Clone High (2002-2003)

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af op een Amerikaanse middelbare school. Alle leerlingen zijn jonge klonen van beroemde historische persoonlijkheden, zoals Abraham Lincoln, John F. Kennedy, Jeanne d'Arc, Cleopatra en Mahatma Gandhi. 

In werkelijkheid blijkt de school een geheim experiment te zijn van het Amerikaanse leger. Verschillende partijen zijn van plan om de klonen te gebruiken voor duistere doeleinden.

Ondertussen krijgen de klonen te maken met typische puberzaken als vriendschap en verliefdheid.

Serie Algemeen

Clone High is een Amerikaans-Canadese coproductie, die oorspronkelijk werd uitgezonden door de zender MTV. Het gaat om een komische animatieserie nadrukkelijk bedoeld voor een volwassen publiek. Veel verhaallijnen vormen een parodie op tienerdrama's.

De première was in november 2002, maar de serie was geen lang leven beschoren. Clone High zorgde namelijk voor een heuse internationale rel. In India kon men de manier waarop Ghandi werd geportretteerd (als extravagant feestbeest) niet waarderen. Boze demonstranten gingen zelfs in hongerstaking. Toen ook de uitzendlicentie van MTV in India in gevaar dreigde te komen, werd Clone High na 13 afleveringen stopgezet. De laatste aflevering werd in april 2003 uitgezonden.

Overigens waren de kijkcijfers sowieso al laag. Ook de recensies waren destijds niet bijster positief. Pas later kreeg men meer waardering voor de serie. Tegenwoordig wordt Clone High gezien als een cultserie.

In februari 2021 werd bekend dat de Amerikaanse streamingdienst HBO Max groen licht heeft gegeven voor een reboot van de serie.

Links