Het personage

Pilot is een onafhankelijk wezen, maar hij werkt als piloot symbiosisch samen met zijn Mammoetschip [Leviathan] Moya. De bovenste helft van zijn lichaam - het gedeelte dat zichtbaar is - is het enige lichaamsdeel dat volledig van hemzelf is. Zijn veel grotere onderlichaam bestaat uit neurale tentakels die zich een weg banen door en samengesmolten zijn met Moya's systemen.

Pilot is voor Moya zowel een bestuurder, als ook een lijfwacht en partner. Door de symbiosische fusie weet hij wanneer ze bang, enthousiast, opgewonden of verdrietig is en hij geeft Moya's gedachten aan Crichton en de anderen door. Hij en Moya voelen zich pas kompleet als ze in staat zijn de bemanningsleden te dienen, maar ze zijn op geen enkele wijze verplicht om aan de wensen of behoeften van de bemanning te voldoen als ze dit in strijd met hun eigen belangen vinden.

Pilot is over het algemeen beleefd en eerbiedig tegen de bemanning van Moya, maar het is duidelijk dat zijn loyaliteit in de eerste plaats bij Moya ligt.

De acteur

Lani Tupu werd geboren op 4 november 1955 in Auckland, Nieuw Zeeland. Hij is van Maori afkomst.

Na zijn opleiding vertrok hij in 1985 naar Australië en speelde daar vervolgens mee in allerlei films en tv series. Daarnaast is hij ook acrief in het theater en heeft hij enkele prijzen gewonnen als regisseur van o.a. een korte film en een toneelstuk (Going Home: één van de "eerste culturele gemeenschaps-ontwikkelingsprojecten specifiek ontwikkeld met en voor de Maori en Pacific eilandbewoners gemeenschappen in Australië").

Verder geeft Lani acteer lessen en workshops in Australië en Nieuw Zeeland. Daarnaast is hij één van de oprichters van het (inmiddels opgeheven) Walkers and Talkers theater gezelschap.

In Farscape speelt Lani niet alleen de rol van Crais, maar verzorgt ook de stem van Pilot. Pilot zelf werd in werkelijkheid uiteraard 'gespeelt' door een enorme animatronische pop. Er waren vijf mensen nodig om hem te bedienen.