Star Wars III: Revenge of The Sith (2005)

Samenvatting

De oorlog tegen het robotleger is in volle gang. Senator Palpatine krijgt steeds meer controle over de Republiek en de Jedi vrezen een totale machtsovername. Anakin zal uiteindelijk moeten kiezen waar zijn loyaliteit ligt: bij de Jedi of bij Palpatine.

Achtergronden

Het script voor Revenge of the Sith telde 120 pagina’s. George Lucas had daarbij de zware taak om het gat op te vullen tussen deel twee: Attack of the Clones en deel vier: A New Hope. Lucas moest de profetie, die namelijk voorspelt dat Anakin de uitverkorene is en balans zal brengen in “The Force”, goed uitwerken en er voor zorgen dat alle zes de delen als één lange film gezien kunnen worden. Het leukst is dan ook om de films in sequentiële volgorde te zien (I t/m VI).

De Wookiees keren weer terug in deze film, wat de fans ongetwijfeld zeer zullen behagen. Toen in 1977 Chewbacca gecast moest worden had men in Peter Mayhew zo’n beetje de langste acteur in Engeland gevonden. Bij het casten voor deze film is hij de kleinste Wookiee geworden.

Ian McDiarmid speelt senator Palpatine, die uiteindelijk de keizer wordt, en krijgt in deze film veel screentijd. McDiarmid doet al mee vanaf Star Wars V: The Empire Strikes Back. De vechtscènes waren voor hem een uitdaging omdat de acteur al op leeftijd is, maar Lucas wilde hem toch zo veel mogelijk zelf laten doen. Voor de moeilijkste delen is er een stuntman gebruikt, waar later in de postproductie het hoofd van Ian digitaal opgeplakt is. De rest van de cast is nagenoeg gelijk aan die van Attack of the Clones. Hayden Christensen moest voor deze film ruim 11 kilo aankomen om hem zo dreigender en ook ouder over te laten komen. Het nieuwe personage Generaal Grievous is compleet digitaal. Hij dient als sidekick van de keizer en is de leider van het robotleger.

Voor Star Wars III vertrok de crew naar de FOX studio’s in Sydney, Australië. Revenge of the Sith is, net als zijn voorganger, in HD kwaliteit opgenomen. Lucas filmt altijd met 2 camera’s: de zogeheten A en B camera, waarvan er meestal één een wide-shot is, en één dichterbij is opgesteld. Zo heeft hij, als een opname werkt, in één keer twee goede opnames. Steven Spielberg hielp deels met de previsualisatie van de film. Voor de vechtscènes zijn er door stuntcoördinator Nick Gillard proefopnames gemaakt om er zeker van te zijn dat alle stunts uitvoerbaar waren, en dat er ook alvast bekeken kon worden waar men gebruik moest maken van digitale stuntmannen en effecten. Gillard baseerde de vechtstijl van Anakin op agressie en op die basis vindt hij dan ook zijn ondergang.

De climax van de film speelt zich af op de lavaplaneet Mustafar. Omdat dit overduidelijk geen echte locatie is had het de nodige voeten in de aarde om deze scène te realiseren. Er zitten namelijk maarliefst 70.441 manuren in deze sequentie. Het toeval wilde dat er recent in Italië in de vulkaan de Etna een uitbarsting was geweest, die men ideaal als referentie kon gebruiken. Het merendeel is d.m.v. computertechnieken gerealiseerd, maar bijvoorbeeld de lavarivier is met praktische effecten bereikt. Er is een deel op schaal gebouwd en op een hoek van ongeveer 10 graden gezet. Een dikke vloeistof fungeerde als de lava en doordat de set schuin stond, ontstond er een stromend effect. De onderkant van de set werd belicht waardoor het lijkt alsof de “lava” gloeiend heet is. Dit is allemaal opgenomen met een Motion Control Camera, waardoor er meerdere opnames gemaakt konden worden, zoals bijvoorbeeld eentje met alleen de rook en eentje met een bepaalde lichtopstelling. Deze opnames werden naderhand perfect met elkaar versmolten (meerdere lagen vormen dan één totaalopname). Roger Barton is speciaal voor de Mustafar sequentie ingehuurd als editor.

Voor de rest van de film verzorgt Ben Burtt de montage, die hij doet op de Skywalker Ranch in Californië. Dit is het favoriete gedeelte van George Lucas. In de montageruimte kijkt hij welke beelden hij kan gebruiken en kneedt hij zijn scènes. Tijdens het monteren krijgt de film pas werkelijk zijn vorm. Hier wordt ook bekeken wat er niet werkt of ontbreekt en wat in de reshoots nog gefilmd kan worden. Bij iedere Star Wars film uit de nieuwe trilogie zijn deze reshoots al van te voren gepland en contractueel vastgelegd bij de acteurs. De geluidseffecten zijn trouwens door Ben Burtt gemaakt. Hij deed dit voor alle Star Wars delen. John Williams verzorgt wederom de score van de film.

Recensie

Het laatste deel van de nieuwe Star Wars trilogie slaat een brug tussen de nieuwe delen en het originele drieluik van bedenker George Lucas. We zien bijvoorbeeld hoe Anakin uiteindelijk wordt overgehaald naar de duistere zijde en hoe het keizerrijk onstaat. Alle open vragen en losse eindjes worden in deze film opgelost en aan elkaar geknoopt.

Dit maakt het interessant voor de kijker, maar Lucas heeft zoveel in deze film willen proppen dat Revenge of the Sith daardoor erg gehaast overkomt. Alleen al in het eerste half uur van de film gebeurt er te veel om goed in je op te kunnen nemen. Hierdoor krijg je te weinig binding met de karakters.

Positief is dat het een vrij donkere film is geworden, meer in de stijl van The Empire Strikes Back, wat deze film zeker ten goede komt. De humor is alleen soms wel erg kinderachtig en ik blijf het jammer vinden dat het overwegend een animatiefilm is geworden. Al met al is dit een vermakelijke en actierijke film, maar hij is uiteindelijk minder geslaagd dan zijn voorganger.

Specificaties

Regisseur & schrijver: George Lucas
Duur: 140 min.
Land: VS
Taal: Engels
Geluid: DTS-ES / SDDS / Dolby Digital EX
Certificatie: 12 jaar en ouder
Première: 15-05-2005

Hoofdcast

Hayden Christensen (Anakin Skywalker)
Ian McDiarmid (Senator Palpatine)
Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi)
Natalie Portman (Padmé Amidala)
Samual L. Jackson (Mace Windu)
Christopher Lee (Graaf Dooku)

Opmerkingen

 • Er is een kleine scène, waarin Yoda aankomt op de planeet Dagobah, uit de film gelaten, wat erg zonde is. Ook producent Rick McCallum vond dit erg jammer en heeft George Lucas nog gesmeekt om deze kleine scene van 30 seconde er in te laten maar Lucas was onverbiddelijk. De scène is echter wel op dvd te bewonderen.
 • Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi) had met Star Wars: A New Hope, zo’n beetje zijn eerste bioscoopervaring. De rede dat hij naar deze film ging was dat zijn oom Denis Lawson er in zat (het personage Wedge).
 • Ewan McGregor en Hayden Christensen hebben ongeveer twee maanden getraind voor de vechtscène op Mustafar.
 • Voor de film zijn er ongeveer 1300 kostuums gemaakt.
 • Voor de Mustafar scène waren er ongeveer 200 sporen aan geluidsmateriaal beschikbaar.
 • In werkelijkheid zijn er maar zes acteurs in Wookiee kleding gefilmd. Deze zijn op meerdere manieren en verschillende combinaties opgenomen en later in de postproductie gedupliceerd en digitaal aangevuld.
 • James Earl Jones is weer even te horen als de stem van Darth Vader, wat net als in de originele trilogie het geval was.
 • In dit deel van de Star Wars saga vallen de meeste slachtoffers.
 • De openingsscène waarin Palpatine gered wordt, duurde aanvankelijk een uur, maar is later teruggebracht naar een half uur. De hele film duurde overigens in zijn eerste cut maar liefst 4 uur.
 • George Lucas was tijdens het filmen een keer flink verkouden en heeft zijn gehoest opgenomen. Dit is later gebruikt als basis voor het hoesten van Generaal Grievious.
 • In een eerdere versie van het script zou een jonge Han Solo te zien zijn als gast van de Wookiees op planeet Kashyyyk.

Door Matthijs R. januari 2009