Het personage

John Robert Crichton, Jr. werd in 1969 geboren in Memphis, Tennessee. Hij heeft een jongere zus genaamd Olivia en oudere zus genaamd Susan. Zijn vader Jack was ooit een bekende astronaut. Johns moeder Leslie stierf enkele jaren voor het begin van de serie aan kanker.

De eer om een tweede-generatie astronaut te zijn was voor John zowel positief als negatief. Na het behalen van zijn doctoraat maakte John zelf carrière als wetenschapper en astronaut, maar stond toch vooral in de schaduw van zijn beroemde vader Jack Crichton. John deed altijd zijn uiterste best om indruk te maken op zijn vader, maar hoefde eigenlijk nooit hard te knokken om een naam voor zichzelf te maken, omdat hij in de nalatenschap van zijn vaders prestaties werd geboren.

Toen John door zijn experimentele missie met de Farscape One module een wormgat in werd geschoten, kwam hij per ongeluk aan de andere kant van het melkwegstelsel terecht. Hier moest hij voor het eerst de heldhaftige karaktereigenschappen aanboren die hij weliswaar van zijn vader had geërfd, maar zelf nooit nodig had gehad.

Johns natuurlijke leidinggevende kwaliteiten maken hem een belangrijk lid van Moya's bemanning. Hij heeft echter grote moeite om aan zijn nieuwe leven in de ruimte te wennen. Zijn gebrek aan cultureel begrip van buitenaardse rassen en hun technologieën maken zijn "heldendaden" soms erg moeilijk te bewerkstelligen. John probeert dit te compenseren door constant grapjes te maken over de Amerikaanse pop culture, wat meestal echter op groot onbegrip stuit bij zijn buitenaardse vrienden.

Verder wordt John al snel verliefd op Aeryn, wat zich uit in een knipperlicht relatie.

De acteur

Ben Browder werd geboren op 11 december 1962 in Memphis, Tennessee. Hij studeerde eerst psygologie, maar vertrok daarna voor een aantal jaar naar Londen om daar een acteeropleiding te volgen. Daar leerde hij ook collega Francesca Buller kennen. Ze trouwden en hebben twee kinderen. (Francesca Buller speelde later overigens verschillende belangrijke gastrollen in Farscape.)

Ben begon zijn carrière met allerlei gastrolletjes in Amerikaanse tv-series (waaronder Party of Five en Melrose Place). Hij werkte ook mee aan enkele theaterstukken en maakte zijn filmdebuut hij in de oorlogsfilm Memphis Belle.

Hij brak echter pas door met zijn rol in Farscape. Hierin speelde Ben als enige Amerikaanse acteur in de cast de hoofdrol. Na het einde van de serie was Ben nog twee seizoenen lang in Stargate SG-1 te zien als Lieutenant Colonel Cameron Mitchell.