Seizoen 1, Aflevering 1: Premiere

Samenvatting

De Amerikaanse astronaut John Crichton vliegt met zijn Farscape ruimtemodule per ongeluk door een wormgat. Hij komt hierdoor terecht in een ver afgelegen hoek van het universum. Contact met de aarde blijkt niet meer mogelijk te zijn.

Crichton raakt ongewild betrokken bij een ruimtegevecht tussen allerlei buitenaardse schepen. Een enorme cultuurschok voor de aardse astronaut! Al snel wordt de Farscape module aan boord genomen door een wezen genaamd Moya.

Moya blijkt een levend biomechanisch schip te zijn. Ze is een zogenaamde Leviathan, die wordt bestuurd door Pilot. Moya wordt als gevangenisschip gebruikt. De gevangenen staan echter op het punt de controle aan boord over te nemen. Ze willen ontsnappen uit de handen van de Peacekeepers, een wreed en gewelddadig ras van militairen.

Terwijl Moya en haar gevangenen inderdaad ontkomen, raakt de Peacekeeper pilote Aeryn Sun gescheiden van haar collega’s. Ze komt ook terecht op Moya en maakt daar kennis met Crichton. Voor Aeryn heeft dit vergaande gevolgen. Haar xenofobische superieur Kapitein Bialar Crais bestempelt de pilote door haar contact met de gevangenen als 'besmet' en excommuniceert haar.

Nu Aeryn niet meer terug kan naar haar eigen volk besluit ze zich, net als Crichton, bij de nieuwe bemanning van Moya aan te sluiten. Dit zijn: Ka D'Argo (een voor moord veroordeelde Luxaanse generaal), Pa'u Zotoh Zhaan (een voor moord veroordeelde priesteres van de planeet Delvia) en Rygel de XVI (de onttroonde vorst van het Hyneriaanse Rijk).

Lang kan de groep niet genieten van hun vrijheid. Kapitein Crais wil de ontsnapte gevangenen koste wat kost oppakken. Daarvoor heeft hij ook een persoonlijke reden. Toen Crichton uit het wormgat kwam botste zijn module namelijk op een Peacekeeper Prowler, die werd bestuurd door de broer van Crais. Deze kwam bij het ongeluk helaas om het leven. Crais is ervan overtuigd dat er opzet in het spel was en wil wraak nemen op Crichton.

Aanvullend

Schrijver: Rockne S. O'Bannon
Regiseur: Andrew Prowse
Eerste uitzending: 19-03-1999

Belangrijke gastacteurs:
Kent McCord (Jack Crichton)
Lani Tupu (Cpt. Bialar Crais)
Murray Bartlett (DK)
Colin Borgonon (PK Weapons officer)
Christine Stephen-Daly (Lt. Teeg)

Screencaps