Het personage

Dominar Rygel XVI is de zestiende Rygel in een lange familielijn van heersers. Rygel was ooit de vorst van de 600 miljard onderdanen uit het Hyneriaanse Keizerrijk, totdat hij op een dag werd afgezet tijdens een coup. Hoewel hij daarna meer dan 130 jaar een gevangene van de Peacekeepers was en nu aan boord van Moya verblijft, gedraagt hij zich nog altijd als een heerser. De excentrieke Rygel is helemaal vol van zichzelf en verwacht dat iedereen - vooral vrouwen - zijn bevelen opvolgen.

Rygel (nauwelijks meer dan 60 centimeter lang) vindt zichzelf meestal te waardig om op zijn voeten te staan; in plaats daarvan zweeft hij overal heen op zijn TroonSlede, letterlijk en figuurlijk neerkijkend op de andere bemanningsleden. Hij brabbelt vaak in zichzelf, is chagrijnig, steelt alles wat hem ook maar enigzins waardevol lijkt en brengt zijn dagen het liefst door met zijn grootste hobby: zichzelf helemaal vol proppen met eten. Verder is hij een groot liefhebber van mooie vrouwen en laat hij helium scheten wanneer hij nerveus is.

Dat Rygel niet bepaald het makkelijkste wezen is om mee samen te leven moge duidelijk zijn. De overige bemanningsleden hebben dan ook weinig geduld voor Rygels fratsen, die regelmatig voor problemen zorgen. Desondanks vindt de bemanning hem vreemd genoeg innemend en, alhoewel ze het liever niet toegeven, hoort ook hij bij de familie.

De acteur

Jonathan Hardy werd geboren op 20 september 1940 in Wellington, Nieuw Zeeland.

Hij was bekend als acteur, regisseur en scriptschrijver. Hij begon zijn carrière in het theater en stapte later over naar tv en film. In 1981 werd Hardy (samen met twee collega's) zelfs genomineerd voor een Amerikaanse Oscar voor 'beste scenario' van de film Breaker Morant.

Voor Farscape sprak Hardy de stem van Rygel in. Rygel zelf werd in werkelijkheid uiteraard 'gespeeld' door een animatronische pop. Er waren vijf mensen nodig om hem te bedienen. Het uiterlijk van de pop - vooral diens opvallende wenkbrouwen - werd gebaseerd op het uiterlijk van Hardy.

Jonathan Hardy overleed op 30 juli 2012. Hij was 71 jaar.