Het personage

Joolushko Tunai Fenta Hovalis - oftewel gewoon Jool - wordt geïntroduceerd aan het begin van het derde seizoen. Ze is een Interion. Ze is opgegroeid in een verafgelegen vreedzaam sterrenstelsel en is erg geleerd. Jool heeft op allerlei gebieden (o.a. wetenschap, kunst en medicijnen) een grote kennis van zaken. Maar dit alles is grotendeels alleen 'boekenkennis' en nog nooit gebruikt in het echte leven.

Jool is een jonge vrouw met opmerkelijke vaardigheden. Ze is een opvallende schoonheid met een oranje-gele huidstint gecombineerd met wild, zijdeachtig haar en een temperament dat bij haar uiterlijk past. Jools haarkleur verandert overigens naarmate ook haar stemming verandert. Verder kan haar stemgeluid metaal laten smelten wanneer zij schreeuwt.

De bemanning van Moya komt met Jool in contact nadat ze haar ingevroren lichaam ontdekken bij een Diagnosan, die net het leven van Crichton heeft gered. Jool kwam daar terecht nadat zij tijdens een reis met haar neven gevangen werd genomen. Tijdens hun gevangenschap werden haar neven ziek, waarna het drietal werd verkocht aan een Diagnosan om ingevroren en ontleed te worden en ooit als orgaandonor te kunnen dienen. Na 22 jaar ingevroren te zijn werd Jool uiteindelijk gered door Crichton. Jools neven kunnen echter niet meer worden gered, waarvoor ze Crichton altijd de schuld zal blijven geven.

Als Jool in een hoek gedreven wordt vecht ze terug, zelfs als een rationeel argument haar volledig ontgaat. Ondanks dit alles is ze geen harde vrouw. Ze is charmant en brutaal, vurig en wrang. Zelfverzekerd door intelligentie, slim door hersenen, sexy door genetica.

De actrice

Tammy MacIntosh werd geboren op 16 februari 1970 in Melbourne, Australië. Ze is in haar thuisland vrij bekend door haar rollen in allerlei populaire Australische tv-series en films. Haar eerste grote rol was in The Flying Doctors, daarna volgde o.a. Police Rescue en McLeod's Daughters. In Farscape speelde zij de rol van Jool. Sinds het einde van de serie kreeg Tammy een vaste rol in de ziekenhuis serie All Saints. Meest recentelijk speelde zij mee in de militaire serie Sea Patrol.

Naast haar tv rollen heeft Tammy overigens ook in meerdere theaterstukken meegespeeld.

In haar privé leven is de actrice getrouwd en heeft ze een zoon genaamd Benjamin.