1.15 Durka Returns

×

Enquete: Wie vermoordde Salis?

Rygel
1 25%
Zhaan
2 50%
Crichton
Geen stemmen 0%
Chiana
Geen stemmen 0%
Durka
1 25%
Iemand anders, misschien wel een DRD
Geen stemmen 0%
Totaal aantal stemmers: 2 ( Anton )
U kunt niet aan deze enquete deelnemen omdat u niet bent ingelogd.
 • Anton
 • Onderwerp Auteur
20 juli 2003 15:40 #186 door Anton
1.15 Durka Returns werd gestart door Anton
Durka Returns, oftewel Een Studie Inzake Zinloos Geweld.

"Omdat we meer dan 100 cyclus besteed hebben om daarvan zeker te zijn."
Dat kan dan toch niet meer stuk, zou je denken. Dat is langer dan ze over de bouw van de pyramides gedaan hebben en die staan er ook nog steeds. 'Geestelijke Reiniging' is onomkeerbaar en goed voor levenslang fatsoenlijk gedrag. Gegarandeerd! Het blijkt alleen niet Rygel-proof te zijn. Maar tja, Rygel weet dan ook het slechtste uit mensen boven te halen. Zelf heeft hij er geen moeite mee om een moordaanslag te plegen, zonder zich er eerst van te vergewissen dat er geen onschuldige slachtoffers kunnen vallen. Misschien heeft hij Salis wel vermoord....

Wat zou toch de drijfveer zijn van de Nebari om zoveel tijd en inspanning te besteden, per patient, om 'gedachtenpatronen te elimineren welke tot ongepast gedrag leiden'. Ongepast? Of onAANgepast? Die drang tot conformering is beangstigend. Grijze mensen, grijze samenleving.
Die 'Reiniging' bewaren ze niet alleen voor hun eigen mensen, maar voor iedereen die naar hun idee enige aanpassing behoeft. Zoals Durka -toegegeven, niet geheel ten onrechte in dit geval- en, naar Salis suggereerde, ook Rygel en Zhaan. Nouja, de gedachte is begrijpelijk, maar verwerpelijk. Zhaan's reactie sprak boekdelen. En prachtig ingehouden! En Salis' conlusie niet minder treffend. "Dat bedoel ik dus." Schitterend. Zhaan vond dit beslist verontrustend. En we weten dat ze een donkere kant in zich heeft. Ze heeft zelfs haar eigen minnaar vermoord tijdens de intimiteit van gedeelde Eenheid (zie Rhapsody in Blue). Heeft ze uit voorzorg Salis vermoord?

En daar hebben we Chiana! Eindelijk. De Farscape-club is compleet. Ze doet haar intree geboeid en bekraagd. Vanwege haar onbehoorlijk gedrag. Onbegrijpelijk, dat is toch juist zo bekoorlijk aan haar. Reden genoeg om die Nebariaanse Geestelijke Reiniging te verbieden, als je het mij vraagt. Het roept ook vragen op bij Crichton, maar er is natuurlijk niets dat hij doen kan; hij is, zogezegd, aan handen en voeten gebonden. Chiana doet een beroep op Morele Autoriteit, een beroep waar Chrichton niet de gelegenheid voor krijgt om op te reageren. Zo dat beroep al aan het juiste adres gericht was -een schip vol ontsnapte gevangenen waarvan bijna niemand schone handen heeft- dan nog dwong die Morele Autoriteit hem hier om de Nebari autoriteit te respecteren. Hij kon niets doen, niet zonder zelf een morele grens te overschrijden en geweld te gaan gebruiken.
Hmmm, misschien is hij wel degene die Salis vermoord heeft. Hij was het dichtstbij en heeft hem 'gevonden'....
Het is Crichton zelf die een soort van grens aangeeft wanneer hij probeert te achterhalen wat de rechtvaardiging zou moeten zijn van haar huidige situatie: "Heb je ooit iemand gedood?"
Haar ontkenning is in deze situatie betekenisloos, het maakt zelfs niet duidelijk of ze een leugenaarster is of niet. Het zegt sowieso niets, niet zonder de vraag nar het waarom. De bom die Crichton werpt en welke Durka terugstuurt naar waar hij vandaan kwam, de interstellaire ruimte, had hem zeer wel kunnen doden.

"Schieten om te doden!" roept D'Argo, zodra hij hoort dat Salis is vermoord en Chiana de mogelijke dader is. "Als je erop staat," antwoord Aeryn en neemt een wapen op in elke hand. Doodvonnis uitgesproken en bereid deze uit te voeren, zondermeer. Arme Chiana, ze heeft ook elke schijn tegen. Hoewel.... direct na haar ontsnapping gaat ze naar Rygel toe en probeert hulp af te dwingen om te kunnen vluchten. Geen enkel teken van wraakgevoelens of plannen om Salis te vermoorden. Bovendien weet ze op dat moment niet dat Durka weer de 'oude' is, zodat ze er vanuit kan gaan dat zij de hoofdverdachte -nee, de enige verdachte- zou zijn wanneer Salis vermoord werd.

Durka. Rygels martelaar, Moya's kwelgeest, potentieel aborteur.... De moordenaar van Salis? Hij had in ieder geval een fraai mes, waar hij uitstekend mee wist om te gaan. Hij had kapper moeten worden. Geheel hersteld zijnde van een behandeling die hem ruim 100 jaar in een wurggreep had genomen, gooit hij ook meteen weer alle remmen los. Zijn dank aan Salis, of Salis als vertegenwoordiger van het systeem, zal toch moeilijk in woorden uit te drukken zijn geweest....

Wie vermoordde Salis? Die vraag zal wel nooit beantwoord worden. De vraag lijkt ook haast niet relevant. Geweld, of het dreigen daarmee, is de rode draad in deze aflevering. Soms gerechtvaardigd, soms begrijpelijk, soms verwerpelijk en soms niet goed te beoordelen. Welke Morele Autoriteit zou hier van toepassing moeten zijn?

Als je het bovenstaande leest, lijkt het amper de recensie van een aflevering van een TV-serie. Maarja, het gaat hier ook om Farscape. Met een stel karakters die niet zwart/wit of slechts kartondiep zijn en waar thema's aangeroerd worden zonder een moralitisch vingertje aan het eind.
Het was gewoon een verdraaid goede aflevering.

Geheel mee oneens? Gewoon reageren!

Anton.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • ayashoka
20 jan 2006 11:35 #3415 door ayashoka
Beantwoord door ayashoka in topic 1.15 Durka Returns
!? Waarom is hier nooit op gereageerd???
Kzal de aflevering eens kijken en dan posten ;)

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • audaces
 • audaces's Profielfoto
Lees meer
21 jan 2006 13:37 #3430 door audaces
Beantwoord door audaces in topic 1.15 Durka Returns
Volgens mij heb ik deze afleveringen nooit helemaal gezien (helaas).

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • ayashoka
03 feb 2006 17:58 #3761 door ayashoka
Beantwoord door ayashoka in topic 1.15 Durka Returns
Deze aflevering heb ik trouwens niet liggen :roll:

Zal me alleen niets verbazen als dit één van Anton's laatste berichten was voordat hij vertrok :P

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • awesomemac
04 feb 2006 21:37 #3795 door awesomemac
Beantwoord door awesomemac in topic 1.15 Durka Returns
Ik heb deze wel al een paar keer gezien, maar weet geen passende reactie op deze mooie bericht van Anton.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • ayashoka
05 feb 2006 13:59 #3799 door ayashoka
Beantwoord door ayashoka in topic 1.15 Durka Returns
geen verplichting whatsoever hoor ;)
Een klikje op de 'onbeantwoorde posts' link een tijdje terug liet dit topic zien - qua tijd&omvang ervan zag het er jammer uit dat er niet gereageerd was ;) .

Dan weer wel iets om over na te denken: het nut van forums en het gemiddelde verloop van een topic. Korte 'vraag' berichten lijken zo meer vervolg op te roepen lijkt wel (en dat en 1001 andere dingen!)

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • Anton
 • Onderwerp Auteur
27 mrt 2006 22:12 #5576 door Anton
Beantwoord door Anton in topic 1.15 Durka Returns

ayashoka schreef : !? Waarom is hier nooit op gereageerd???


Tja, dat vroeg ik mij ook al af....! :(

Maar, zoals jezelf al in een latere reactie zegt: "geen verplichting whatsoever hoor."
Natuurlijk hoop je wel op een reactie, maar de wat langere en niet zo oppervlakkige berichten vragen misschien meer tijd en aandacht dan de vluchtige forumbezoeker beschikbaar heeft. Bovendien moet je wel de aflevering (net) gezien hebben, wil je er over kunnen meepraten.
Het geeft niet, het meeste plezier beleef ik toch aan het schrijven van zulke reviews. Al leent niet elke aflevering zich daarvoor.

Overigens heb ik deze review destijds ook geplaatst op een engelstalig forum (TormentedSpace - de leden hielden een 'georganiseerde' rewatch) waar ik wel de nodige reacties gehad heb en er een aardige discussie losbarstte over wie nu wel de moordenaar was. Dus het schrijven is niet helemaal voor niets geweest.

Of het een van mijn laatste berichten hier was zou ik niet meer kunnen zeggen (ik geloof eigenlijk van niet). Ik ben ook nog niet vertrokken, zoals je ziet...... :wink:

Anton

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • audaces
 • audaces's Profielfoto
Lees meer
27 mrt 2006 22:35 #5577 door audaces
Beantwoord door audaces in topic 1.15 Durka Returns
Leuk je weer te zien hier! :D

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • ayashoka
27 mrt 2006 23:16 #5580 door ayashoka
Beantwoord door ayashoka in topic 1.15 Durka Returns
Ja, da's een verassing! :D

Anton schreef : Of het een van mijn laatste berichten hier was zou ik niet meer kunnen zeggen (ik geloof eigenlijk van niet). Ik ben ook nog niet vertrokken, zoals je ziet...... Wink

Top! :D Ja, zoals je las kwam ik je bericht toevallig tegen. Vanwege de afname van al het forumbezoek was die opmerking (als grap) wel op z'n plaats :lol:
Iig weer welkom terug!

Anton schreef : Overigens heb ik deze review destijds ook geplaatst op een engelstalig forum (TormentedSpace - de leden hielden een 'georganiseerde' rewatch) waar ik wel de nodige reacties gehad heb en er een aardige discussie losbarstte over wie nu wel de moordenaar was. Dus het schrijven is niet helemaal voor niets geweest.

Goed om te horen. We zouden trouwens ook weleens zo'n herkijk sessie kunnen organiseren, klinkt wel leuk. Ergens in de zomervakantie ofzo. Maar of iedereen hier de Farscape DVD's heeft is dan weer vraag 2... ik niet iig :(

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • awesomemac
28 mrt 2006 12:58 #5583 door awesomemac
Beantwoord door awesomemac in topic 1.15 Durka Returns
Leuk dat je er weer bent Anton!! :D

eh...ik heb alle Farscape dvd's :P Maar om ze allemaal te kijken? Ben je wel ff mee bezig haha

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • koiboy
28 mrt 2006 16:46 #5594 door koiboy
Beantwoord door koiboy in topic 1.15 Durka Returns
ik ben zelf net bezig om alle farscape te zien :D ben nu op de helft van season 3.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • Anton
 • Onderwerp Auteur
29 mrt 2006 20:39 #5629 door Anton
Beantwoord door Anton in topic 1.15 Durka Returns
Ik voel me net de Verloren Zoon die terugkeert naar zijn nest. :D Dank jullie voor het warme welkom!

Tja, zo'n herkijk-sessie vraagt wel de nodige discipline. De afspraak was 1x per week op de oude uitzendtijd (van de BBC), in afwachting van een mogelijk vervolg op Bad Timing. Bijna niemand wist dat langer vol te houden dan het 1e seizoen.
Het was dan ook lang wachten op dat vervolg. :(

Er zullen ook niet veel mensen zijn die de hele serie op DVD of video hebben. Ik wel, maar ik ben dan ook een bevoorrecht mens. Toch valt er wel een hoop te zeggen voor het samen beleven van een aflevering en het napraten. Dubbel plezier.

Anton

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • ayashoka
31 mrt 2006 18:37 #5709 door ayashoka
Beantwoord door ayashoka in topic 1.15 Durka Returns

Anton schreef : Tja, zo'n herkijk-sessie vraagt wel de nodige discipline. De afspraak was 1x per week op de oude uitzendtijd (van de BBC), in afwachting van een mogelijk vervolg op Bad Timing. Bijna niemand wist dat langer vol te houden dan het 1e seizoen.
Het was dan ook lang wachten op dat vervolg. :(

Jammer... maar ook wel te begrijpen. Is het eigenlijk ook niet zo dat alleen 'kleine seizoenen' zich makkelijk lenen voor een herkijk sessie? Seizoenen zoals BSG04 S1 of Carnivale bijvoorbeeld.

Meerwaarde geeft het zeker - vaak kijk je er weer heel anders tegenaan of, beter, vallen je heel andere dingen op. Zeker de moeite waard dus.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • awesomemac
01 apr 2006 00:27 #5728 door awesomemac
Beantwoord door awesomemac in topic 1.15 Durka Returns
nou, vind vaak dat je niet zomaar kan beginnen met een seizoen (bijv. 2) en dan het seizoen daarvoor overslaan. En ook leuker om alles rustig te bekijken.

Maar we dwalen af.... :wink:

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • ayashoka
01 apr 2006 10:55 #5734 door ayashoka
Beantwoord door ayashoka in topic 1.15 Durka Returns
On topic dan weer ;)
De Illustrated Companion verteld weinig over de aflevering, behalve een paar leuke weetjes. De oorsprong van de Elvis look van Salis, Chiana's indrukken en de stunt van Ben Browder die niet helemaal een stunt was :P

Maar zoals zij het vertellen is Durka ook letterlijk Durka, wat dit volgende ideetje -> Durka is eigenlijk een soort shapeshifter alien <- overbodig maakt. Wie het dan heeft gedaan, geen idee - zal de aflevering toch moeten zien :(

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • awesomemac
01 apr 2006 20:14 #5752 door awesomemac
Beantwoord door awesomemac in topic 1.15 Durka Returns
Oh ja, de Illustrated Companion heb ik ook nog, niet eens aan gedacht om hier eens in te kijken.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: audaces