Het personage

Bialar Crais werd geboren in een Sebaceaanse boeren gemeenschap. Als kind werd hij echter samen met zijn broer Tauvo bij hun ouders weggehaald en tegen zijn wil gerekruteerd door het militaire apparaat van de Peacekeepers. Crais bleek een goede militair te zijn en wist uiteindelijk de rang van Captain te bereiken.

In de pilootaflevering komt Tauvo door een ongeluk om het leven. Crais houdt Crichton hiervoor verantwoordelijk. Het wordt zijn kruistocht om koste wat het kost de gewetensloze 'moord' op zijn broer te wraken. Diep in zijn hart weet Crais wel dat Crichton zijn broer niet met opzet heeft gedood, maar Crais wil per se iemand de schuld hiervoor in de schoenen kunnen schuiven. Hij heeft een zondebok nodig en Crichton - samen met de geëxcommuniceerde Aeryn - voldoen prima aan die behoefte.

Crais' respect voor de Peacekeepers en hun regels is onduidelijk; soms loopt hij over van militaire traditie, andere keren heeft hij er geen enkele moeite mee om de Peacekeepers te verraden. Alle persoonlijke bedreigingen die als een aantasting van zijn autoriteit gezien kunnen worden beangstigen hem; hij haat Scorpius om bijna dezelfde reden als dat hij Crichton haat. Crais wil het liefst dat het universum volgens zijn regels werkt, maar alleen Crais weet wat deze regels precies zijn. Daarom blijft in eerste instantie ook onduidelijk waarom hij ineens de Peacekeepers de rug toekeert om Talyn te stelen.

De acteur

Lani Tupu werd geboren op 4 november 1955 in Auckland, Nieuw Zeeland. Hij is van Maori afkomst.

Na zijn opleiding vertrok hij in 1985 naar Australië en speelde daar vervolgens mee in allerlei films en tv series. Daarnaast is hij ook acrief in het theater en heeft hij enkele prijzen gewonnen als regisseur van o.a. een korte film en een toneelstuk (Going Home: één van de "eerste culturele gemeenschaps-ontwikkelingsprojecten specifiek ontwikkeld met en voor de Maori en Pacific eilandbewoners gemeenschappen in Australië").

Verder geeft Lani acteer lessen en workshops in Australië en Nieuw Zeeland. Daarnaast is hij één van de oprichters van het (inmiddels opgeheven) Walkers and Talkers theater gezelschap.

In Farscape speelt Lani niet alleen de rol van Crais, maar verzorgt ook de stem van Pilot.