Aidan 5 (2009-2011, 2018)

Samenvatting

We schrijven het jaar 2064. Klonen is gemeengoed geworden. Veel bedrijven en organisaties, waaronder de politie, maken nu gebruik van gekloonde medewerkers.

Het verhaal gaat over de stoïcijnse Detective James Aidan. Hij krijgt op een dag te maken met een reeks schokkende moorden. De slachtoffers zijn echter geen onbekenden. Dat blijken namelijk Aidans eigen klonen te zijn.

Vervolgens moeten Aiden en zijn partner Riley op zoek naar de dader. Al snel wordt duidelijk dat ook de gekloonde Riley gevaar loopt. Wie heeft het op hen voorzien en waarom?

Serie Algemeen

Aidan 5 is een Amerikaanse webserie. Alle afleveringen kunnen gratis en legaal worden bekeken op YouTube. Het project vond zijn oorsprong in 2008. Tijdens een filmfestival ging een groepje enthousiastelingen de uitdaging aan om binnen 48 uur (en met een budget van slechts 200 dollar) een korte film te maken. Uiteindelijk wonnen ze hiermee een aantal prijzen, waarna men besloot om het project als webserie voort te zetten.

Vooral de stijl en sfeer van Aidan 5 vallen op. Niet alleen het verhaal is duidelijk geïnspireerd door het film noir genre, maar ook de vormgeving: de hele reeks wordt gepresenteerd in zwart-wit. De enige bewegende live action beelden in de serie zijn van de personages. De rest van het decor is getekend, waardoor een bijzonder effect bestaat: alsof de kijker een comic leest.

Het eerste seizoen bestaat uit 16 afleveringen, die ieder tussen de 5 en 15 minuten duren. De afleveringen werden in de periode 2009-2011 met onregelmatige intervallen bij YouTube online gezet. Vervolgens vroegen de makers van Aidan 5 donaties van fans om een vervolg te kunnen maken. De opnamen hiervoor vonden plaats in 2013. Na jarenlange stilte kwam seizoen twee (bestaande uit 14 afleveringen) uiteindelijk in 2018 online.

Trailer

Links