Captain Future (1978-1979)

Samenvatting

Het verhaal speelt in de toekomst. Centraal staat de avonturier Curtis Newton, alias Captain Future. Hij groeide op als wees nadat zijn ouders werden vermoord door criminelen.

Elaine en Roger Newton waren wetenschappers. Op de maan hadden ze een geheim laboratorium, waar ze samenwerkten met hun collega Professor Simon Wright. Vanwege zijn slechte gezondheid werden Simons hersenen overgebracht naar een soort vliegend transparant omhulsel, zodat zijn bewustzijn toch kon overleven. Vervolgens creëerde het drietal de robot Grag en de androïde Otho.

Na de dood van zijn ouders werden Simon, Grag en Otho de voogden van Curtis. Hij ontwikkelde zich hierdoor tot een intelligente jongeman. Eenmaal volwassen besluit Curtis als Captain Future het zonnestelsel te beschermen tegen allerlei gevaren. Hij wordt daarbij geholpen door zijn voogden, de Futuremen. Samen vormen ze de bemanning van het ruimteschip Comet. Ze beleven vele avonturen en werken ondertussen ook samen met de interplanetaire politie.

Serie Algemeen

Captain Future is een Japanse anime. Het verhaal was gebaseerd op de gelijknamige Amerikaanse pulpromans die in de periode 1940-1951 werden uitgegeven. De serie ging in november 1978 in première op de Japanse televisie. Er werden in totaal 53 afleveringen gemaakt, waarvan de laatste in december 1979 te zien was.

Opvallend is dat deze anime in Noord-Amerika zelf nauwelijks bekend is. In Europa was de serie echter wel heel populair. Zo werd Captain Future in 1980 uitgezonden door de Duitse publieke omroep. Hierdoor heeft de serie in Duitsland nog steeds cultstatus. In België en Frankrijk werd het programma uitgezonden onder de naam Capitaine Flam.

Dvd

In Duitsland en Frankrijk is de complete serie op dvd en Blu-ray uitgebracht. Afhankelijk van de uitgave kunnen naast de originele Japanse versie ook de Duitse of Franse nagesynchroniseerde versie worden bekeken.

Links