Het personage

Nadat het Scorpius aan het einde van het eerste seizoen niet lukte om de geheimen over de wormgat technologie van John te stelen, nam hij een andere route. Scorpius implanteerde via een chip een zogenaamde 'neurale kloon' van zichzelf in Crichtons hoofd. Deze kunstmatige kloon had de missie om in elk hoekje van Johns geheugen te zoeken naar de informatie over de wormgat technologie. Ook had de kloon de opdracht om John uit de problemen te houden, zodat de waardevolle informatie niet per ongeluk verloren zou gaan.

Scorpius' plan slaagde, waarna hij de chip weer uit Johns hoofd verwijderde. De neurale kloon bleek daarna echter nog steeds in Johns hoofd aanwezig te zijn. Het blijkt onmogelijk te zijn om hem definitief te verwijderen, tot grote wanhoop van John. De kloon suggereerde later zelfs dat hij ook gegevens kon doorsturen naar Scorpius.

John gaf de kloon de bijnaam Harvey. Beiden zijn ook in staat om direct met elkaar te communiceren in Johns hoofd. Deze gesprekken vinden altijd plaats in een Aardse fantasieomgeving uit Crichtons verleden. Harvey heeft volledige toegang tot Johns geheugen, maar is daarbij ook onderhevig aan alle bizarre fantasiën van John. We zien Harvey zo meer dan eens verschijnen in absurde rollen en kostuums, variërend van paashaas tot wiskundeleraar.

De acteur

Wayne Pygram werd geboren op 13 october 1959 in Australië.

Hij begon zijn carrière in het theater, waarna hij de overstap naar tv en film maakte. Daarna speelde Wayne Pygram gastrollen in vele films (o.a. Star Wars) en series (o.a. Lost). Zijn bekendste rol is die van Scorpius in Farscape.

Samen met Farscape collega Anthony Simcoe (D'Argo) vormt hij nog een band genaamd Signal Room. Tot nu zijn er twee cd's uitgebracht.

Harvey is dubbelrol van Wayne Pygram, die het verhaal ook Scorpius speelt.