Het personage

Pa'u Zotoh Zhaan is een 812-jarige Delviaanse Pa'u (priesteres) van het Tiende Niveau. Zhaan werd ooit veroordeeld voor de moord op een andere Delviaanse priester: haar minnaar Bitaal, van wie ze vermoedde dat hij op hun planeet Delvia een militaire coup wilde plegen. Tijdens haar gevangenschap zocht Zhaan haar toevlucht in religie en wist hiermee uiteindelijk de duistere kant van haar persoonlijkheid onder controle te krijgen.

Delvianen zijn flora en geen fauna. Zhaan is een wezen dat geëvalueerd is uit een plant en dus extreem gevoelig is voor zonne-energie. Hierdoor ondergaat ze soms zogenaamde 'fotogasmen': intens plezierige ervaringen die ontstaan als ze blootgesteld wordt aan zonnevlammen.

Verder is Zhaan buitengewoon goed vertrouwd met kruiden en hun medicinale werking, wat haar vaak de taak van dokter en genezer aan boord van Moya geeft.

Aan het begin van het derde seizoen werd Zhaan uit de serie geschreven. Dit gebeurde op eigen verzoek van de actrice die haar speelde. De grote hoeveelheden blauwe make-up die Virginia Hey dagelijks op haar lichaam gesmeerd werden zorgden er namelijk voor dat de actrice ernstige gezondheidsproblemen kreeg.

De actrice

Virginia Hey werd geboren op 19 juni 1952 in Australië. Ze maakte haar acteerdebut in 1981 als Warrior Woman in de film Road Warrior. Bij het Amerikaanse publiek is dit waarschijnlijk nog steeds haar bekendste rol. Daarna speelde ze mee in allerlei films en series in Australië, de V.S. en Groot-Brittannië.

Een andere bekende rol is die in de James Bond film The Living Daylights, waarin Virginia Rubavitch speelde. Voor de televisie verzorgde ze (naast uiteraard Farscape) gastrollen in Amerikaanse series als Roar, Flipper en Dolphin Cove en Australische series als Prisoner (als Leigh Templar), Neighbours en Home and Away.

Na het einde van Farscape is Virginia ook gestopt met acteren. Ze verhuisde naar de Verenigde Staten en is daar nu o.a. werkzaam als Reiki-leraar, heeft homeopathie gestudeerd en geeft meditatie lessen. Ook ontwerpt en verkoopt ze haar eigen kaarsen en geeft ze natuur therapie.