Introductie tot het Star Trek universum

De Star Trek franchise bestaat uit zeven tv-series.

  • Star Trek: The Original Series (1966–1969) vertelt het verhaal van de U.S.S. Enterprise en haar bemanning. In de 23ste eeuw bevinden Captain James T. Kirk, de buitenaardse eerste officier Mr. Spock en hun collega's zich op een missie om het universum te verkennen.
  • Star Trek: The Animated Series (1973–1974) is een directe voortzetting van de originele serie in de vorm van een tekenfilmreeks. Dezelfde personages spelen mee, hun stemmen werden ingesproken door de originele acteurs.
  • Star Trek: The Next Generation (1987–1994) speelt zich zo'n 70 jaar later af. De Enterprise-D en haar nieuwe bemanning, onder leiding van Captain Jean-Luc Picard en eerste officier William Riker, trekken er dit keer opuit om het universum te verkennen.
  • Star Trek: Deep Space Nine (1993–1999) introduceert een verafgelegen ruimtestation genaamd Deep Space Nine. Commandant is Benjamin Sisko, die al snel te maken krijgt met vele conflicten. Dit was de eerste spin-off met een zwarte acteur in de hoofdrol.
  • Star Trek: Voyager (1995–2001) gaat over de U.S.S. Voyager, onder leiding van Captain Kathryn Janeway. Het schip en haar bemanning komen terecht in het verre Delta Kwadrant, waarna een lange en gevaarlijke reis terug naar de aarde begint. Dit was de eerste spin-off met een vrouwelijke hoofdrol.
  • Star Trek: Enterprise (2001–2005) is een prequel serie, die zich afspeelt ver voor de periode van Captain Kirk. Aan boord van het allereerste ruimteschip genaamd Enterprise proberen Captain Jonathan Archer en zijn bemanning contacten te onderhouden met allerlei buitenaardse rassen.
  • Star Trek: Discovery (2017) is een nieuwe serie, die in 2015 werd aangekondigd. Het verhaal gaat over de bemanning van het gelijknamige ruimteschip.

Daarnaast werden tot op heden 13 bioscoopfilms gemaakt. Informatie over deze films is op de aparte Star Trek filmafdeling te vinden.