezigheid van Majestic-12, waarvan nooit helemaal duidelijk is aan welke kant ze nu precies staan. De situatie wordt nog gecompliceerder als Kim zwanger blijkt te zijn…

Serie Algemeen

Om het concept van Dark Skies aan een zender te kunnen slijten, bedachten bedenkers Bryce Zabel en Brent Friedman een verkooptrucje: een mysterieus pakketje papier (waarop het concept stond beschreven), verzegeld en verpakt in bruin pakpapier met daarop de tekst ‘Top Secret’. Het eerste vel papier was een brief van John Loengard, die echt zou bestaan en die Zabel en Friedman gevraagd zou hebben zijn verhaal via de tv aan het volk bekend te maken.

Het Dark Skies concept werd naar drie zenders gestuurd en dezelfde dag nog kwam er van twee zenders het antwoord dat er interesse was. Uiteindelijk werd de serie aan NBC verkocht. Zabel en Friedman hebben altijd volgehouden, uiteraard met een knipoog, dat John Loengard inderdaad echt bestond.

De eerste aflevering werd in september 1996 uitgezonden. Lage kijkcijfers zorgden ervoor dat de serie al na één seizoen van 20 afleveringen werd stopgezet. De laatste aflevering was in mei 1997 te zien en heeft een open einde. Oorspronkelijk waren er vijf seizoenen gepland. Het idee was om het hele verhaal van 1960 t/m 2000 te laten spelen en de kijker op die manier een ‘buitenaardse herinterpretatie’ van de Amerikaanse moderne geschiedenis te bieden. Uiteindelijk werd door de vroege stopzetting alleen de periode 1961 t/m 1967 uitgelicht in het eerste (en enige) seizoen.

De serie is interessant, omdat vele historische persoonlijkheden in het verhaal een belangrijke rol spelen. Zo komen o.a. JFK, Robert Kennedy, J. Edgar Hoover, Ronald Reagan, Marilyn Monroe, de Beatles, Carl Sagan en Colin Powell voorbij. Zij allen blijken op de één of andere manier met de aliens te maken hebben gehad. Deze persoonlijkheden werden door acteurs neergezet, maar verder werd ook gebruik gemaakt van de ‘Forrest Gump methode’: authentiek beeldmateriaal werd samengevoegd met nieuwe opnamen die speciaal voor de serie gemaakt werden. Hierdoor wordt een groot gevoel van realiteit gecreëerd.

Dit was overigens de eerste SF rol voor actrice Jeri Ryan, die later bekend zou worden als Seven of Nine in Star Trek: Voyager. Net als in Voyager werd Ryans personage in Dark Skies, Juliet Stuart, halverwege in de serie geschreven om het verhaal een nieuwe impuls (lees: betere kijkcijfers) te bezorgen. Kim Sayers verdween naar de achtergrond, waarna Juliet als de nieuwe ‘partner in crime’ van John werd geïntroduceerd.

dvd

Dark Skies is sinds 2010 in Regio 2 (UK import) op dvd verkrijgbaar. In 2006 werd trouwens ook een limited edition soundtrack uitgebracht.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)