Perry Rhodan (romanserie)

Samenvatting

Het verhaal volgt de avonturen van de titelheld, Perry Rhodan. Tijdens een maanlanding in 1971 ontdekken de Amerikaanse Rhodan en zijn bemanning een buitenaards ruimteschip, dat afkomstig blijkt te zijn van de planeet Arkon.

Deze geavanceerde buitenaardse technologie wordt hierna gebruikt om de mensheid tot één natie te verenigen (Terra). Vervolgens begint men de rest van het universum te verkennen en te koloniseren.

Er volgt een odyssee door de ruimte die duizenden jaren omvat. Rhodan en zijn vrienden, die inmiddels de onsterfelijkheid hebben verkregen, maken tijdens hun omzwervingen kennis met allerlei buitenaardse volkeren. Uiteraard krijgt men ook te maken met gevaarlijke tegenstanders.

Het oorspronkelijke verhaal is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid met nieuwe personages en verhaallijnen. De diverse verhaallijnen van de reeks zijn thematisch opgebouwd en worden Zyklen (cycli) genoemd.

Algemeen

Perry Rhodan is een Duitse SF romanserie in de stijl van de klassieke space operas. Het eerste nummer werd in september 1961 uitgebracht. Sindsdien komen er ononderbroken wekelijks nieuwe romans uit. Inmiddels zijn er in totaal al meer dan 3100 nummers verschenen en er werden al meer dan een miljard exemplaren verkocht. Perry Rhodan is daarmee de langstlopende en meest succesvolle SF boekenserie ter wereld.

Het verhaal werd in 1960 bedacht door twee Duitse SF auteurs, Karl-Herbert Scheer en Clark Darlton. Oorspronkelijk wilden ze de serie na zo’n 30 delen weer ten einde laten komen. Hoewel de critici hun neus ophaalden voor de pulpromans, bleken de boekjes zeer populair te zijn bij het grote publiek. Hierna werd besloten om het verhaal voort te blijven zetten, waarvoor een heel schrijversteam werd aangetrokken.

Na verloop van tijd volgden vertalingen in andere landen, waardoor Perry Rhodan ook in het buitenland meer aanhang kreeg. Een Nederlandse vertaling verscheen voor het eerst in 1967. Al snel dreigde de serie echter weer van de Nederlandse markt te verdwijnen. De fans begonnen daarom een handtekeningenactie, uiteindelijk met succes. (Hieruit ontstond in 1971 de Nederlandse fanclub SF Terra.) Perry Rhodan wordt nu nog steeds in het Nederlands uitgebracht.

Tegenwoordig zijn de romans ook als ook ebook en audioboek verkrijgbaar. Het einde van de serie is dus nog lang niet zicht.

Spin-offs en overige media

Door de jaren heen is het Perry Rhodan universum uitgebreid met diverse spin-off series, zoals Atlan en Perry Rhodan Neo. Verder zijn er comics, games en hoorspelen uitgebracht.

In 1967 verscheen een Perry Rhodan bioscoopfilm: SOS aus dem Weltall. Deze film was echter geen succes. Het verhaal was slechts losjes gebaseerd op de originele romans. Daarom maakten een aantal fans later hun eigen fanfilm, Atlan: Der Einsame der Zeit, die wel trouw was aan het origineel.

Daarnaast werden nog twee Duitse documentaires gemaakt (1974 en 2011) over het fenomeen Perry Rhodan.

Tot slot

Leuk weetje: astronaut André Kuipers raakte naar eigen zeggen in zijn jeugd door Perry Rhodan geïnspireerd. Hij kreeg de boekjes destijds cadeau van zijn oma. Als ESA astronaut nam hij zelfs een Perry Rhodan mee naar het ISS.

Links