Het personage

Mele-On Grayza wordt geïntroduceerd in het derde seizoen. Net als Aeryn groeide zij op aan boord van een Command Carrier. Grayza groeide echter uit tot één van de hoogstgeplaatste leiders van de Peacekeepers en verwierf daarmee onnoemelijk veel macht en invloed.

Grayza is in eerste instantie op een diplomatieke missie in de Uncharted Territories wanneer ze kennis maakt met John Crichton en diens achtervolger Scorpius. Ze besluit daarna om zowel de bemanning van Moya gevangen te nemen als ook Scorpius' wapenonderzoek stop te zetten. Naar haar mening maakt de eerste de Peacekeepers alleen maar belachelijk en zou Scorpius alleen maar voor onrust zorgen met zijn controversiële onderzoek. Want ondanks het potentieel dat wormhole wapens hebben, interesseren deze Grayza niets. Ze wil namelijk alleen naar een vredige oplossing zoeken voor het komende conflict tussen de Scarrans en de Peacekeepers, ervan uitgaande dat in geval van oorlog de Scarrans de Peacekeepers zonder problemen zouden verslaan.

Behalve haar macht heeft Grayza nog een krachtig wapen: verleiding. Ze liet hiervoor speciaal een zogenaamde Heppel-klier in haar borst implanteren. Deze klier scheidt een olie af die haar slachtoffers in een erotische roes brengt. In die roes is iedere persoon spreekwoordelijk als was in haar handen en kan ze haar slachtoffers zonder problemen ondervragen of beïnvloeden. De klier kent één nadeel: haar levensverwachtig wordt erdoor sterk ingekort. Een mogelijke bijwerking hiervan is haar lichte huidtint, maar het maakt één ding duidelijk: ze wijkt voor niets of niemand om haar doelen te bereiken.

De actrice

Informatie over Rebecca Riggs onbekend.

Rebecca Riggs moet overigens niet worden verward met actrice Rebecca Rigg, de echtegenote van acteur Simon Baker. Beiden worden vaak door elkaar gehaald. Zelfs op de website IMDB wordt er ten onrechte van uit gegaan dat beiden actrices dezelfde persoon zijn.