Black Mirror (2011-heden)

Samenvatting

Black Mirror is een anthologie. Dit betekent dat de reeks bestaat uit een aaneenschakeling van uiteenlopende losse dystopische verhalen. Iedere aflevering speelt zich af op een andere locatie (of zelfs in een andere realiteit of periode), met steeds weer nieuwe personages in de hoofdrol. De serie kent daarom ook geen vaste cast.

Een terugkerend thema in alle afleveringen is de schaduwkant van de moderne technologie en sociale media. Aan iedere muur, op iedere tafel en in iedere broekzak vindt je tegenwoordig een 'zwarte spiegel': een smartphone, tablet of computer scherm. Technologieën die alle fronten onze samenleving zijn gaan beheersen.

Zoals Charlie Brooker het zelf omschrijft: "Waar gaat het allemaal naartoe? Als technologie een drug is - en zo voelt het - wat zijn dan de bijwerkingen?"

Serie Algemeen

De Britse serie Black Mirror is een creatie van journalist en presentator Charlie Brooker. Tv-kijkers zullen hem misschien kennen van zijn satirische BBC programma’s Screenwipe, Weekly Wipe en How TV Ruined Your Life. Hierin houdt hij op extreem kritische wijze actualiteiten en de invloed van de (nieuws)media tegen het licht.

De eerste aflevering van Black Mirror ging in december 2011 in première bij het Britse Channel 4. De serie werd opvallend goed ontvangen. Zo won de reeks in 2012 een Emmy Award voor 'Beste internationale miniserie'. 

Na twee seizoenen verhuisde de serie in 2015 naar Netflix. Hier werden vervolgens een derde (2016), vierde (2017) en vijfde seizoen (2019) gemaakt. Na een lange pauze werd in 2023 een zesde seizoen uitgebracht. Inmiddels is ook groen licht gegeven voor een zevende seizoen, dat ergens in 2025 wordt verwacht.

Vergelijkbare series: SF8 (2020) en Dimension 404 (2017).

Links