3% (2016-2020)

Samenvatting

Het verhaal speelt in Brazilië, ergens in een dystopische toekomst. De welvarende elite woont op een paradijselijk eiland, ver uit de kust. De rest woont onder erbarmelijke omstandigheden in overbevolkte krottenwijken op het vaste land. Hier is een groot gebrek aan vrijwel alles.

Iedere burger krijgt op 20-jarige leeftijd één kans om te ontsnappen uit deze ellende. Hiervoor moet men allerlei zware fysieke en psychologische tests doorstaan. Dit heet Het Proces. Wie de eindstreep haalt wordt beloond met een nieuw leven op het eiland. Slechts 3% van de kandidaten slaagt echter voor deze uitdaging. Het merendeel sterft of pleegt zelfmoord.

De serie volgt een aantal uiteenlopende jongeren die nu voor de grootste uitdaging van hun leven staan. Ondertussen wordt duidelijk dat ieder zijn of haar eigen duistere geheim heeft.

Serie Algemeen

3% is een Braziliaanse productie. Het project vond in 2009 zijn oorsprong als een piloot aflevering. Het doel was om deze aan een Braziliaanse tv-zender te verkopen. Dit mislukte echter. Uiteindelijk besloten de makers om de driedelige pilot in 2011 op YouTube te zetten.

Enkele jaren later werden de makers alsnog benaderd om een serie te maken, dit keer door Netflix. In 2015 maakte Netflix bekend 3% te hebben aangekocht. De opnamen vonden vervolgens plaats in het voorjaar van 2016. Er werden nieuwe acteurs ingehuurd en alle scènes uit de eerdere pilot werden opnieuw gefilmd. De voertaal is Portugees; Netflix biedt een ondertiteling aan. (Er is ook een Engelstalige nasynchronisatie beschikbaar.)

In november 2016 ging het eerste seizoen op Netflix wereldwijd in première. Uiteindelijk werden er vier seizoenen gemaakt (in totaal 33 afleveringen). Het laatste seizoen werd in augustus 2020 uitgebracht.

Trailer

 

Links