Seizoen 4, Aflevering 22: Bad Timing

Samenvatting

Eenmaal ontsnapt van Katratzi staat de bemanning van Moya meteen een volgende uitdaging te wachten. De Command Carrier van Braca duikt plotseling op. Braca beweert een bericht van de Scarrans onderschept te hebben, met daarin slecht nieuws voor Crichton. De Scarrans zouden van plan zijn om door middel van het wormgat de aarde aan te vallen. Reden: op de aarde groeit Crystherium, een zeldzame bloem die erg belangrijk is voor de Scarrans.

Scorpius probeert Crichton er van te overtuigen dat de aarde nu alleen nog gered kan worden door een bondgenootschap met de Peacekeepers, maar Crichton ziet dit totaal niet zitten. Hij gooit Scorpius en Sikozu van boord en stuurt ze terug naar de Command Carrier. Moya vliegt onmiddellijk naar het wormgat om de Scarrans voor te blijven.

Crichton bedenkt het gevaarlijke plan om het wormgat naar de aarde te vernietigen en de toegang tot de planeet hiermee definitief te blokkeren. Groot nadeel is echter dat ook hij zelf dan niet meer terug naar huis zal kunnen. Om het plan te laten slagen zijn de bijzondere stuurkunsten van Pilot nodig. Met gevaar voor eigen leven wordt hij losgesneden van Moya en in een Transport Pod gezet. Terwijl Moya achterblijft, reizen Crichton, Aeryn en Pilot voor een laatste keer door het wormgat naar de aarde. Voordat het wormgat wordt vernietigd neemt Crichton vanaf de maan emotioneel afscheid van zijn vader.

Aan het andere uiteinde van het wormgat arriveren de Scarrans. Ze vuren hun wapens af op Moya en vliegen daarna in het wormgat richting aarde. Crichton, Aeryn en Pilot zijn ondertussen op de terugweg en komen onderweg de Scarrans tegen. De bemanning zet hun plan in werking en slaagt erin het wormgat te vernietigen. De Scarrans komen daarbij om het leven. Het contact met de aarde is nu voorgoed verbroken. Pilot en Moya worden weer met elkaar herenigd.

Terwijl Moya en Pilot naderhand op de waterplaneet Qujaga uitrusten van al hun inspanningen, besluit Crichton zich op zijn toekomst met Aeryn te richten. Aeryn onthuld aan hem binnenkort een kind te krijgen, waarna hij haar ten huwelijk vraagt. Ze zegt ja. Precies op dat moment komt er een vijandelijk schip aan vliegen. De piloot heeft de opdracht gekregen de indringers op zijn planeet te vernietigen. Hij vuurt een mysterieus wapen af op Crichton en Aeryn, die daarna in miljoenen kleine kristalen uiteen spatten. Er blijft helemaal niets meer van de twee over, tot grote ontzetting van de rest van de bemanning.

Wordt vervolgd …

Aanvullend

Schrijver: David Kemper
Regisseur: Andrew Prowse
Eerste uitzending: 10 maart 2003 (UK)
Opmerking:

  • Laatste aflevering van de serie. Het verhaal wordt echter nog voortgezet (en afgerond) in de miniserie The Peacekeeper Wars.


Belangrijkste gastacteurs:
Duncan Young (Emperor Staleek)
Francesca Buller (War Minister Ahkna)
John Adam (Pennoch)
Kent McCord (Jack Crichton)