dvd - The Peacekeeper Wars dvd (Nederlandse box + Regio 1 en Regio 2 import)

Op deze pagina is een recensie te vinden van de Nederlandse dvd box. Verder ook beschrijvingen van de Britse en Amerikaanse import boxen.

Introductie

Farscape werd aan het eind van het vierde seizoen onverwacht stopgezet door het Amerikaanse Sci-Fi Channel. De laatste aflevering eindigde met een grote cliffhanger. Na een grote fan campagne hebben producent Hallmark Entertainment en de makers van de serie zich daarna ingezet om de serie alsnog een waardige afsluiting te geven. In 2004 kwam deze er dan ook, in de vorm van een drie uur durende miniserie getiteld Farscape: The Peacekeeper Wars. De miniserie gaat verder waar de laatste aflevering ophield en geeft de serie zo een korte maar waardige afsluiting.

Alleen voor fans of iedereen?

Voor Farscape fans is de miniserie vanzelfsprekend een aanrader. Voor degenen die niet met de serie bekend zijn ligt het moeilijker. Probleem is dat de miniserie er deels vanuit gaat dat de kijker bekend is met de serie. Een korte (en grappige) introductie over de voorgaande gebeurtenissen maakt veel goed, maar er blijven veel verwijzingen aanwezig naar voorafgaande gebeurtenissen uit de serie. Ofwel: het kan, maar je mist veel.


1. Nederlandstalige uitgave

Opmerking: de Nederlandse versie van Farscape: The Peacekeeper Wars werd eind 2005 door Bridge Entertainment uitgegeven. Vreemd genoeg is de naam de miniserie op de dvd ingekort tot Farscape: Peacekeeper War.

De boxset en inhoud

De uitgave telt twee dvd’s en is verpakt in een openklappend kartonnen doosje. Een beschermhoes ontbreekt, maar dit is niet zo'n gemis en houdt de prijs laag. De opmaak is mooi verzorgd, al is deze niet in de standaard Farscape stijl.

De miniserie duurt ongeveer drie uur, overeenkomstig drie en een halve Farscape aflevering. Net als seizoen vier is het beeld in 16:9 breedbeeld formaat. Het geluid komt in Dolby Digital 2.0 en 5.1, de ondertiteling alleen in het Nederlands. De Nederlandse dvd kent verder geen extra's, wat erg jammer is. De buitenlandse uitgaves zijn duidelijk beter bedeeld. (Voor een overzicht van de extra's op de import dvd's kijk onderaan de pagina.)

Een andere opmerking is dat de ondertiteling op een 4:3 TV er samengeperst uitziet, maar dat zal sterk afhangen van het toestel. Wat de gebreken wel goed maakt is de lage prijs van de box.

Conclusie

Vanzelfsprekend een aanrader voor elke Farscape fan, zeker gezien de lage prijs. Ben je niet bekend met Farscape dan kun je de gok wagen: ondanks het ontbreken van voorkennis kun je de mini-serie best kijken. Je zult alleen wat details en voorgeschiedenissen missen. Zoals genoemd komt de box zonder extra’s. Wil je toch de extra’s (o.a. deleted scènès) hebben dan zul je de Britse import versie moeten aanschaffen.

 • Inhoud: de Farscape: The Peacekeeper Wars miniserie
 • Datum van uitgifte: 2005
 • Aantal discs: 2
 • Formaat: 16:9, PAL, Regio 2
 • Geluid: Dolby Digital 2.0 en 5.1 (Engels)
 • Ondertiteling: Nederlands
 • Duur: +-180 minuten
 • Extra's: Geen

2. Britse uitgave

De Engelse uitgave kent enkel een DD5.1 geluidstrack en bevat geen ondertiteling. Sterk punt van de Engelse release is echter de grote hoeveelheid extra’s: aanwezig zijn o.a. 15 minuten aan gewiste scènes. Een overzicht van alle extra's en alle gewiste scènes kun je hieronder vinden.

 • Aantal discs: 2
 • Formaat: 16:9, PAL, Regio 2
 • Geluid: Dolby Digital 5.1 (Engels)
 • Ondertiteling: Geen
 • Extra's:

'Battle Behind the War' documentaire

Een 29 minuten durende kijk achter de schermen bij het maken van de mini-serie. Bijna alle stadia van de productie worden behandeld. Tussendoor worden interviews getoond met verschillende cast en crew leden.

Deleted scenes

De gewiste scenes duren in totaal 13 minuten. Opmerking is dat de scenes ruw materiaal zijn, dus zonder speciale effecten of voice-overs. Zo worden de teksten van Rygel en Pilot gesproken door de poppenspelers. Hieronder een overzicht van alle scenes.

 • Scene 19A (1:13) – Chiana en Crichton praten met elkaar na de scene waarin Crichton zijn verhaal vertelt aan de Eidelons. Crichton stelt dat het zijn gevecht niet meer is (de grote oorlog) maar Chiana twijfelt hieraan ("No more fun?").
 • Scene 33PT Extended (0:38) – Een korte verlenging van de scène waarin Sikozu en Scorpius op de water planet landen. In de scène wordt wat spanning gecreërd tussen Sikozu en Aeryn.
 • Scene 35E (1:00) – Chiana verzorgt een slapende Rygel, tot Scorpius binnenkomt. Hij wil weten waarom Crichton en de anderen nog steeds bij de Eidelons zijn. Chiana houdt hem ondertussen op afstand met een puntig metalen object. Ook vraagt hij of D’Argo nog steeds kapitein is.
 • Scene 84A (0:47) – Sikozu en D'Argo zijn op Moya. D’Argo vraagt haar waarom Scorpius naar hen toegekomen is (in dit niemandsland). De scène werd voorafgegaan of gevolgd door de aanval van de Tregans
 • Scene 86B (0:44) – Chiana is bij Pilot. Ze vraagt of hij nooit ziek wordt van al de achtervolgingen. Ondermeer het oppakken van een rustig leven komt ter sprake.
 • Scene 88 (1:19) – Een mooie scene op Moya met Rygel en D'Argo. Rygel kijkt terug naar de periode dat hij heerser was over Hyneria en concludeert dat hij dit slecht gedaan heeft. Ook nodigt hij D’Argo en Chiana uit om te komen wonen op Hyneria (de hoofdstad van Rygels rijk).
 • Scene 171 (0:55) – Jothee spreekt met D'Argo. Hij probeert de oude problemen uit te praten, voordat hij de Decimator (het schip van de Scarran keizer) wil aanvallen.
 • Scene 226A (2:12) – Stark bevindt zich in zijn eigen wereld – ondertussen kijkt Chiana toe. Jothee komt binnen en Chiana klaagt tegen hem dat het schip voor niemand goed is. Jothee verontschuldigt zich voor zijn verleden en complimenteert haar door te zeggen dat ze zich niet meer als een kind gedraagt. Daarop komt Aeryn binnen die kort over John begint te praten. John komt op datzelfde ogenblik net terug uit de wormhole.
 • Scene 229 (0:40) – Sikozu probeert D'Argo ervan te overtuigen dat het Eidelon plan een mislukking zal worden.
 • Scene 239 (0:38) – Sikozu en Jothee proberen Moya te repareren terwijl ze over de planeet (onder hen) discussieren.
 • Scene 240A (2:05) – Crichton zoekt naar Stark op Moya, maar vindt in de plaats van hem Scorpius. Scorpius vertelt Crichton dat het wormgat wapen de Scarrans zou kunnen stoppen – de twee hebben hier een gespannen confrontatie over hun rollen in de oorlog en hun relatie tot elkaar.
 • Scene 292A Extended (0:29) – Sikozu en Grunchlk ontwaken op de oppervlakte, waarna hij haar vertelt dat hij het prachtig vindt wanneer er een nieuwe deal tot stand komt en succes heeft.
 • Scene 339 (0:49) –Rygel bezoekt de bewustenloze Crichton. Rygel vertelt hem dat hij weer geaccepteerd is op de troon van Hyneria en belooft Crichton dat deze zo lang als hij zal leven een veilige plek zal hebben op Hyneria om te wonen.

De deleted scenes vullen een paar gaten in de onderlinge relaties tussen de karakters, met de nadruk op de ontwikkelingen rond Rygel en Hyneria en de D’Argo/Chiana/Jothee driehoeks verhouding. Ook zien we wat er van Sikozu en Grunchlk terecht komt.

Info pods

Deze bevatten informatie over alle belangrijke karakters uit de mini-serie. De meeste bevatten enkel biografieën van de karakters. Alleen die van Crichton, Aeryn, D’Argo en Chiana zijn uitgebreid te noemen. Aanvullend zijn er promotie foto’s en interviews met de cast beschikbaar – elk ongeveer 3-4 minuten lang.

Er zijn daarna nog drie aanvullende interviews, ook elk 3-4 minuten lang. David Kemper (producent/schrijver), Andrew Prowse (producent) en Brian Henson (producent/regisseur) praten over de totstandkoming en de productie van de mini-serie.

Overig

Ook bijgesloten zijn 17 productie foto’s, een trailer en DVD-ROM materiaal, waaronder een exclusieve screensaver.

3. Amerikaanse uitgave

Op de Amerikaanse dvd's wordt de gehele miniserie gepresenteerd als één lange film (i.p.v. een 2-delige miniserie zoals die op tv werd uitgezonden). Dit heeft gevolgen voor het beeld. De film is veel sterker gecomprimeerd, wat een mindere kwaliteit ten gevolg heeft. Wel kent deze versie zowel DD2.0 en 5.1 geluidtracks alsook Engelse en Spaanse ondertiteling.

Qua extra’s is de Amerikaanse uitgave minder bedeeld dan de Britse dvd's: aanwezig zijn alleen de making-of documentaire met daarnaast vier fotogaleries. Gewiste scènes zijn geheel afwezig.

 • Aantal discs: 2
 • Formaat: 16:9, NTSC, Regio 1
 • Geluid: Dolby Digital 2.0 en 5.1 (Engels)
 • Ondertiteling: Engels en Spaans
 • Extra's: Making of documentaire, vier fotogaleries