Æon Flux (1991-1995)

Samenvatting

Het verhaal speelt in een verre dystopische toekomst. De aarde is grotendeels onleefbaar geworden; het merendeel van de mensheid is uitgestorven. In wat ooit Oost-Europa was zijn nu de laatste resten van de menselijke beschaving te vinden: twee elkaar vijandig gezinde stadstaten, genaamd Monica en Bregna.

Centraal staat de gevaarlijke geheim agente Æon Flux, afkomstig uit het anarchistische Monica. Ze heeft de opdracht om te infiltreren in Bregna, een totalitair regime dat wordt gecontroleerd door Trevor Goodchild. Flux en Goodchild zijn weliswaar elkaars tegenstanders, maar tegelijkertijd hebben ze ook een nogal ingewikkelde geheime relatie. Constant proberen ze elkaar tegen te werken, met wisselend succes.

Serie Algemeen

Æon Flux is een Amerikaanse animatieserie, oorspronkelijk uitgezonden door de zender MTV. Het project werd bedacht door Peter Chung, die volop experimenteerde met (visuele) verhaalstijlen. Ten tijde van de originele uitzending werd Æon Flux gezien als een enigszins bizarre cultserie; tegenwoordig wordt de serie juist geprezen om zijn originaliteit. 

De serie ging in juni 1991 in première. Het eerste 'seizoen' bestond uit zes korte filmpjes van ieder twee minuten, die later tot één aflevering aan elkaar werden gemonteerd. Het tweede seizoen (vijf afleveringen van ieder vijf minuten) volgde eind 1992. Pas in het derde en tevens laatste seizoen (dat in het najaar van 1995 werd uitgezonden) werden er 10 volwaardige afleveringen van ieder 25 minuten gemaakt. In totaal telde de hele serie 16 afleveringen.

Æon Flux is om meerdere redenen bijzonder. In de eerste seizoenen wordt er door de personages bijvoorbeeld nauwelijks gesproken. Over het algemeen kennen de afleveringen onderling ook weinig continuïteit. Zo komt het personage Æon in veel afleveringen om het leven - om vervolgens gewoon weer terug te keren. Verder heeft de serie vele gewelddadige en seksueel getinte scènes. Hierdoor is de serie nadrukkelijk bedoeld voor een volwassen publiek.

In 2005 werd er nog een live-action Æon Flux bioscoopfilm uitgebracht, met Charlize Theron in de hoofdrol. Peter Chung was niet bij dit project betrokken en het verhaal was slechts losjes gebaseerd op de originele serie. Door de fans en recensenten werd deze reboot dan ook slecht ontvangen.

Overigens kondigde MTV in 2018 aan een nieuwe live-action tv-serie te willen maken. Deze plannen zijn tot op heden echter nog niet gerealiseerd.

Openingstitel

Dvd

De complete serie is met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht. Tevens is de bioscoopfilm uit 2005 op dvd beschikbaar.

Links