Dark Skies (1996-1997)

Serie Algemeen

De geschiedenis van de 20e eeuw zoals wij die kennen is één grote leugen. In 1947 landde in Roswell een buitenaards ruimteschip met aan boord een groep gevaarlijke aliens. Hun doel: de onderwerping van de aarde. De Amerikaanse regering bedacht echter een groot complot om dit voor het grote publiek geheim te houden.

In 1960 vertrekken John Loengard en zijn vriendin Kim naar Washington om daar een nieuw leven te beginnen. John gaat voor de regering werken. Zijn eerste opdracht is het schrijven van een rapport over een project genaamd Blue Book. Dit trekt de aandacht van Captain Frank Bach, die aan het hoofd staat van de geheime, mysterieuze organisatie Majestic 12. Deze werd in 1947 opgericht om UFO incidenten te onderzoeken en die verborgen te houden voor de buitenwereld.

Vervolgens wordt John door Majestic 12 gerekruteerd, waardoor zijn leven ineens helemaal op z'n kop staat. Al snel ontdekt hij namelijk dat er een invasie gaande is van buitenaardse parasieten, die zich vasthechten aan menselijke hersenen. Hierdoor kunnen de aliens bijna ongemerkt de controle over de mensheid overnemen. Majestic 12 probeert deze buitenaardse invasie te voorkomen. Een van hun middelen is de totale geheimhouding tegenover de bevolking.

John raakt hierdoor behoorlijk gedesillusioneerd. Zeker wanneer ook Kim door de aliens wordt ontvoerd. Majestic 12 weigert te helpen, waarna John de organisatie de rug toekeert en besluit zijn vriendin zelf te gaan redden. Naderhand proberen John en Kim president Kennedy over de waarheid te informeren. De prijs hiervoor is hoog: korte tijd later wordt Kennedy in Dallas door de aliens vermoord.

In de jaren die volgen proberen John en Kim de invasie te stoppen en de bevolking op de hoogte te stellen van de waarheid. Het duo reist daarvoor het hele land af. Ondertussen krijgen ze steeds weer te maken met Majestic 12, waarvan nooit helemaal duidelijk is aan welke kant ze precies staan.

Serie Algemeen

Dark Skies is een Amerikaanse serie. Het verhaal werd bedacht door Bryce Zabel en Brent Friedman. Om de interesse van tv-zenders te wekken bedachten de mannen een leuk verkooptrucje: een mysterieus pakketje papier (waarin het concept stond beschreven) verpakt in bruin pakpapier met daarop de tekst "Top Secret". Het eerste vel papier was een brief van ene John Loengard, die echt zou bestaan en die aan de schrijvers zou hebben gevraagd om zijn verhaal met het volk te delen. Uiteindelijk werd de serie aan NBC verkocht.

De eerste aflevering ging in september 1996 in première. Wegens tegenvallende kijkcijfers volgde helaas al na één seizoen de stopzetting. In totaal werden er 20 afleveringen gemaakt, waarvan de laatste in mei 1997 werd uitgezonden. Oorspronkelijk hadden de makers plannen voor vijf seizoenen. Het idee was om de complete serie van 1960 t/m 2000 te laten spelen en de kijker op die manier een 'buitenaardse herinterpretatie' van de Amerikaanse geschiedenis te bieden. Uiteindelijk werden door de vroegtijdige stopzetting alleen de jaren t/m 1967 uitgelicht.

De serie is interessant, omdat vele historische persoonlijkheden een belangrijke rol spelen. Zo komen o.a. JFK, Robert Kennedy, J. Edgar Hoover, Ronald Reagan, Marilyn Monroe en de Beatles in het verhaal voorbij. Ze blijken allemaal met de aliens te maken te hebben gehad. Deze persoonlijkheden werden door acteurs neergezet, maar verder werd ook gebruik gemaakt van de ‘Forrest Gump methode’: authentiek beeldmateriaal werd samengevoegd met nieuwe opnamen.

De complete serie werd in 2010 in Groot-Brittannië op dvd uitgebracht.

Links