A for Andromeda (1961)

Samenvatting

Het verhaal begint in 1970. (Ten tijde van de originele uitzending was dit de nabije toekomst.) Op een dag ontvangt een Britse radiotelescoop een signaal dat afkomstig is uit de Andromedanevel. De wetenschapper John Fleming weet het buitenaardse signaal te ontcijferen en ontdekt dat het gaat om instructies voor de bouw van een geavanceerde supercomputer.

Nadat de regering toestemming heeft gegeven om deze computer inderdaad te bouwen, begint Fleming zich af te vragen of dit wel verstandig is. Al snel begint de supercomputer namelijk nieuwe instructies te geven, dit keer voor de creatie van een mysterieus organisme. Hierdoor komt Fleming steeds meer in conflict met zijn collega's, die geen oog lijken te hebben voor de mogelijke gevaren.

Uiteindelijk resulteert het project in de 'geboorte' van Andromeda. Zij heeft weliswaar een menselijk uiterlijk, maar staat in werkelijkheid geheel onder de invloed van de computer. En die begint na verloop van tijd een steeds groter gevaar voor de mensheid te vormen.

Serie Algemeen

A for Andromeda is een Britse miniserie van in totaal zeven afleveringen. Deze werden in oktober en november 1961 uitgezonden door de BBC. Zoals destijds gebruikelijk was werden de originele filmbanden na uitzending gewist. Hierdoor zijn de meeste afleveringen helaas verloren gegaan. Slechts één aflevering en aantal scènes uit de overige afleveringen zijn bewaard gebleven.

In de zomer van 1962 werd door de BBC nog een zesdelige vervolgserie uitgezonden, Andromeda Breakthrough. Hierin krijgt John Fleming opnieuw te maken met de gevaarlijke supercomputer. Van deze tweede serie zijn wel alle afleveringen bewaard gebleven.

Het verhaal van de beide series werd overigens bedacht door de sterrenkundige Fred Hoyle. Naast zijn werk als gerenommeerd wetenschapper was hij actief als sciencefiction auteur. In 1962 werd A for Andromeda ook als roman uitgegeven. De vervolgroman Andromeda Breakthrough werd in 1964 gepubliceerd.

Er zijn later twee remakes van A for Andromeda gemaakt. De eerste was een Italiaanse remake uit 1971, genaamd A come Andromeda. De tweede was een moderne versie afkomstig van de BBC zelf: een tv-film die werd uitgezonden in 2006.

Links