Black Mirror (2011-heden)

Samenvatting

Black Mirror is een anthologie, vergelijkbaar met series als The Twilight Zone en Welcome to Paradox. Dit betekent dat de reeks bestaat uit een aaneenschakeling van uiteenlopende losse verhalen. Iedere aflevering speelt zich af op een andere locatie (of zelfs in een andere realiteit of periode), met steeds weer nieuwe personages in de hoofdrol. De serie kent daarom ook geen vaste cast.

Een terugkerend thema in alle afleveringen is de schaduwkant van de moderne technologie en sociale media. Aan iedere muur, op iedere tafel en in iedere broekzak vindt je tegenwoordig een 'zwarte spiegel': een smartphone, tablet of computer scherm. Technologieën die de afgelopen 10 jaar op alle fronten onze samenleving zijn gaan beheersen.

Zoals Charlie Brooker het zelf omschrijft: "Waar gaat het allemaal naartoe? Als technologie een drug is - en zo voelt het - wat zijn dan de bijwerkingen?"

Serie Algemeen

De Britse serie Black Mirror is een creatie van journalist en presentator Charlie Brooker. Tv-kijkers zullen hem misschien kennen van zijn satirische BBC programma’s Screenwipe, Weekly Wipe en How TV Ruined Your Life. Hierin houdt hij op extreem kritische wijze actualiteiten en de invloed van de (nieuws)media tegen het licht.

De eerste aflevering van Black Mirror ging in december 2011 in première bij het Britse Channel 4. De serie werd opvallend goed ontvangen. Zo won de reeks in november 2012 een Emmy Award voor Beste Internationale Miniserie. 

Na twee seizoenen verhuisde de serie in 2015 naar de internetdienst Netflix. Hier werden vervolgens een derde (2016), vierde (2017) en vijfde seizoen (2019) gemaakt. Het is momenteel nog onbekend of er ook een zesde seizoen komt.

Blu-ray en dvd

Seizoen 1 en 2 zijn met Nederlandse ondertitels op Blu-ray en dvd uitgebracht.

Trailer

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)
    Tags:
  • Netflix Original
  • actueel