Het personage

Utu Noranti Pralatong - of "Granny" zoals Crichton haar vaak noemt - wordt aan het einde van het derde seizoen geïntroduceerd. Ze kwam aan boord als een vluchteling nadat het commandoschip van Scorpius werd vernietigd. Sinds die dag heeft Noranti eigenlijk alleen maar problemen veroorzaakt. Ze is namelijk 293 jaar oud en lichtelijk seniel, wat zich soms uit in behoorlijk vreemd gedrag. En ze stinkt.

Over Noranti's verleden is weinig bekend. Deze drie-ogige "Traskan" heeft echter duidelijk bijzondere mentale krachten. Het blazen van hallucinogeen stof in het gezicht van Chrichton lijkt één van haar favorieten te zijn. Aangezien Noranti de mogelijkheid heeft om inzicht en visioenen aan anderen te geven, was zij ook degene die John over Aeryns zwangerschap vertelde.

De acrtrice

Melissa Jaffer werd geboren op 1 december 1936 in Australië. Ze heeft al een lange acteercarrière achter de rug. Zo verscheen zij al sinds de jaren '60 in vele Australische films en tv-series. Een bekende rol was bijvoorbeeld die in de oude horrorfilm The Cars that Ate Paris (1974). Haar bekendste rol zal echter die in Farscape zijn. Sinds het einde van de serie in 2004 heeft Melissa weinig rollen meer gespeeld.