Het personage

De zeer intelligente Sikozu Svala Shanti Sugaysi Shanu - oftewel gewoon Sikozu - wordt aan het begin van het vierde seizoen geïntroduceerd. In de aflevering Cricton Kicks (4.01) loopt ze Crichton tegen het lijf aan boord van de Leviathan Elack, met in haar kielzog een groep vijandige aliens. Sikozu helpt Crichton bij het verslaan van deze wezens en volgt hem daarna - bij gebrek aan betere opties en min of meer tegen haar zin - terug naar Moya. Qua karakter is Sikozu ambitieus, arrogant en egoïstisch. Ze wordt later in de serie iets milder, maar verlies haar scherpte nooit.

Sikozu is een Kalish. Behalve hun hoge intelligentie kent dit ras meerdere bijzondere eigenschappen: zo kunnen ze geamputeerde lichaamsdelen opnieuw laten aangroeien en kunnen ze hun 'zwaartekracht punt' verplaatsen, wat hen in staat stelt o.a. op muren en plafonds te lopen. Ook leven de Kalish onder de bezetting van de Scarrans, waardoor ze zeer ervaren zijn met deze wezens en hun cultuur. Zo beheerst Sikozu hun taal perfect.

Alleen in Scorpius blijkt Sikozu een evenbeeld te vinden, met wie ze dan ook al snel steeds persoonlijker wordt. Op het hoogtepunt van seizoen vier besluit ze definitief voor Scorpius te kiezen en sindsdien wijkt ze niet meer van zijn zijde. De aard van hun relatie wordt niet helemaal duidelijk, maar ze zijn wel zeer persoonlijk en fysiek met elkaar betrokken. In de miniserie zien we Sikozu opnieuw aan de zijde van Scorpius, maar dit keer met een geheel nieuwe look.

De actrice

Raelee Hill werd geboren op 24 october 1972 in Brisbane, Australië. Voordat ze haar rol als Sikozu in Farscape kreeg, was ze vooral bekend uit de politieserie Water Rats en de soap Neighbours.

Raelee deed oorspronkelijk auditie voor de rol van Noranti. Die rol ging naar Melissa Jaffer, maar Raelee maakte zoveel indruk op de Farscape producenten dat deze besloten speciaal voor haar een nieuwe rol te creëren.

Sinds het einde van de serie speelde ze o.a. kleine rolletjes in de bioscoopfilm Superman Returns en enkele Australische films.