Ringworld (boekenreeks)

Ringworld is een boekenreeks geschreven door Larry Niven. (In het Nederlands vertaalt als Ringwereld.) Centraal staat een kunstmatige wereld in de vorm van een gigantische ring, draaiend om een zon. Het oppervlak is gelijk aan miljoenen planeten.

Samenvatting

Rond het jaar 2850, ver buiten de bekende ruimte, ontdekt een buitenaards ras genaamd Pierson’s Puppeteers een bijzondere wereld. Het heeft de vorm van een gigantische ring, draaiend om een zon. Wie bouwde deze wereld en is deze bevolkt? Naar de antwoorden kan men alleen maar gissen. Helaas is de reisafstand erg groot en de teruggetrokken levende Puppeteers zijn als ras ook niet erg dapper. Niemand is dus bereid zich aan de reis te wagen.

Toch is er één Puppeteer die het er het wel aandurft: Nessus. Helemaal alleen naar de Ringwereld reizen is echter geen optie: behalve zijn panische aanleg, is de hulp en inbreng van een aantal reisgenoten onmisbaar voor Nessus. Hij reist daarom af naar de aarde en verzamelt daar enkele reisgenoten. Als beloning stelt hij hen waardevolle kennis in het vooruitzicht na voltooiing van deze expeditie.

De expeditieleden zijn o.a. de mens Louis Wu (200 jaar oud, licht verveeld en min of meer de hoofdpersoon van het verhaal) en een katachtige Kzin strijder genaamd Speaker-to-Animals.

De reis naar de Ringwereld volgt, mogelijk gemaakt door een hypermoderne aandrijving. Eenmaal bij hun bestemming aangekomen wordt de werkelijke grootte van de Ringwereld duidelijk. Het bouwwerk is reusachtig, naar menselijke begrippen vrijwel onvatbaar. Het geheel draait om een zon, wat aan de binnenzijde een kunstmatige leefomgeving toestaat met een oppervlakte van wel drie miljoen keer onze aarde!

De ontdekkers sturen hun schip vervolgens dichter naar de binnenzijde van de ring. Maar dan gaat het mis: ze storten neer op de Ringwereld. Er rest hen geen andere optie dan de ontdekkingsreis op het oppervlak voort te zetten. Ondertussen gaat men op zoek naar een mogelijkheid om te ontsnappen. Tijdens de tocht maakt de expeditie kennis met enkele van de Ringwereld bewoners, die niet altijd vreedzaam blijken te zijn.

Hiermee begint het eerste boek van de reeks. De overige boeken keren steeds weer terug naar de Ringwereld en vertellen meer over het ontstaan en functioneren van deze wereld.

De Boeken

Ringworld (Ringwereld) 1970
Zie de samenvatting bovenaan deze pagina. Dit boek kreeg meerdere prijzen.

The Ringworld Engineers (Bouwers van Ringwereld) 1980
Deel twee vertelt meer over de Ringwereld, haar geschiedenis en uiteindelijk ook haar makers.

The Ringworld Throne (Beschermers van Ringwereld) 1996
Deel drie gaat dieper in op o.a. de bewoners van de Ringwereld.

Ringworld's Children (Kinderen van Ringwereld) 2004
Andere rassen hebben inmiddels de Ringwereld ontdekt en strijden over het bezit hiervan.

Algemeen

Ringworld is een creatie van de Amerikaanse auteur Larry Niven. Het eerste boek in de reeks kwam uit in 1970, daarna volgden nog meerdere boeken. De verhalen scoren hoog: het eerste boek ontving zelfs een Hugo Award en Nebula Award.

De verhalen van Ringworld staan weliswaar apart, maar bouwen voort op elementen uit een ander universum van schrijver Niven, namelijk de verzameling verhalen Tales from Known Space. Achtergronden over bijvoorbeeld de buitenaardse rassen worden hierin uitgebreider behandeld.

Het Known Space universum omvat vooral veel korte verhalen, waarvan de eerste in 1964 werd gepubliceerd. In de afgelopen jaren werden nog verschillende nieuwe romans uitgegeven, geschreven door Larry Niven in samenwerking met een andere auteur. Dit zijn o.a. prequels en sequels op de gebeurtenissen uit Ringworld.

Het vormt daarom een meerwaarde om ook de andere verhalen / romans uit het Known Space universum te lezen. Op Wikipedia is een overzicht te vinden van alle gepubliceerde Known Space verhalen.

Leuk weetje: een kleinere variant van de ring is te zien in het videospel Halo. Microsoft had hiervoor niet om toestemming gevraagd, maar Niven deed niet moeilijk. In een interview zei hij: "Het ring idee is niet van mij (...) een rechtszaak voeren kost vooral veel geld en tijd." Als dank gaf Microsoft aan de auteur een Xbox en de game Halo cadeau.

Verfilming?

Sinds 2001 zijn er in Amerikaanse media diverse berichten geweest over een mogelijke verfilming van de Ringworld reeks. Geen van deze projecten werd ooit gerealiseerd. De laatste berichten stammen uit 2013. Syfy maakte destijds bekend een miniserie te willen maken. Sindsdien is hiervan echter niets meer vernomen.

Links