Century City (2004-2005)

Samenvatting

We schrijven het jaar 2030. Oprah Winfrey is de president van de Verenigde Staten en haar vicepresident is openlijk homoseksueel. De gemiddelde levensverwachting van Amerikaanse vrouwen is 95 jaar en de mensheid heeft de maan gekolonialiseerd. Tevens heeft de wetenschap het 'homogen' gevonden en er bestaat zelfs de mogelijkheid om dit gen d.m.v. genmanipulatie te laten ‘deactiveren’.

Tegen deze achtergrond volgen we in Los Angeles de werkzaamheden van een chique advocatenkantoor. De oprichtster van het kantoor is Hannah Crane; haar drie partners zijn de oude rot in het vak Marty Constable, de zelfvoldane Darwin McNeil en het voormalige congreslid Tom Montero. In het kantoor werken nog verschillende andere collega’s, waaronder de nieuweling Lee May Bristol, die door haar ouders genetisch werd gemanipuleerd om een topadvocaat te worden. Verder is er nog Voxy, een kunstmatige intelligentie die als paralegal assistent dient.

Het rechtssysteem blijkt in de toekomst op bepaalde punten behoorlijk anders te zijn. Zo verschijnen advocaten tijdens rechtszaken alleen nog maar als hologram voor de rechtbank. Ook heeft men te maken opvallende en omstreden situaties, waar vaak nog geen wetten voor bestaan. Denk daarbij aan zaken als virtuele verkrachting, klonen, de omgang met nanotechnologie en genetische manipulatie bij kinderen.

Serie Algemeen

Century City is een Amerikaanse serie. Het gaat om een mix van het SF genre en een typische advocatenserie. Het verhaal werd bedacht door Ed Zuckerman, die in dezelfde periode ook één van de schrijvers en producenten was van de bekende rechtbankserie Law & Order.

De première was in maart 2004 bij de zender CBS. De kijkcijfers bleken echter al snel tegen te vallen. Er werden in totaal negen afleveringen geproduceerd, maar na slechts vier afleveringen werd de serie van de buis gehaald. De resterende afleveringen werden pas in december 2004 en januari 2005 alsnog door een andere zender uitgezonden.

De serie is later nooit op dvd uitgebracht. Wel zijn enkele afleveringen tegenwoordig op YouTube te vinden.

Links