Star Wars I: The Phantom Menace (1999)

Samenvatting

De handelsfederatie probeert zijn macht te vergroten en blokkeert de planeet Naboo. De Jedi-meester Qui-Gon Jinn en zijn leerling Obi-Wan Kenobi worden op pad gestuurd om te bemiddelen. De handelsfederatie blijkt door Darth Sidious te zijn geïnstrueerd, die zint op een machtsovername.

Achtergronden

Oorspronkelijk wilde George Lucas altijd al negen delen maken van Star Wars. Na de eerste drie delen, die wereldwijd een enorm succes waren, was het lange tijd stil rondom Lucas. Pas na het zien van Spielbergs Jurassic Park had hij er vertrouwen in dat de technieken op het gebied van de special effects op het juiste niveau waren om aan een nieuwe Star Wars trilogie te beginnen. Op 1 november 1994 begon hij met het schrijven van het script. Eerder had Lucas bij het schrijven van deel IV al de achtergronden bedacht van alle personages, die hij nu mooi kon gebruiken als richtlijn voor de nieuwe verhaallijnen.

De eerste film speelt zich zo’n 30 jaar voor Star Wars IV af. De rode draad door de nieuwe drie delen zou hoofdzakelijk gaan over de ontstaansgeschiedenis van Darth Vader, maar zou ook het ontstaan van het keizerrijk belichten. Het budget voor The Phantom Menace film was ongeveer 50 miljoen Amerikaanse dollar.

Voor de rol van Anakin Skywalker werden wereldwijd ongeveer 3000 acteurtjes getest. Uiteindelijk bleven er drie kandidaten over, waar Jake Lloyd als winnaar uit kwam. Liam Neeson vertolkt de rol van Jedi-meester Qui-Gon Jinn. Ewan MacGregor kreeg de rol van de jongere Obi-wan Kenobi en Natalie Portman werd gecast als Koningen Amidala. Beiden sloten een contract voor alle drie de films.

De opnamen begonnen in 1997 in de Leavesden Studios in Engeland. De eerste film van de nieuwe Star Wars trilogie maakte nog redelijk veel gebruik van sets, miniaturen en echte poppen. Zo is Yoda nog gewoon een pop die door Frank Oz tot leven gebracht wordt. Ook andere creaturen en effecten zijn nog op de oude manier gemaakt. Dit geeft naar mijn mening ook een veel mooier resultaat, in plaats van computergegeneerde effecten.

Jar Jar Binks zou in eerste instantie een combinatie worden tussen een man in een pak (Ahmed Best) en een digitaal hoofd, totdat het ongeveer 1,3 miljoen dollar goedkoper bleek om dit personage compleet uit de computer te toveren.

De filmcrew verhuisde naar de plaats Tozeur in Tunesië, waar opnames plaatsvonden voor het stadje in Tatooine, dat gedeeltelijk in de nabijgelegen woestijn als set was opgebouwd. Hier werden ook gedeeltes van de Podrace ogenomen. Voor deze race was een bedrag van 16 miljoen dollar gereserveerd, wat er in de uiteindelijke film ook goed aan af is te zien. In eerste instantie duurde de race 25 minuten (4 rondes), maar dit is later teruggebracht tot ongeveer 11 minuten (3 rondes).

Lucas wilde ditmaal een agressievere en snellere manier van vechten voor de Jedi, dit omdat de Jedi nu in hun hoogtijdagen waren. Stuntcoördinator Nick Gillard werd aangesteld om de gevechten te choreograferen. Hiervoor combineerde hij meerdere vechtstijlen zoals Kendo en Epee. Ray Park, een martial arts specialist en stuntman, werd aangetrokken voor de rol van Darth Maul. Ewan McGregor en Liam Neeson kregen een zware training te verwerken om de gevechten zo realistisch mogelijk op beeld te kunnen brengen.

Door de komst van de digitale technieken was George Lucas niet gelimiteerd bij het bedenken van het verhaal. ILM werd ingezet voor de realisatie hiervan. Er moesten tussen de 1700 en 2000 shots digitaal bewerkt worden. Dit varieerde tot het toevoegen van een compleet digitale omgeving zoals voor de Podrace tot het maken van de onderwaterwereld en delen van het ruimtegevecht. Overdaad schaadt in dit geval, want ondanks dat de kwaliteit van de effecten meer dan voldoende zijn, blijft het meestal duidelijk zichtbaar dat het allemaal uit de computer komt. Tot slot verzorgt John Williams wederom een mooie score (de man kan eigenlijk niet anders), waarbij “Dual of Fates” er bovenuit springt.

Recensie

Het is altijd interessant om een ontstaansgeschiedenis te zien, waar The Phantom Menace het begin van inzet. Helaas is Jar Jar Binks veel te kinderachtig, en hij wekt meer irritatie op dan dat hij grappig is. Het karakter Anakin Skywalker, hier nog een kind, is niet interessant genoeg en ook niet goed geacteerd. Dit komt denk ik mede doordat Lucas niet zo’n capabele regisseur is, wat ook aan de rest van de film is af te zien, al ging het maar over de veelal houterige dialogen.

Ook zijn de CGI scènes te veel van het goede. Tegenwoordig kan er digitaal veel worden gerealiseerd, maar dit betekent nog niet dat dit altijd een betere film oplevert. De Podrace is dan wel weer geweldig en ook de finale mag er wezen: mooi in de stijl van Star Wars. The Phantom Menace is uiteindelijk een vermakelijke film, maar wel de minste van de Saga.

Specificaties

Regisseur & schrijver: George Lucas
Duur : 133 min.
Land: VS
Taal: Engels
Geluid: DTS-ES / SDDS / Dolby Digital EX
Certificatie: Alle leeftijden
Première: 19-05-1999 (US)

Hoofdcast

Liam Neeson (Qui-Gon Jinn)
Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi)
Natalie Portman (Padmé Amidala)
Jake Lloyd (Anakin Skywalker)
Ahmed Best (Jar Jar Binks)

Opmerkingen

 • Leavesden Studios was een verlaten Rolls-Royce fabriek en werd door de James Bond-producers omgebouwd tot filmstudio, omdat zij voor het maken van Goldeneye (1995) geen geschikte locatie konden vinden. In 1997 had Lucas alles volgeboekt voor de opnames van The Phantom Menace waardoor de makers van de Bondfilms weer opzoek moesten naar een nieuwe studio voor Tomorrow Never Dies (1997).
 • “Dual of Fates” maakt gebruik van een koor. John Williams koos Sanskriet vanwege de mooie klanken die in deze taal zitten.
 • Het was Steven Spielberg die John Williams aanbevolen had bij George Lucas nadat hij met hem samengewerkt had met Jaws. Spielberg wist dat Lucas op zoek was naar een componist die verstand had van de klassieke filmmuziek. Williams schreef voor alle 6 delen de muziek.
 • Greedo, die in deel IV wordt neergeschoten in de bar door Han Solo nadat hij Solo heeft bedreigd, komt even terug als jonge Greedo in Star Wars I. Hij heeft een kleine vechtscene met Anakin, omdat hij heeft vals gespeeld en Anakin hier boos om wordt. Deze scène heeft de uiteindelijke montage niet gehaald.
 • Op de set in Tunesië stonden alle voertuigen die in de Podrace voorkomen als setstukken opgesteld en kostten alleen al 600.000 dollar.
 • Door een hevige storm op de set van Star Wars in Tunesië was de set vrijwel compleet verwoest. Dit gebeurde ook bij het maken van Star Wars IV, dus voor Lucas was dit een goed teken dat ook deze film een succes zou worden.
 • Er zijn meer dan 1000 kostuums gemaakt voor deze film. Kostuums zijn moeilijk om tijdloos te houden, wat Lucas aanzette om alle mode zoveel mogelijk te ontwijken. Hij deed dit door alle kostuums zo simpel mogelijk te houden voor zijn eerste delen, omdat hij bang was dat het anders te tijdgebonden zou zijn. Voor de Phantom Menace mochten echter alle remmen los. Zo heeft Koningin Amidala (Natalie Portman) nooit twee keer het zelfde aan.
 • Er zijn negen versies gemaakt van R2D2, maar deze bleken moeite te hebben om goed te kunnen rijden op zware terreinen. Uiteindelijk zijn afhankelijk van elkaar (in Engeland en op ILM) twee úber-versies gemaakt die zo goed als overal konden rijden. Deze R2D2 bestond onder andere uit motoren afkomstig van een elektrische rolstoel.
 • Het pak wat Ahmed Best droeg (en wat uiteindelijk niet eens is te zien in de uiteindelijke film) kostte 100.000 dollar
 • Er is ruim 2 jaar besteed aan de ontwerpen en het design van het Star Wars Universum.
 • George Lucas schrijft zijn scripts voor Star Wars nog gewoon met potlood en papier.
 • Bij Natalie Portman (Amidala) werd er op gelet dat ze gelijkenis vertoonde met haar filmmoeder Carrie Fisher (Prinses Leia). Ook bij Jake Lloyd werd er dus op gelet dat hij leek op zijn filmvader Mark Hamill (Luke Skywalker).
 • Keira Knightley speelt Sabé, de dubbelganger van Amidala. Ze leek met make-up zo op Portman dat deze regelmatig door elkaar gehaald werden door de filmcrew.

Door Matthijs R. augustus 2008