Extra: Farscape parodie in Stargate SG-1 '200'

Achtergrondinformatie

Farscape hoofdrolspelers Ben Browder en Claudia Black speelden van 2005 t/m 2007 ook mee in de serie Stargate SG-1. Op 18 augustus 2006 werd in de V.S. de 200ste aflevering van SG-1 genaamd ‘200’ uitgezonden. In deze aflevering worden verschillende science fiction series geparodieerd, waaronder Farscape.

In eerdere afleveringen werd onthuld dat een alien genaamd Martin Lloyd naar de aarde kwam om toevlucht te zoeken voor een oorlog. Hoewel hij aan een zwijgplicht gebonden was, verwerkte hij zijn ontmoeting met het SG-1 team in een script voor de (fictieve) tv-serie Wormhole X-Treme!.

Het leger besloot Wormhole X-Treme! te ondersteunen om het in de toekomst als dekmantel voor het Stargate project te kunnen gebruiken. Mocht er ooit informatie over het project in de publiciteit uitlekken, zou dat als ‘het is maar Hollywood fictie’ afgedaan kunnen worden.

Farscape parodie

In de aflevering ‘200’ keert Martin terug om hulp te zoeken bij het schrijven van een Wormhole X-Treme! film. De SG-1 teamleden vinden Martins met clichés gevulde script maar niks en dragen zelf ideeën aan voor een nieuw verhaal. Dit leidt tot parodieën op o.a. Star Trek, tienersoaps en Farscape.

In een korte Farscape parodie pakt Black haar oude rol van Aeryn op. Crichton wordt gespeeld door Michael Shanks (Daniel) en Stark door Browder. Amanda Tapping (Carter) is te zien als Chiana en Christopher Judge (Teal’c) als D’Argo. Thor (in het echt een pop) komt in actie als Rygel.

In slechts 23 seconden worden alle Farscape scheldwoorden ten gehore gebracht, terwijl Aeryn en Crichton elkaar steeds op hun typische intense ‘John en Aeryn manier’ vastgrijpen en aankijken. Martin vindt echter ook een Farscape-achtige film niets en doet dit idee af als ‘te obscuur’.

Leuk weetje: oorspronkelijk stond gepland dat Browder Crichton zou gaan spelen en Shanks de rol van Stark. Een dag voor de opnamen hebben de acteurs gevraagd of ze van rol mochten wisselen.

Transcriptie

AERYN (Vala): "Call me fahrbot, but they're going to have our mivonks on a platter if we don't Starburst the draz out of here."
CRICHTON (Daniel): "The cluster's been damaged! We're not going anywhere!"
CHIANA (Carter): "Oh, dren!"
D'ARGO (Teal'c): "Hezmana!"
AERYN (Vala): "Frell!"
STARK (Mitchell): "Oh, son of a hazmot!"
RYGEL (Thor): "Yotz!"