Het personage

Chiana is een Nebari. Tijdens haar jeugd ontvluchtte ze samen met haar broer Nerri hun strenge thuisplaneet. Op een dag gingen ze ieder hun eigen weg. Sindsdien is Chiana's leven erg moeilijk geweest, hoewel de details hierover grotendeels onbekend zijn.

Duidelijk is echter wel dat Chiana zich perfect kan aanpassen aan alle omstandigheden en hoe dan ook altijd weet te overleven. Ze is een simme dievegge, een begaafd leugenaar en een theatrale actrice. Ze voelt zich het prettigst als ze de gelegenheid krijgt deze 'bekwaamheden' te demonstreren.

Verder heeft Chiana geen respect voor autoriteit en hecht ze veel waarde aan haar eigen vrijheid. Toch is ze ook een jonge vrouw die haar angsten onder een deken van brallerig pseudo-zelfvertrouwen probeert te verbergen, wat haar niet altijd lukt.

Haar talenten zijn al vaak buitengewoon nuttig gebleken voor Moya's bemanning, maar maken haar tegelijkertijd ook weinig betrouwbaar in crisissituaties. Chiana doet namelijk niets wat Chiana niet wil doen en over het algemeen betekent dit dat zij alles wat haar de kop kan kosten, haar reputatie vernietigen of haar kleding kan beschadigden vermijdt. Tenzij dat natuurlijk nu juist haar bedoeling was.

De actrice

Gigi Edgley werd op 16 november 1977 geboren in Perth, Australië.

Haar moeder was een voormalige Miss Australia en haar vader was een concert en circus promoter. Het is dus niet verwonderlijk dat Gigi als kind al begon met dansen en later besloot een acteer opleiding te gaan volgen. Na haar afstuderen speelde ze in het theater en maakte daarna ook de overstap naar de Australische televisie.

Na enkele gastrollen in series kreeg ze haar tot nu toe bekendste rol, die van Chiana in Farscape. Sinds het einde van de serie heeft ze niet alleen in Australische series en films meegespeeld, maar was ze ook enkele keren op de Amerikaanse tv te zien.